<span style="font-size: 18px; line-height: normal"> Przepisy na rarytasy rodem z PRL</span>
<span style="color: red"> Słodki smak kryzysu</span>
Kiedy pomarańcze jadło się tylko od święta, a po kawę trzeba było stać w kilometrowych kolejkach, polskie kobiety specjalizowały się w pomysłach na to, jak z niczego zrobić coś. Tak powstały przepisy na kryzysowe słodycze. Dziś, w obliczu współczesnego kryzysu, proponujemy dwa z nich: na blok czekoladowy i owsiane szyszki.
<span style="font-weight: bold"> Blok (prawie) czekoladowy </span>
kostka masła
szklanka skondensowanego, słodzonego mleka
1,5 szklanki mleka w proszku
4 czubate łyżki kakao
pół szklanki ulubionych orzechów
¾ szklanki cukru
2 opakowania (200 gram) herbatników
Do stopionego masła dodaj skondensowane mleko. Podgrzewaj cały czas pilnując, aby się nie zagotowało. Mieszając dodawaj po kolei cukier, mleko w proszku i kakao. Do gorącej, jednolitej masy wmieszaj posiekane orzechy i pokruszone herbatniki. Wyłóż masę do wysmarowanej masłem foremki i odstaw do ostygnięcia. Włóż do lodówki, a kiedy blok całkiem stwardnieje, pokrój na kawałki.
<span style="font-weight: bold">Owsiane szyszki </span>
¼ kostki masła
pół szklanki mleka
szklanka cukru
6 łyżek kakao
opakowanie (400 gram) płatków owsianych
Stopione masło zagotuj z mlekiem, dodaj kakao i cukier. Gotuj chwilę, aż cukier całkiem się rozpuści. Wyłącz gaz i do masy dodaj płatki owsiane. Dobrze wymieszaj i formuj w małe kulki (dla ułatwienia łyżkę lub ręce płucz co chwilę w zimnej wodzie). Odstaw je, aby ostygły i stwardniały.
Do zrobienia szyszek zamiast płatków owsianych można także użyć preparowanego ryżu lub wiórków kokosowych.
Jeśli gotowa masa jest zbyt sucha, uratujesz ją dodając odrobinę mleka i podgrzewając chwilę. Jeśli jest zbyt rzadka, po prostu dodaj więcej płatków, ryżu czy wiórków.