Teraz jest 22 listopada 2024, o 23:27

Kulinarne smakołyki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 8 czerwca 2008, o 14:18

ja tez slyszalam, ze kolezanka mamy dodawala wlasnie proszek - i faktycznie jej nalesniki byly grube i wielkie, wiec po dwoch bylo sie full.



co do sposobu Made - bede musiala wyprobowac Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 21173
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: z Doliny Muminków
Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 8 czerwca 2008, o 14:58

Mój dziadek lubi do naleśników dodać budyń - wtedy mają taki fajny smak Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 1089
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Kraków

Post przez Madeleinee » 8 czerwca 2008, o 15:03

tzn do ciasta dodać budyń (jeszcze w formie proszku) czy już później w formie nadzienia? i jaki smak?

Avatar użytkownika
 
Posty: 21173
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: z Doliny Muminków
Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 8 czerwca 2008, o 15:06

Do ciasta jeszcze nie usmażonego proszek dodać. Najlepiej waniliowy, wtedy taki waniliowy ma smak Obrazek

Ale jako nadzienie też jest dobry budyń.

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 8 czerwca 2008, o 17:16

to ciekawe Obrazek musze wyprobowac.

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 8 czerwca 2008, o 17:37

<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">Naleśniki biszkoptowe z truskawkami</span></span>



<span style="text-decoration: underline">Składniki</span>

<span style="text-decoration: underline">- Ciasto:</span>

- 1 szklanka mąki

- 2 jajka

- 1 szklanka mleka (może być wymieszane z wodą - najlepiej gazowaną)

- 1 łyżka cukru

- olej do smażenia



<span style="text-decoration: underline">Nadzienie:</span> 3 szklanki (ok. 1/2 kg) oczyszczonych truskawek

- ok. 30 dag serka homogenizowanego: waniliowego lub naturalnego (niekoniecznie)

- cukier



<span style="text-decoration: underline">Wierzch:</span>

- jogurt; śmietana; śmietanka lub bita śmietana Sposób przyrządzania:

Żółtka oddziel od białek i wymieszaj je dokładnie (najlepiej mikserem) z pozostałymi składnikami. Białka ubij na sztywno z łyżką cukru (wsyp ją dopiero pod koniec) i delikatnie połącz z naleśnikową masą. Naleśniki smaż z obu stron na rozgrzanej patelni lekko natłuszczonej olejem. Duże truskawki pokrój na mniejsze kawałeczki, małe zostaw w całości. Nakładaj nadzienie na środek każdego naleśnika. Możesz przedtem posmarować płatek posłodzonym serkiem. Nadzienie z serkiem będzie się lepiej trzymało. Naleśniki zwijaj w ruloniki albo składaj w koperty (jeśli nie używasz serka, będzie ci trudniej). Na talerzu polej np. jogurtem, a gdyby były mało słodkie - posyp cukrem pudrem lub zwykłym cukrem. Uwaga! Jeśli nie ubijesz osobno piany, tylko wszystkie składniki ciasta zmiksujesz razem, naleśniki też będą smaczne, tyle że mniej pulchne. Zamiast truskawek użyć możesz innych owoców jagodowych (poziomek, malin, jeżyn, czarnych jagód).

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 8 czerwca 2008, o 17:38

mniaaaaaam mniaaaaaaaammmmmmm

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 8 czerwca 2008, o 17:41

<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">Naleśniki biszkoptowe [z proszkiem do pieczenia]:</span></span>



<span style="text-decoration: underline">Składniki

Ciasto:</span>

5 jaj

2 szklanki mleka

30 dag mąki pszennej

1 cukier waniliowy

łyżeczka proszku do pieczenia

sól

kilka łyżek oleju



<span style="text-decoration: underline">Farsz:</span>

2 kostki półtłustego twarogu (ok. 0,5 kg)

żółtko

cukier

kwaśna śmietana

rodzynki

orzechy włoskie



<span style="text-decoration: underline">Wykonanie </span>

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mleko i mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać szczyptę soli. Wlać lekko podgrzany na patelni olej (dzięki temu naleśniki nie będą przywierać do patelni, nie będą też tłuste ponieważ nie będą smażone na oleju). Ubić pianę z białek (można też dodać białko od żółtka, które dodamy do farszu). Następnie bardzo delikatnie wymieszać pianę z ciastem. Chochelką nalewać ciasto na mocno rozgrzaną patelnię i smażyć na złoto.



