Teraz jest 26 listopada 2024, o 00:24

Jak mieszkamy?

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 27 lutego 2014, o 08:14

niestety kwestia czasu kochana, więcej miejsca nie mam
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Ulubiona autorka/autor: J. Lindsey, SEP, J. Garwood, J. McNaught,Bishop

Post przez monia0303 » 27 lutego 2014, o 09:08

Aniołku :dribble:
chyba już z trzeci raz przeglądałam tytuły :-)
Więcej niż wczoraj, mniej niż jutro.

Post przez Nocny Anioł » 27 lutego 2014, o 09:16

i niech zgadnę, dużo się nam powtarza :rotfl:
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 28 lutego 2014, o 00:08

Nawet kilka i w moim przypadku :wink:
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 28 lutego 2014, o 02:43

Czy to będzie strasznie wyglądało, jeśli w moim pokoju bibliotecznym będą trzy ściany zabudowane zamkniętymi szafkami na książki, a na środku pokoju hamak?
Obrazek

Post przez Nocny Anioł » 28 lutego 2014, o 07:53

myślę że będzie zajeeeeeeeeeeeeeeeeeee :evillaugh:
nie zapomnij o małym stoliku na coś do picia i odłożenie książki
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Diana Palmer

Post przez almani » 28 lutego 2014, o 14:23

Kocham hamaki :inlove: Janko jesli tak faktycznie zrobisz to będe ci TAAAAAAAAAAAAAK BAAAAAAAAARDZOOOOOO zazdrościć :evillaugh:
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: l.carlyle, a.quick, m. brook, j r. ward, SEP, Eco

Post przez Desdemona » 28 lutego 2014, o 16:23

Janka napisał(a):Czy to będzie strasznie wyglądało, jeśli w moim pokoju bibliotecznym będą trzy ściany zabudowane zamkniętymi szafkami na książki, a na środku pokoju hamak?

to będzie obłędne miejsce do poczytywania..... :bigeyes: :bigeyes: :bigeyes: :bigeyes: :bigeyes: :bigeyes: :bigeyes:
Niektórzy ludzie pojawiają się w naszym życiu, by dać Nam lekcję,
a niektórzy po tą lekcję właśnie przyjdą do Nas...

ObrazekJestem niewiastą, która fantazjuje o byciu przypadkowo zamkniętą na noc w bibliotece...

http://dlaschroniska.pl/ ...pomaganie zwierzakom jest fajne...

Post przez Janka » 28 lutego 2014, o 17:14

Dziękuję Wam ślicznie za dobre słowo. Myślałam, że mnie kompletnie wyśmiejecie.
Nocny Anioł napisał(a):nie zapomnij o małym stoliku na coś do picia i odłożenie książki

Myślałam trochę o małym biureczku pod oknem.
Mam dużo notesów z różnymi spisami autorek, książek itd, byłoby pod ręką miejsce na robienie notatek.

Mam też pomysł, żeby nudę tych zamkniętych szaf na książki przełamać niebieskim kącikiem Ikeowym. Są super słodkie meble Isala: szafka z półkami (to by było na te notesy itp), małe biureczko i mały okrągły stolik.
http://www.ikea.com/de/de/catalog/categories/series/25016/?filter=online&cid=de|ps|branded|living_room_ongoing_brand|go|ikea_isala|broad|wohnzimmer_serien+isala|living_room|d+m|os|none
Świetnie pasują do moich marzeń. Zupełnie jakby je specjalnie dla mnie produkowali.
Tylko z tym na razie byłby problem, bo mój F. gdzieś się nasłuchał negatywnych opinii o Ikei i nie chce się zgodzić.
Obrazek

Post przez Nocny Anioł » 28 lutego 2014, o 17:18

e tam, mam meble i mogę ci polecić
powiedz mu że to meble dla idiotów, skalda się w 15 minut
to go może trochę przekona
Obrazek

