Teraz jest 16 czerwca 2024, o 16:15

Ciasta, placki, babki i inne słodkości

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 13089
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 15 października 2019, o 14:17

Jak cynamon to jabłka, a do tego ryż - zapiec, a potem polać posłodzoną śmietaną. Mniam, uwielbiam.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 28446
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: i keep moving to be stable
Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 15 października 2019, o 16:19

A czy ktoś z Was uskutecznia może kugel (czulentowy) na słodko?
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Avatar użytkownika
 
Posty: 13089
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 15 października 2019, o 20:44

Nigdy nawet o nim nie słyszałam, ale wygooglowalam go sobie i wygląda całkiem całkiem. Ale musi być bardzo kaloryczny. :yeahrite:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 28446
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: i keep moving to be stable
Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 20 października 2019, o 00:49

No jak to z jesiennymi/zimowymi (oraz żydowskimi) ciastami/przysmakami bywa :hyhy:

No kusi mnie jako fanki zapiekanek makaronowych (i ziemniaczanych też, ale wersja makaronowa mnie intryguje :hyhy: oraz paschy.
W ogóle w mej rodzinie ziemniaczane zapiekanki z serem chyba są krewnymi własnie takich dań (w tym babka ziemniaczana, której osobiście nie znoszę).
Wytropiłam, to teraz muszę się przyjrzeć.

Mam w planie zrobić 2 wersje testowe naraz - na słodko i wytrawnie (mam bliźniacze ceramiczne naczynia).
A potem zejść z objedzenia :lol:
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Avatar użytkownika
 
Posty: 30721
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 20 października 2019, o 14:21

ja na dziś upiekłam torcik cappucino siostry Anastazji(z tego przepisu https://smaker.pl/polecane/tort-cappucc ... -anastazji ),niezły,choć piekąc go kolejny raz na pewno skrócę czas pieczenia biszkoptów,bo według mnie 40-45 minut to jednak za długo,a przynajmniej jeśli chodzi o ciasto kokosowe.ewentualnie sprbuje naponczować dolna warstwę biszkoptową...
a na przyszłą niedziele myslę o upieczeniu sernika z musem malinowym(z tego przepisu https://www.kwestiasmaku.com/desery/ser ... zepis.html ) ,jadłam go ze dwa tygodnie temu i mi posmakował...W dodatku wygląda bardzo atrakcyjnie,przy niewielkim nakładzie pracy
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Avatar użytkownika
 
Posty: 30721
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 14 grudnia 2019, o 20:33

Właśnie wyciągnęła z piekarnika. Gwiazdka drożdżowe z kremem czekoladowym
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 14 grudnia 2019, o 21:22

mniam mniam :drool:
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 15 grudnia 2019, o 16:36

Nie jestem amatorką wypieków, ale tę gwiazdkę bym chętnie popróbowała.
Wygląda ślicznie.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 21199
Dołączył(a): 7 października 2013, o 18:13
Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 15 grudnia 2019, o 17:10

ewo :padam: :padam: :padam:

Avatar użytkownika
 
Posty: 13089
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 15 grudnia 2019, o 21:37

Cudne, Ewo.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 30721
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 15 grudnia 2019, o 23:08

cudnie wygląda,fakt,ale jak będę ja robic kolejnym razem zrobie nieco inne ciasto,takie już wypróbowane przeze mnie,które lepiej wyrasta niż to z przepisu.powiem wam,że bardzo prosto sie robi.Ciasto drożdżowe z 45 deko mąki i do tego krem czekoladowy(czekolady ropuszczone w śmietance kremówce).ciasto wałkujemy na 4 kółka o średnicy średniej tortownicy.Każde smarjumy kremem czekoladowym i przykrywamy kolejnym płatem.ostatniego nie smarujemy.na środku odciskamy ślad ze szklanki i kroimy do od tego kółka na zewnąytrz na 16 części.Pierwszy płatek zawijamy 2 razy w prawo,kolejny 2 razy w lewo i tak na zmianę.zostawiamy do wyrośnięcia ,smarujemy jajkiem i pieczemy.łatwe do wykonania a efektownie wygląda
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Avatar użytkownika
 
Posty: 5914
Dołączył(a): 18 listopada 2015, o 18:19
Ulubiona autorka/autor: Nie mam, czytam to co mi się spodoba;)

Post przez giovanna » 16 grudnia 2019, o 15:02

Dziewczynki znacie jakiś przepis na prosty w wykonaniu piernik? Najlepiej jakby składniki były na szklanki, bo nie mam wagi.

