Strona 153 z 154

PostNapisane: 2 października 2021, o 00:18
przez ewa.p
Dzięki za przepis Sól, akurat nie mam w piekarniku termoobiegu, ale myślę że dałoby się to jakoś obejść. Gorzej z tym czasem oczekiwania. Tu akurat wygrywa w cuglach chleb z garnka.


kahahaha napisał(a):Szkoda że nie mam ręki do wypieków :hihi:

Akurat te moje nie wymagają specjalnych umiejętności, zwłaszcza chleb pieczony w garnku. Wrzucasz wszystko do miski, mieszasz z płynnymi składnikami zwykłą łyżką i to wszystko

PostNapisane: 6 października 2021, o 10:30
przez kahahaha
ewa.p napisał(a):
kahahaha napisał(a):Szkoda że nie mam ręki do wypieków :hihi:

Akurat te moje nie wymagają specjalnych umiejętności, zwłaszcza chleb pieczony w garnku. Wrzucasz wszystko do miski, mieszasz z płynnymi składnikami zwykłą łyżką i to wszystko
i u mnie to wszystko zazwyczaj nie wychodzi wlaśnie, nie wiem dlaczego tak mam :zalamka: albo zakalec albo breja wychodzi. Nie mam talentu i nic na to nie poradzę. A jak nie wychodzi to mi sie odechciewa cokolwiek piec i brak mi wprawy. Takie kółko się robi. :]

PostNapisane: 11 października 2021, o 19:42
przez Duzzz
Moje ulubione śniadanie, jaglanka i konfitura z dzikiej róży :drool: :drool: :drool:
Obrazek

Jak przetrwać tydzień z dynią :evillaugh: Robić ją w różnych postaciach :D
Ostatnie krzywe kopytka z dyni :wink:
Obrazek

I racuchy :drool: :drool: :drool:
Obrazek

PostNapisane: 11 października 2021, o 21:15
przez Dorotka
Z kaszą jaglaną mam problem, no nie możemy się z nią polubić. Podobnie zresztą mam z dynią - jedynie w occie ją trawię. Ale jak patrzę na zdjęcia twojej jaglanki, to aż mam chęć spróbować jeszcze raz. :mrgreen:

PostNapisane: 12 października 2021, o 07:55
przez Nocny Anioł
Ja robię z owocami, z powidłami jeszcze nie jadłam. :mysli:

PostNapisane: 12 października 2021, o 11:41
przez •Sol•
Kasza jaglana to i mój kontrowersyjny produkt :D ale jako składnik kotletów i pasztetów wchodzi jak złoto :hyhy:

Za to jeśli chodzi o dynię - zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym :drool: na samo wspomnienie mam ślinotok.

Teraz jestem na etapie chińszczyzny i szukam dobrego przepisu na vege pad thai i ramen. Znacie?

PostNapisane: 14 października 2021, o 23:24
przez ewa.p
wrzuć przepis na zupę dyniowa z mlekiem kokosowym,chętnie spróbuję.Ja lubie surówke z dyni ,placek dyniowo marchwiowy i dżem dyniowo pomarańczowy

PostNapisane: 16 października 2021, o 13:14
przez •Sol•
Dobra, to przepis Temomixa, więc muszę troszkę przełożyć :D
Czas ciut wydłużyłam, bo Termomix mocno grzeje, mocniej niż kuchenki gazowe na przykład.
30 g cebuli szalotki, pokrojonej w ćwiartki (może być zwykła)
20 g korzenia imbiru, świeżego, obranego, pokrojonego na kawałki
100 g marchewki, pokrojonej na kawałki
800 g dyni, Hokkaido, obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
lub 800 g dyni, rozmrożonej
50 g masła (można zmniejszyć do 30)
600 ml bulionu
2 - 3 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
2 łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
160 g mleczka kokosowego
60 g sosu sojowego, jasnego
sól, do smaku

W osobnej misce: rozdrobnione orzechy, dodać pokrojone w kostkę gruszki, cynamon, gałkę muszkatołową i pokruszony ser (taki z niebieską pleśnią).

Do garnka włożyć pokrojone cebulę, imbir, dynię i marchewkę, dodać masło i dusić około 5 minut.
Dodać bulion i pieprz, gotować około 20 minut.
Dodać sok z cytryny, mleczko kokosowe i sos sojowy, podgrzać ok. 5 minut.
Następnie wszystko zblendować na gładki krem. W razie potrzeby dosolić.
Podawać z łyżką lub dwoma relishu gruszkowego.

Ewo, speszyl for You, bo wiem, że dieta z sukcesami - wartości odżywcze w porcji (według maszyny z przepisu wychodzi 6 porcji):
Spoiler:

PostNapisane: 17 października 2021, o 14:22
przez Duzzz
Za samą kaszą jaglaną też nie przepadam, ale jaglanka jest z płatków jaglanych i smakuje bardziej hmm jak kaszka na mleku :D
Polecam spróbować :D
Konfitury daję czy jakieś nawet dżemy :D Ale polubiłam się z konfiturą z róży, jest miłym i przede wszystkim przepysznym przełamującym dodatkiem :D

Za kremem z dyni z mleczkiem kokosowym nie przepadam, wolę dynię jako zupę krem w bardziej hmm 'wytrawnym' stylu.
Jak do racuszków czy ciasta mi nie przeszkadza, tak w zupie-krem nie lubię. Kiedyś jadłam, a teraz mi się jakoś smaki zmieniły. :hihi:

PostNapisane: 19 października 2021, o 22:05
przez ewa.p
Sol,dzięki za przepis,na pewno wykorzystam.

