przez Dorotka » 8 czerwca 2008, o 20:30
Woda gazowana sprawia, że naleśniki są pulchniutkie. Mniam, mniam....
<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">A oto kilka ciekawych propozycji: </span></span>
<span style="font-weight: bold">Naleśniki z pikantnym farszem i sosem </span>
Składniki na ciasto: ok.25 dag mąki
1/2 litra mleka
3 jajka
1 łyżka oleju lub łyżka margaryny
szczypta soli i cukru
Nadzienie:
35 dag mięsa mielonego
(wieprzowina, wołowina)
15 dag pieczarek
850 ml pomidorów z puszki
(lub świeżych bez skórki)
1 puszka kukurydzy lub
czerwonej fasoli
pęczek dymki
sól, pieprz
papryka słodka i ostra
Sos:10 dag sera żółtego
1 cebula
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
pęczek natki pietruszki lub
szczypiorku
1/2 szklanki mleka 3,2% lub 2%
1/2szklanki bulionu z kostki
Przygotowanie:
1. Mąkę i mleko rozbić z solą i jajkami. Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć naleśniki.
2. Pieczarki obrać, umyć, pokroić w plasterki, dymkę pokroić w kostkę.
3. Na patelni rozgrzej olej, podsmażyć mięso, dodać pieczarki i dymkę. Smażyć 3-5 minut.
4. Pomidory pokroić w kostkę, dodać do mięsa wraz z odsączoną kukurydzą lub fasolką. Dusić 15 minut. dodać przyprawy.
5. Cebulkę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni, dodać mąkę, zasmażyć. Dodać mleko i bulion (rosół). cały czas mieszając - dusić 5 minut. Dodać 2/3 startego żółtego sera, wymieszać.
6. Naleśniki posmarować farszem, zawinąć, włożyć do żaroodpornego naczynia, polać sosem i posypać resztą sera. Piec 15 minut w 200 stopniach. gotowe posypać natką pietruszki, szczypiorkiem lub ziołami.
<span style="font-weight: bold">Naleśniki z parówką i serem</span>
Składniki na nadzienie:
parówki cienkie
ser żółty
Przygotowanie:
Usmażyć naleśniki, a potem zawinąć w nie parówki. Smażyć na wolnym ogniu z dwóch stron. Żółty ser zetrzeć na tarce. Przykryć żółtym serem naleśniki z parówkami i wsadzić do piekarnika, aby uzyskać roztopiony ser.
<span style="font-weight: bold">Naleśniki z kurczakiem na słodko</span>
Składniki na nadzienie: kurczak
papryka
sos słodko - kwaśny
Przygotowanie:
Składniki na ciasto jak wyżej. Usmażyć naleśniki, a potem zawinąć w nie wcześniej przygotowane nadzienie. Nadzienie: kurczak, papryka, sos słodko - kwaśny, sałatka warzywna.
<span style="font-weight: bold">Naleśniki z szynką</span>
Składniki na nadzienie:
ser żółty
szynka
sos pomidorowy
Przygotowanie:
Składniki na ciasto jak wyżej. Usmażyć naleśniki, a potem zawinąć w nie wcześniej przygotowane nadzienie. Nadzienie: ser żółty, szynka, sos pomidorowy, sałatka warzywna.
<span style="font-weight: bold">Naleśniki z farszem meksykańskim</span>
Składniki na nadzienie:kiełbasa
fasola czerwona
papryka
pieczarki cebula
Przygotowanie:
Składniki na ciasto jak wyżej. Usmażyć naleśniki, a potem zawinąć w nie wcześniej przygotowane nadzienie. Nadzienie: kiełbasa, fasola czerwona, papryka, pieczarki cebula. Kroimy kiełbasę, paprykę cebulę i pieczarki oraz dodajemy fasolę. wszystkie składniki razem mieszamy mieszany.
<span style="font-weight: bold">Naleśniki z farszem węgierskim</span>
Przygotowanie:
Składniki na ciasto jak wyżej. Usmażyć naleśniki, a potem zawinąć w nie wcześniej przygotowane nadzienie. Nadzienie: mięso wieprzowo - wołowe, warzywa, sos czerwony, sałatka warzywna.
<span style="font-weight: bold">Naleśniki na słodko z owocami</span>
Przygotowanie:
Składniki na ciasto jak wyżej. Usmażyć naleśniki, a potem zawinąć w nie wcześniej przygotowane nadzienie. Nadzienie: owoce np. morele, brzoskwinie, banany, kiwi, truskawki, bita śmietana, gałka lodów waniliowych. Polewa malinowa, czekoladowa, jagodowa.
<span style="font-weight: bold">Naleśniki kokosowe z ananasem z nutką alkoholu</span>
Składniki:
50 g wiórków kokosowych
dżemem pomarańczowy
sos malinowy
cukrem waniliowym
odrobina alkoholu
ananas
cukier puder
wiórki kokosowe
listki mięty
Przygotowanie:
Do ciasta naleśnikowego dodaj 50 g wiórków kokosowych i troszkę cukru. Po zdjęciu z patelni ciepłe placki cienko posmaruj dżemem pomarańczowym i natychmiast ciasno zawiń. W rondelku rozgrzać maliny. Zmiksować z wódka i cukrem waniliowym następnie przetrzeć przez gęste sito. Ananasa obrać i pokroić. Plastry położyć, jeden obok drugiego na blasze przykrytej pergaminem i posypać 2 łyczkami cukru pudru. Wstawić do piekarnika z włączonym grilem i zapiec. Naleśniki pokroić w plastry i wyłożyć na talerz. Dodać plastry ananasa i porcje sosu malinowego. Deser ozdobić cukrem pudrem, listkami mięty i wiórkami.