<span style="text-decoration: underline">Wykonanie farszu:</span>

twaróg rozgnieść widelcem, dodać żółtko, kilka łyżek cukru, garść wcześniej namoczonych w herbacie lub wodzie rodzynek, łyżkę rozdrobnionych orzechów i taką ilość śmietany, by nadzienie można było łatwo rozsmarowywać.



Farsz nakładać na usmażone naleśniki i składać ciasto w "kopertę".



Zamiast farszu twarogowego można też użyć konfitury domowe lub gęsty dżem.



<span style="text-decoration: underline">Uwaga!</span> Naleśniki są bardzo syte i najlepiej spożywać je jako danie obiadowe lub deser w większym odstępie czasu od poprzedniego posiłku.









<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">Czekoladowe naleśniki z budyniem waniliowym </span></span>



<span style="text-decoration: underline">Ciasto naleśnikowe:</span> 1 szkl. mąki, 4 łyżki kakao, 3-4 jaja, 3/4 śmietany jogurtowej (9%), 3/4 szkl. wody mineralnej ( najlepiej gazowanej), sól, cukier waniliowy, kakao granulowane np."Puchatek"



<span style="text-decoration: underline">Nadzienie: </span>opakowanie budyniu waniliowego, 2 -3 banany



Najpierw przyrządzić ciasto na naleśniki. W tym celu roztrzepać żółtka, dodać śmietanę wymieszaną z wodą. Miksując wsypać mąkę i kakao oraz cukier i szczyptę soli. Dodać ubitą pianę z białek i odstawić na 1/2 godziny.

Przygotować nadzienie. Przyrządzić budyń według przepisu na opakowaniu dodając o 1/3 mniej mleka. Banany obrać, odkroić końcówki i pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na grubych oczkach.

Połączyć z budyniem. Następnie smażyć naleśniki. Naleśniki smarować nadzieniem i formować ruloniki.





Banany nie są konieczne, bo i bez nich dobrze smakuje. Do czekoladowych naleśników pasuje też nadzienie z podprażonych jabłek z cynamonem i rodzynkami. Bardzo dobre. Lub po prostu z serkiem bialym na słodko.

Avatar użytkownika
 
Posty: 28668
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: i keep moving to be stable
Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 8 czerwca 2008, o 19:23

zawsze mnie intrygowało dodawanie wody gazowanej... u mnie w rodzinie zawsze praktycznie stosowano mleko, a ja wodą gazowaną nie dysponuje zwykle czyli nie mam pod ręką... co sie kryje za stosowaniem gazowanej, Dorotka?



ps.leniwa jestem na maksa - zwsze mieszam wszystko razem stosując przepis nr 1 Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 8 czerwca 2008, o 19:30

to samo co za dodaniem ubitych białek - puszystość masy Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 8 czerwca 2008, o 20:30

Woda gazowana sprawia, że naleśniki są pulchniutkie. Mniam, mniam....



<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">A oto kilka ciekawych propozycji: </span></span>



<span style="font-weight: bold">Naleśniki z pikantnym farszem i sosem </span>

Składniki na ciasto: ok.25 dag mąki

1/2 litra mleka

3 jajka

1 łyżka oleju lub łyżka margaryny

szczypta soli i cukru



Nadzienie:



35 dag mięsa mielonego

(wieprzowina, wołowina)

15 dag pieczarek

850 ml pomidorów z puszki

(lub świeżych bez skórki)

1 puszka kukurydzy lub

czerwonej fasoli

pęczek dymki

sól, pieprz

papryka słodka i ostra



Sos:10 dag sera żółtego

1 cebula

2 łyżki masła

2 łyżki mąki

pęczek natki pietruszki lub

szczypiorku

1/2 szklanki mleka 3,2% lub 2%

1/2szklanki bulionu z kostki





Przygotowanie:



1. Mąkę i mleko rozbić z solą i jajkami. Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć naleśniki.



2. Pieczarki obrać, umyć, pokroić w plasterki, dymkę pokroić w kostkę.



3. Na patelni rozgrzej olej, podsmażyć mięso, dodać pieczarki i dymkę. Smażyć 3-5 minut.



4. Pomidory pokroić w kostkę, dodać do mięsa wraz z odsączoną kukurydzą lub fasolką. Dusić 15 minut. dodać przyprawy.



5. Cebulkę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni, dodać mąkę, zasmażyć. Dodać mleko i bulion (rosół). cały czas mieszając - dusić 5 minut. Dodać 2/3 startego żółtego sera, wymieszać.