Post przez Janka » 28 lutego 2014, o 17:40

On wie, że się szybko składa, tylko jest przekonany, że się też szybko rozlatują.
Nie wiem na pewno, ale istnieje możliwość, że meble na teren Niemiec mają gorszą jakość, niż produkowane dla Polski. To moje własne podejrzenie wynikające z różnicy opinii. W Polsce wszyscy są zadowoleni, a w Niemczech w meble zaopatrują się głównie młode małżeństwa na dorobku oraz studenci, którzy potrzebują mebli tylko na czas studiów. Podobno akademiki i mieszkania studenckie są wypełnione Ikeą w stu procentach. Kończą studia i rozklekotane meble bez żalu wywalają.
Nasze własne doświadczenia są niewielkie. Ja mam dwa stoliki pod laptopy z Ikei:
http://www.google.de/imgres?imgurl=http://media3.onsugar.com/files/upl0/1/15111/12_2008/laptop%2520stand%25205.jpg&imgrefurl=http://www.geeksugar.com/Dave-Laptop-Stand-Ikea-1138427&h=500&w=500&sz=7&tbnid=3DZ-a7EjAgUQeM:&tbnh=99&tbnw=99&zoom=1&usg=__BsblzLXCuG10QhyyJB3VRWRfY4U%3D&docid=EfUFyZhZYyPuRM&sa=X&ei=0KsQU5WfMIeAtAamtYGQCg&ved=0CEUQ9QEwAg&dur=1280
Są absolutnie genialne, a były bardzo tanie.
I mam w sypialni kilka małych szafek biurowych z szufladkami (na kosmetyki i duperele). Z nich również jestem bardzo zadowolona.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 28 lutego 2014, o 18:16

Janka napisał(a):Dziękuję Wam ślicznie za dobre słowo. Myślałam, że mnie kompletnie wyśmiejecie.
http://www.ikea.com/de/de/catalog/categories/series/25016/?filter=online&cid=de|ps|branded|living_room_ongoing_brand|go|ikea_isala|broad|wohnzimmer_serien+isala|living_room|d+m|os|none
Świetnie pasują do moich marzeń. Zupełnie jakby je specjalnie dla mnie produkowali.

:bigeyes: cudne są.
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Ulubiona autorka/autor: l.carlyle, a.quick, m. brook, j r. ward, SEP, Eco

Post przez Desdemona » 28 lutego 2014, o 19:23

Janko cudne mebelki...zakochałam się w nich :bigeyes: :bigeyes: ...sekretarzyk cudny....
Niektórzy ludzie pojawiają się w naszym życiu, by dać Nam lekcję,
a niektórzy po tą lekcję właśnie przyjdą do Nas...

ObrazekJestem niewiastą, która fantazjuje o byciu przypadkowo zamkniętą na noc w bibliotece...

http://dlaschroniska.pl/ ...pomaganie zwierzakom jest fajne...

Ulubiona autorka/autor: J. Lindsey, SEP, J. Garwood, J. McNaught,Bishop

Post przez monia0303 » 28 lutego 2014, o 21:31

Janko ja mam z ikei trzy wielkie szafy w garderobie już ładnych parę lat i nic sie z nimi nie dzieje. Biblioteczkę (trzy półki na książki z nadstawkami oraz wieeeelkie biurko) również mam z Ikei i jestem bardzo zadowolona tym bardziej że półki mogę sama dostosowywać do wysokości książek :-)

Fakt że dla dzieci kupiłam takie dwa małe stoliki białe za 19 zł i po 3 latach raczej nie wyglądają przyjemnie (porysane i okleina odchodzi zarówno z nóg jak i z blatu) ale nie spodziewałam się po tych stolikach niczego lepszego. Ogólnie zakładałam iż mają one być tylko przejściowe :-)

Aaaaaaaaaaaa i mam jeszcze taką wielką ramkę na obraz i jest super.

Podejrzewam że jakby te meble rozkręcaj co miesiąc przenosić i skręcać znowu to długo by nie wytrzymały ale jak skręcisz i zostawisz w spokoju, wkładając i wyjmując z nich tylko książki to wystarczą ci na długie lata.