Avatar użytkownika
 
Posty: 29638
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:17
Lokalizacja: Pozostanę tam, gdzie jestem.
Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 16 grudnia 2019, o 18:52

Pamiętam, że kiedyś jak piekłam piernik to był na przyprawie korzennej przepis i ten był dobry ale czy na szklanki był to nie pamiętam. ;)
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Avatar użytkownika
 
Posty: 28446
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: i keep moving to be stable
Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 16 grudnia 2019, o 19:23

Zawsze jest "ile wazy" :hyhy:
PS kurcze zawsze mam włączone, jak coś piekę :lol:
a jak coś jest na cups/filiżanki, to zgroza...
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Avatar użytkownika
 
Posty: 5914
Dołączył(a): 18 listopada 2015, o 18:19
Ulubiona autorka/autor: Nie mam, czytam to co mi się spodoba;)

Post przez giovanna » 16 grudnia 2019, o 23:03


Avatar użytkownika
 
Posty: 13089
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 16 grudnia 2019, o 23:35

Giovanno, a może ten: -

PIERNIK DLA LENIWYCH:

3 szkl mąki pszennej
3 jajka
1 szkl cukru
1 szkl mleka
1 szkl dżemu śliwkowego/powideł
2 łyżki miodu
3/4 szkl oleju
2 łyżki kakao
1 paczka przyprawy do pierników
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
do posypania cukier puder

1. Wszystkie sypkie składniki wymieszać
2. Dodać pozostałe produkty i miksować 2 minuty
3. Piec 50 min w 170 stopniach w formie wyłożonej papierem (np. dużej keksówce)
4.Posypać cukrem lub polukrować.

Ciasto robi się błyskawicznie. Z przepisu na ten "leniwy" piernik korzystają
leniwi znajomi i bardzo sobie chwalą. W wersji luksusowej dodaję posiekane orzechy, migdały i przekładam np. powidłami.
Polecam! Zawsze się udaje :!:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 5914
Dołączył(a): 18 listopada 2015, o 18:19
Ulubiona autorka/autor: Nie mam, czytam to co mi się spodoba;)

Post przez giovanna » 17 grudnia 2019, o 01:07

Dziękuję Dorotko :) :padam:

Avatar użytkownika
 
Posty: 59463
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 18 grudnia 2019, o 15:18

Jak coś polecam ciasto pomidorowe ;) smakuje jak piernik a jest banalne ;) https://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-pomidorowe dałam pomidory z puszki, zwykłe nie koktailowe. I nie było polewy z serka tylko lukier cytrynowy. Naprawdę pyszotka ;)

A na święta robię klasyczny, dojrzewający piernik. Do tego pijaną śliwkę bo mama i B. aż się do niej już trzęsą. Ojciec sobie zażyczył... uwaga.
Babę gotowaną. Huk, że to nie te święta :zalamka: zrobię.
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 13089
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 18 grudnia 2019, o 16:00

Ooo, to ciasto pomidorowe wygląda ciekawie. Mam ochotę zrobić je trochę dla draki, bo już sobie wyobrażam minę mojej mamy, jak jej wspomnę o owych pomidorach. :hihi: Bo jak pierwszy raz zrobiłam babkę majonezową, to moja mama początkowo nawet tknąć jej nie chciała. Ale oczywiście mam pytanie, Sol - czy zamiast pomidorów z puszki można dać passatę pomidorową? Bo przecież i tak się je blenduje, a passata jest dość gęsta.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 59463
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 18 grudnia 2019, o 16:18

Ciężko te pomidory wyczuć :D
Ale jak mówisz co tam jest, to oczy jedzących nieświadomych lekko okrągleją :D

Szczerze powiedziawszy, Dorotko, nie wiem.To musi być dość gęste, nie wodniste. Poczytałam komentarze, ktoś dawał passatę i było ok. Próbuj ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 13089
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 18 grudnia 2019, o 17:06

Okej, spróbuję. Dzięki.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 17 stycznia 2020, o 22:14

Świeżutkie, jeszcze gorące :P Mieszanka owocowa + stary przepis na ciasto, które zawsze wychodzi.

Obrazek
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Avatar użytkownika
 
Posty: 13089
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 17 stycznia 2020, o 22:26

O mamusiu, ale mi narobiłaś smaka na ciasto. :hyhy:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 17 stycznia 2020, o 22:54

Mnie od rana chodziło po głowie :P wieczorem się poddałam :evillaugh:
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Avatar użytkownika
 
Posty: 13089
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 18 stycznia 2020, o 00:08

Ja muszę wreszcie zrobić sernik, bo mi ser zalega. A w zamrażalniku czekają jeszcze 3 makowce.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość