W zeszłym roku doskonale sprawdziły się napełnione wodą dwulitrowe butle po napojach wbite do góry nogami w skrzynki z kwiatami. Część roślin ustawiłam na balkonowej terakocie wokół dużej miski z wodą i od miski do każdej doniczki poprowadziłam sznurowadła do butów, którymi rośliny pociągnęły wodę.
Levanda napisał(a):Propos nawadniaczy do doniczek, tow wyobraźcie sobie, że dostałam pięknego, dużego kaktusa z taką właśnie nawadniającą kulką. Ponieważ był to prezent, zapakowany w ozdobną folię uznałam, że tak przygotowano kwiat w kwiaciarni i tak musi być. Poza tym kaktus pobierał mało wody, prawie jej nie ubywało. Dziwne mi się to wydało, że kaktus i nawadniacz, ale nic tam. No i po jakiś 3-4 tygodniach znalazłam kaktusa złamanego w pół. Był w środku mokry i gąbczasty od nadmiaru wody.
Kawka napisał(a):A mój właśnie puścił trzy pędy. Wreszcie, czekałam na to parę tygodni.
Dorotka napisał(a):Skoro to już trzeci storczyk, który Ci usycha, to może winne są warunki w jakich je trzymasz? Storczyki lubią słońce i ciepło, natomiast marnieją w przeciagach. Mojej mamie marniał storczyk, więc wystawiła go na bardzo nasłoneczniony parapet i odżył, a nawet puścił nowy pęd i najwyraźniej zamierza zakwitnąć.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości