Miałam już dawno wkleić, ale skleroza robi swoje
Jest to przepis na ciasto bezmleczne i bezglutenowe, które bardzo lubi Roksi. W sumie to wszyscy je lubimy, bo wychodzi naprawdę smaczne
Można też zrobić je w formie muffinek, a właściwie to nawet był przepis na muffinki tylko ja go odrobinkę zmodyfikowałam i robię jako ciasto, bo tak dziecko woli
SKŁADNIKI:
2 jajka
160 g mąki bezglutenowej
125 g cukru
1 średnia pomarańcza
50 g oleju
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego!)
Ja sobie wszystkiego daję "na oko", gdyż wagi kuchennej nie posiadam
Jajka z cukrem ubić mikserem na pianę, do tego dalej ubijając wsypywać stopniowo przesianą przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodać olej, a na końcu wyciśnięty sok z pomarańczy. Jak ktoś lubi może też dodać otartą skórkę z pomarańczy. My lubimy
Piec w 180 stopniach przez mniej więcej 35-40 minut, ale najlepiej po upływie 30 minut zaglądać i obserwować jak się sprawy mają
Używam mąki ryżowej, o takiej:
http://www.jemy-naturalnie.pl/pl/p/Maka-ryzowa-Bezgluten-500g/89 oraz dodaję 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej wtedy ciasto ma fajniejszą, bardziej zbliżoną do zwykłego ciasta strukturę
Bardzo fajny jest też taki gotowy mix do wypieków wtedy nie dodaję już dodatkowo skrobi:
http://www.jemy-naturalnie.pl/pl/p/Mix-it-Maka-bezglutenowa%2C-uniwersalna-Schar-500g/378.
Proszek do pieczenia mam taki:
http://www.jemy-naturalnie.pl/pl/p/Proszek-do-pieczenia-bezglutenowy-Bezgluten-100g/87.
Żeby było jeszcze zdrowiej zamiast cukru białego można dać ksylitol lub cukier brązowy
Jest naprawdę dobre, pachnie jak babka cytrynowa, wygląda i smakuje jak normalne ciasto
A tak się prezentuje. Akurat złapała się ręka małego kradzieja