6. Naleśniki posmarować farszem, zawinąć, włożyć do żaroodpornego naczynia, polać sosem i posypać resztą sera. Piec 15 minut w 200 stopniach. gotowe posypać natką pietruszki, szczypiorkiem lub ziołami.











<span style="font-weight: bold">Naleśniki z parówką i serem</span>

Składniki na nadzienie:

parówki cienkie

ser żółty



Przygotowanie:



Usmażyć naleśniki, a potem zawinąć w nie parówki. Smażyć na wolnym ogniu z dwóch stron. Żółty ser zetrzeć na tarce. Przykryć żółtym serem naleśniki z parówkami i wsadzić do piekarnika, aby uzyskać roztopiony ser.





<span style="font-weight: bold">Naleśniki z kurczakiem na słodko</span>

Składniki na nadzienie: kurczak

papryka

sos słodko - kwaśny



Przygotowanie:



Składniki na ciasto jak wyżej. Usmażyć naleśniki, a potem zawinąć w nie wcześniej przygotowane nadzienie. Nadzienie: kurczak, papryka, sos słodko - kwaśny, sałatka warzywna.





<span style="font-weight: bold">Naleśniki z szynką</span>

Składniki na nadzienie:



ser żółty

szynka

sos pomidorowy



Przygotowanie:



Składniki na ciasto jak wyżej. Usmażyć naleśniki, a potem zawinąć w nie wcześniej przygotowane nadzienie. Nadzienie: ser żółty, szynka, sos pomidorowy, sałatka warzywna.





<span style="font-weight: bold">Naleśniki z farszem meksykańskim</span>

Składniki na nadzienie:kiełbasa

fasola czerwona

papryka

pieczarki cebula



Przygotowanie:



Składniki na ciasto jak wyżej. Usmażyć naleśniki, a potem zawinąć w nie wcześniej przygotowane nadzienie. Nadzienie: kiełbasa, fasola czerwona, papryka, pieczarki cebula. Kroimy kiełbasę, paprykę cebulę i pieczarki oraz dodajemy fasolę. wszystkie składniki razem mieszamy mieszany.







<span style="font-weight: bold">Naleśniki z farszem węgierskim</span>

Przygotowanie:



Składniki na ciasto jak wyżej. Usmażyć naleśniki, a potem zawinąć w nie wcześniej przygotowane nadzienie. Nadzienie: mięso wieprzowo - wołowe, warzywa, sos czerwony, sałatka warzywna.





<span style="font-weight: bold">Naleśniki na słodko z owocami</span>

Przygotowanie:



Składniki na ciasto jak wyżej. Usmażyć naleśniki, a potem zawinąć w nie wcześniej przygotowane nadzienie. Nadzienie: owoce np. morele, brzoskwinie, banany, kiwi, truskawki, bita śmietana, gałka lodów waniliowych. Polewa malinowa, czekoladowa, jagodowa.





<span style="font-weight: bold">Naleśniki kokosowe z ananasem z nutką alkoholu</span>

Składniki:



50 g wiórków kokosowych

dżemem pomarańczowy

sos malinowy

cukrem waniliowym

odrobina alkoholu

ananas

cukier puder

wiórki kokosowe

listki mięty



Przygotowanie:



Do ciasta naleśnikowego dodaj 50 g wiórków kokosowych i troszkę cukru. Po zdjęciu z patelni ciepłe placki cienko posmaruj dżemem pomarańczowym i natychmiast ciasno zawiń. W rondelku rozgrzać maliny. Zmiksować z wódka i cukrem waniliowym następnie przetrzeć przez gęste sito. Ananasa obrać i pokroić. Plastry położyć, jeden obok drugiego na blasze przykrytej pergaminem i posypać 2 łyczkami cukru pudru. Wstawić do piekarnika z włączonym grilem i zapiec. Naleśniki pokroić w plastry i wyłożyć na talerz. Dodać plastry ananasa i porcje sosu malinowego. Deser ozdobić cukrem pudrem, listkami mięty i wiórkami.