Poza tym hamak to super rzecz. Ja mam na zewnątrz przy domku i w lato jest rewelacyjnie. Szkoda tylko że co wieczór muszę go zdejmować i chować w domu żeby deszcze go nie zmoczył :-) Ty w domu nie będziesz miała tego problemu i bedziesz mogła go używać bez względu na pogodę :-)
Zazwyczaj toczę bójki z synkiem kto pierwszy się huśta :evillaugh:
Więcej niż wczoraj, mniej niż jutro.

Post przez Janka » 28 lutego 2014, o 22:03

monia0303 napisał(a):Podejrzewam że jakby te meble rozkręcaj co miesiąc przenosić i skręcać znowu to długo by nie wytrzymały ale jak skręcisz i zostawisz w spokoju, wkładając i wyjmując z nich tylko książki to wystarczą ci na długie lata.

Właśnie tu jest pies pogrzebany, bo nie mam żadnej gwarancji, czy będę się przeprowadzać, czy zostanę długo na miejscu. Wszystko jest możliwe.
Te niebieskie meble Isala wyglądają dość porządnie i solidnie. Jeszcze mam nadzieję, że jak mój F. je zobaczy, to ustąpi.
Obrazek

Post przez Księżycowa Kawa » 2 marca 2014, o 00:04

Janka napisał(a):Czy to będzie strasznie wyglądało, jeśli w moim pokoju bibliotecznym będą trzy ściany zabudowane zamkniętymi szafkami na książki, a na środku pokoju hamak?

Według mnie będzie interesująco i przyjemnie.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*

Post przez Alias » 2 marca 2014, o 16:14

Wczoraj znajomi pojechali do Ikei i poprosłam ich żeby mi kupili (w ogóle na to miejsca nie mam, ale spodobał mi się) mały stolik. Ostatecznie podmieniłam go z innym mebelkiem i teraz służy mi jako stolik pod lampkę i zbiorowisko świeczek ;)
To moja pierwsza rzecz (z mebli) z Ikei.

Obrazek
“I always knew I would fall in love with you, but you were never supposed to love me back"

Post przez Księżycowa Kawa » 2 marca 2014, o 16:36

Ładny stolik :)
Denis Diderot

*
*

Ulubiona autorka/autor: Diana Palmer

Post przez almani » 2 marca 2014, o 17:35

Ja z wyjątkiem kanapy wszystkie meble mam z ikei. Wole nawet nie myśleć ile kasy tam zostawiłam :D meble sie nie rozleciały i bardzo dobrze mi służą.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 2 marca 2014, o 17:44

ładny stolik. :D
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 2 marca 2014, o 18:18

almani napisał(a):Ja z wyjątkiem kanapy wszystkie meble mam z ikei. Wole nawet nie myśleć ile kasy tam zostawiłam :D meble sie nie rozleciały i bardzo dobrze mi służą.

regały, komody, biblioteczki, łóżko piętrowe, pojedyncze, szafa u dzieciaków, półki, szafka pd telewizor :) od kilkunastu lat, część przeniesiona z poprzedniego mieszkania :) wszystko stoi i ma się dobrze :)

Post przez Nocny Anioł » 5 marca 2014, o 08:58

ObrazekObrazek :bigeyes:
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 5 marca 2014, o 10:45

cudnie na pierwszym :)
tylo mało miejsca na książki, no chyba, że to biblioteczka podręczna ;)

Post przez Dorotka » 5 marca 2014, o 10:48

Antresola z książkami bardzo fajna, ale mało praktyczna, bo trudno byłoby się w niej odizolować. Wolałabym osobny pokój z wygodnym szezlongiem, koniecznie oddalony od salonu i pokoju dzieci, bo tam zawsze jest gwar i hałas.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Post przez Agrest » 5 marca 2014, o 10:57

Może tam nie ma dzieci ;)
Zresztą, to fajne wykorzystanie miejsca, a nie wiadomo czy w tym akurat domu znalazłoby się pomieszczenie na osobny gabinecik.
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja