przez ewa.p » 14 października 2017, o 22:21
w takim razie wrzucam przepis
Ciasto
1 szkl mleka podgrzać,dodać do niego łyżkę cukru,pół kostki drożdży i 2 łyżki mąki,wymieszać,odstawić na 10 minut pod przykryciem.
Do wyrośniętego zaczynu dodać 3 szkl mąki,łyżkę cukru,3 żółtka,1 jajko i otarta skórkę z cytryny.Wyrobić,dodać 1/2 kostki stopionej,wystudzonej margaryny.Wyrabiać,aż zacznie odstawać od ręki.Odstawić pod przykryciem na godzinę.
1/3 kostki margaryny utrzeć z 3 łyżkami cukru i 1 łyżką cynamonu.
2-3 jabłka obrać,pokroić w kostkę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok.1/2 cm,posmarować margaryna z cynamonem,posypać jabłka z dłuższego boku i zrolować w roladę.
Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,ułożyć w kształcie wieńca.Co 2-3 cm nacinać na głębokość ok.1 cm,nacięcia rozchylić.Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać pokrojonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi,przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Piec w temperaturze ok.170 stopni przez 30-35 minut.
Wystudzić.Po ostudzeniu oblać lukrem sporządzonym z 2-3 łyżek cukru pudru z 2-3 łyżkami soku z cytryny.
________________***________________
Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.