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 8 czerwca 2008, o 21:25

mamusiuuu... jakie przysmaki... a no wlasnie zapomnialam o wodzie gazowanej, a kiedys mi tata o tym mowil... ale ze nigdy w domu takiej nie mam, to nie uzywam.

Avatar użytkownika
 
Posty: 1089
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Kraków

Post przez Madeleinee » 8 czerwca 2008, o 22:32

ja mam tylko gazowaną Obrazek muszę wypróbować te przepisy na naleśniki z farszem niesłodkim - po węgiersku i te wszystkie inne Obrazek Dzięki Dorotko :*

Avatar użytkownika
 
Posty: 28668
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: i keep moving to be stable
Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 8 czerwca 2008, o 23:41

dla mnie pulchny naleśnik to prawie omlet [aczkolwiek omlet klasyczny składa się z samych jajek bez żadnych dodatków Obrazek co kraj to obyczaj Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 1 lipca 2008, o 23:55

No cóż, z płatów naleśnikowych można wyczarować cuda.

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 2 lipca 2008, o 10:29

ciekawe...chyba spróbuję

Avatar użytkownika
 
Posty: 3066
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Warszawa

Post przez Scholastyka » 2 lipca 2008, o 10:32

ja też...

 

Post przez Jesc » 2 lipca 2008, o 19:26

prawdziwy ,klasyczny omlet to jajka,cukier i maka ubite na sztywno i smazone po obu stronach na masle( na kazde jajko po lyzeczce cukru i lyzeczce maki).

Avatar użytkownika
 
Posty: 28668
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: i keep moving to be stable
Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 2 lipca 2008, o 22:21

o, a ja znam od zawsze typ francuski, do którego nie dodaje się mąki... i w sumie tylko u nas spotkałam się z omletem z mąką i cukrem... w róznych bardziej obcych kuchniach spotkałam się tylko z wersjami na ostro [na słodko - nalesniki Obrazek

 

Post przez Gość » 9 lipca 2008, o 16:36

Nie wiem czy była już ta wersja naleśników więc proszę Obrazek



<span style="font-weight: bold">American pancakes</span> (na 10-12 naleśników)



- 300g mąki

- 1,5 łyżeczki soli

- 100g cukru (albo mniej)

- 4 łyżeczki proszku do pieczenia

- 4 jajka (jaja można zastąpić samymi białkami - żółtka nie są konieczne)

- 640ml mleka

- cynamon



Wszystkie składniki oprócz białek wymieszać i wstawić na 15-30 min do lodówki. W tym czasie ubić białka na sztywną pianę i połączyć z resztą masy. Smażyć na malutkiej patelni, na maśle, na złocistobrązowy kolor. Podawać można z syropem klonowym - klasycznie /śmietaną i owocami/dżemem/sosami owocowymi



mniammmm Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 9 lipca 2008, o 17:34

Crystal piekłaś je? czy one są syte, ile ich zjadłaś, żeby się najeść? tak się zastanawiam, ile trzeba ich upiec...

 

Post przez Jesc » 10 lipca 2008, o 23:07

Tu gdzie ja jestem omlet robi sie z jajek i dodatkow jakie sobie kto wymysli: cebula,pieczarki,ser,papryka czerwona i zielona, ostre papryczki,boczek,pomidory laczone w roznych kombinacjach ub wszystko razemm. W rzeczywistosci wychodzi w tyym mlecie mniej jajek a wiecej dodatkow.

Avatar użytkownika
 
Posty: 28668
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: i keep moving to be stable
Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 10 lipca 2008, o 23:38

dodatki jak najbardziej [ja lubię zieloną paprykę swoją drogą...], tylko cukru i mąki nie znałam jako elementów w procesie tworzenia omletów Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 240
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Tendra » 11 lipca 2008, o 23:59

Ojej, właśnie znalazłam ten temat i tak sobie od razu pomyślałam, że to wprawdzie nie forum kulinarne, ale jakieś subfora by się przydały. Szukam właśnie pomysłu na obiad, ale jakoś nijak nie mam siły na przebrnięcie przez 16 stron, ech Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 12 lipca 2008, o 00:10

podaj pomysł, jak podzielić ten temat na subfora mi na PW, lub w temacie Do adminów i moderatorów w Informacji i Pomocy Obrazek

rozpatrzymy, bo nie bardzo wiem, jak to sobie wyobrażasz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości