Bajecznie prosta <span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">BABKA MAJONEZOWA </span></span>-
<span style="text-decoration: underline">Składniki:</span>
1/2 szklanki mąki pszennej,
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
1 szklanka cukru,
4 jaja,
1/2 szklanki majonezu (można dać 1 czubatą łyżkę majonezu i 2-3 łyżki oleju),
2 łyżeczki (płaski) proszku do pieczenia.
Wszystko wrzucamy razem do naczynia i miksujemy ok. 3-5 min (tak by cukier się rozpuścił, ale niekoniecznie do końca), wylać do natłuszczonej foremki keksowej i piec 50 min w 175 st. C.
Modyfikacje:
1. można do całości lub części ciasta dodać kakao,
2. można dodać 3/4 szkl. maku lub płatków migdałowych lub wiórków kokosowych, lub kropelki czekoladowe,
3. jeżeli dodatkowo doda się 1/4 szklanki mąki pszennej to ciasto można wylać do tortownicy i na wierzchu można ułożyć np. jabłka lub śliwki.
Jest to propozycja dla zaganianych i leniwych, którzy nie mają czasu albo chęci, by godzinami tkwić przy kuchni. Polecam.