PostNapisane: 27 października 2021, o 19:51
przez faris
Najlepsza kasza jaglana jest z masełkiem i solą :-D Dawno, dawno temu u mnie taką na wigilię się podawało.
Na słodko nauczyłąm się jeść od niedawna i najlepiej wchodzi zamiast ryżu... z jabłkami. Czyli taka klasyczna zapiekanka z kaszy jaglanej i jabłek :D

PostNapisane: 28 października 2021, o 22:35
przez ewa.p
ja ostatnio robiłam jaglankę na słodko.Kaszę jaglaną ugotowałam na mleku kokosowym,z dodatkiem wiórków i odrobiny miodu.I zjadłam ją z musem truskawkowym.Pyszne to było.

PostNapisane: 29 października 2021, o 07:24
przez Nocny Anioł
Ja z kwestii diety robię na mleku sojowym z miodem i owocami typu maliny, borówki

PostNapisane: 29 października 2021, o 17:27
przez Dorotka
To ja ostatnio mam fazę na domową granolę. Do płatków owsianych dorzucam mnóstwo różnych orzechów i migdały, a po upieczeniu dodaję jeszcze rodzynki. Pożeram ją nawet na sucho - bez jogurtu. :mrgreen:

PostNapisane: 29 października 2021, o 18:58
przez Fringilla
W tym roku u mnie owsianka z jagodami zamiast malinami i/lub truskawkami. Aktualnie mrożonymi już ;)
A na zimę wrócę do wersji z borówkami.

PS Kasza jaglana w pasztetach u mnie.

PostNapisane: 5 listopada 2021, o 19:52
przez Lucy
Dzisiejszy obiad - placki dyniowo ziemniaczane.

Obrazek

PostNapisane: 8 listopada 2021, o 08:31
przez Nocny Anioł
o matko, ale bym zjadła

PostNapisane: 8 listopada 2021, o 22:03
przez Księżycowa Kawa
Dynia ostatnio za mną chodzi. W końcu dorwałam brukselkę.

PostNapisane: 9 listopada 2021, o 10:21
przez kahahaha
Duzzz napisał(a):Ostatnie krzywe kopytka z dyni
:drool:

•Sol• napisał(a):zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym
uwielbiam :drool:

Lucy napisał(a):placki dyniowo ziemniaczane.
bosko wyglądają :drool:

Kaszę jaglaną lubię ale raczej wytrawną :)

PostNapisane: 23 lipca 2022, o 18:14
przez ewa.p
Będąc we Francji zdecydowałam się zjeść typoo francuskie danie czyli żabie udka.Trochę się obawiałam ,jak to bdzie smakować,bo w Polsce żaby nie należą do typowej kuchni,ale się przemogłam.Smakuje to troche jak kurczak,tylko w smaku troche bardziej mdłe.No i kosteczek ma całe mnóstwo...

PostNapisane: 23 lipca 2022, o 18:24
przez •Sol•
Podziwiam :D
Miałam okazję nieraz, nie odważyłam się :D ale wygląda to apetycznie!
A ślimaków próbowałaś? :hyhy:

PostNapisane: 23 lipca 2022, o 22:03
przez ewa.p
akurat na ślimaki sie nie załapałam.Pilotka nawet pytała pierwszego dnia kto byłby chętny i myslałam o tym,ale miałam dać odpowiedź kiedy indziej.I albo jakoś przegapiłam,gdy o to dopytywała ponownie,albo może wcale się nie dopytywała...A ślimaki były akurat dostępne akurat w dzielnicy Montmartre,byliśmy tam tylko jedno popopłudnie.Ni i pilotka tak to zamotała,że wydawało sę że to będzie w róznych lokalach i obiad i ślimaki,a mniej więcej w tych samych godzinach.A okazało się że wszystko w jednym lokalu...No i nie spróbowałam.teraz żałuję...

PostNapisane: 23 lipca 2022, o 22:17
przez Księżycowa Kawa
Na żabie udka trafiłam kiedyś w Lublinie; w sumie to chciałam płetwę rekina, ale nie mieli.
W Ostendzie spróbowałam w końcu mule; jak dostaniesz cały gar, można tym się na jeść, lecz chwilę to trwa.

PostNapisane: 26 lipca 2022, o 21:33
przez Karina32
Ślimaki są naprawdę dobre, jak są dobrze zrobione :)

A co do żabich udek, to jak byliśmy ostatnio na delegacji we Francji rozmawialiśmy na ten temat z naszym szefem Francuzem i podobno nie jest łatwo znaleźć w restauracji to danie (nawet takich typowo francuskich) i w sumie on sam nie wie, skąd się wzięło to łączenie Francji z żabimi udkami :-D Ślimaki są dużo bardziej popularne.

PostNapisane: 1 października 2022, o 15:35
przez Lucy
Jak jesień to i placki z dynią :lovju:

Obrazek