<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">Szparagi z pieczarkami</span></span>
Składniki:
20 dkg pokrojonych w paski pieczarek
½ szklanki bulionu warzywnego
mąka ziemniaczana
Przyprawa:
1 łyżka cukru
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oliwy
1 łyżka mąki kukurydzianej
Sposób przyrządzenia:
Pieczarki oprószyć mąką ziemniaczaną, usmażyć na maśle. Osączyć z nadmiaru tłuszczu. W woku rozgrzać oliwę, dodać bulion warzywny i pozostałe przyprawy, doprowadzić do wrzenia. Tak przygotowanymi pieczarkami obłożyć szparagi z wody i serwować.
<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">Szparagi z wody</span></span>
Składniki:
1 kg szparagów
1 łyżka masła
sól
Sposób przyrządzenia:
Najsmaczniejsze są górne części pędu. W Polsce uprawia się szparagi białe, we Francji i Włoszech - szparagi zielone, o intensywniejszym smaku. Szparagów zielonych nie trzeba obierać.
Szparagi powinny być świeże, jędrne, zwarte, gładkie, bez plam, a w miejscu przecięcia jasne i nie wyschnięte. Przed gotowaniem szparagi należy obrać, znakomicie nadaje się do tego nóż szczelinowy. Odcinamy też zdrewniałe części. Używając białej bawełnianej nitki wiążemy szparagi w wiązki po 8 sztuk. Szparagi powinny gotować się na stojąco, tak by delikatne główki nie były zanurzone w wodzie (miękną znacznie szybciej niż reszta pędu), dlatego do ich przyrządzania potrzebne jest odpowiednie naczynie. Wodę solimy i dodajemy masło. Szparagi gotujemy 10 minut.
<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">Szparagi zapiekane pod serowym beszamelem </span></span>
Zapiekanka z sera i warzyw... hmm.. palec lizać...
skladniki: 2 pęczki białych szparagów (około 1 kg)
200 g ostrego w smaku sera
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
pół szklanki mleka
1 łyżka oleju
sól, pieprz, szczypta cukru
przyrzadzanie: Szparagi cienko obrać na całej długości odcinając zdrewniałe końcówki. Związać w pęczek bawełnianą, białą nitką i gotować we wrzątku z dodatkiem cukru i soli przez około 5 minut.
Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Zdjąć z ognia, wlać mleko i dokładnie rozmieszać. Ciągle mieszając podgrzewać aż do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać starty ser. Dokładnie wymieszać. Szparagi odsączyć, układać w natłuszczonej formie do zapiekanek, polać przygotowanym sosem. Zapiekać przez około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do około 180 stopni.