Teraz jest 21 listopada 2024, o 21:10

Woski i świeczki, czyli czym nam w domu pachnie

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 13 lutego 2021, o 22:47

Bora Bora Shores - YC

Nuty górne: Cukier Cytrynowy, Liść Kumkwatu, Woda Hibiskusowa
Nuty środkowe: Olejek Monoi, Kwiat Bora Bora, Frezja, Papaja
Nuty dolne: Jasne Drewno, Trzcina Cukrowa, Owocowe Piżmo

Obrazek

Bardzo intensywny zapach, wystarczy dosłownie kawałek wosku. :bigeyes: Piękny perfumeryjny słodziak w którym wyczuwam ten hibiskus i frezje. Nie jestem fanką kwiaciarnianych zapachów, ale tu mamy kompletnie coś innego. :shock: Pachnie taką egzotyką, ciepłem, plażą... przypominają mi się wakacje nad morzem. Jest pięknie, ale i intensywnie, dlatego sądzę, że jeżeli ktoś kupi sobie dużą świecę, to będzie ją miał na długo. W małych dawkach zapach jest przepiękny.
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 14 lutego 2021, o 01:19

Lucy, bardzo Ci zazdroszczę.
Dużej świecy może bym nie chciała, ale najmniejszą bardzo chętnie.
Obrazek

Post przez Lucy » 20 lutego 2021, o 22:00

Miodowa Mydlarnia -Trawa po deszczu

Obrazek

Nie ma jak zapach świeżo skoszonej, mokrej trawy :bigeyes:
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez Janka » 21 lutego 2021, o 02:53

Chyba bym nie lubiła.

Zdjęcie bardzo słodkie. Żabie się ten zapach na pewno podoba.
Obrazek

Post przez Janka » 27 lutego 2021, o 03:36

Zaczęłam wreszcie używać świeczki szklaneczkowe zbierane w ostatnich latach. Najwięcej mam z Rossmanna, ok. 30 sztuk lub więcej, ale nakupowałam też przeróżne z innych sklepów.

Dwie świeczki "Aril", które znalazłam w polskiej Biedronce, o zapachach "Wanilia" i "Wanilia-Pomarańcza", okazały się świetne. Zapach na ciepło był doskonały i przepięknie rozchodził się w pokoju. Spalały się równiutko i nie zostawało nic na ściankach. Jedyne, co trzeba było robić, to przycinać knot, bo by kopcił. Jeśli kiedyś znowu na nie trafię, to na pewno znowu kupię. Jedyną ich wadą było to, że piękny zapach uwalniał się dopiero przy paleniu, a na zimno było gorzej, dlatego nie nadają się do cieszenia się ich zapachem w czasie przechowywania.

Dwie świąteczne świeczki "Casa Deco" z brokatem, które znalazłam w niemieckim Aldi, o zapachach "wanilia" i "pomarańcza-drzewo sandałowca", okazały się jeszcze lepsze, bo w nich i zapach był cudny, i knot dobrej jakości. Na dodatek szklanki, w których były, nie były całkiem zwyczajne, tylko matowe i o pięknym kształcie. Przydadzą mi się np. do tea-lightów.

Wypaliłam też dwie pierwsze świeczki z Rossmanna. Z nimi jest dokładnie odwrotnie. Na zimno pachną obłędnie, a na ciepło słabiusieńko. Zupełnie jak szklaneczkowe świeczki z Ikei. Jest też z nimi dodatkowa robota, bo robią się tunele. Do pachnienia w szafach z książkami są bardzo dobre, ale zabierają dużo miejsca, więc myślę, że samplery z Yankee Candle wygrywają z nimi pod każdym względem.
Obrazek

Post przez Lucy » 28 lutego 2021, o 03:12

A ja zapaliłam sobie świeczkę z Avonu - Paris

Obrazek

Bardzo słodki zapach, m.in.: karmel, toffi, cukier waniliowy i bursztyn. :smile:

Post przez Janka » 28 lutego 2021, o 04:03

Ślicznie wygląda.
Myślę, że ten zapach bardzo by mi się podobał.
Obrazek

Post przez Lucy » 13 marca 2021, o 01:32

The Last Paradise Collection; cz. 2 Yankee Candle

Obrazek

Tropical Starfruit

• Góra - soczysty grejpfrut, ananas, akord morskiej bryzy
• środek - jaśmin, lilia, gwiezdny owoc
• Baza - wanilia, agawa, śliwka

Moonlit Cove

• Góra - cytrusy, trawa cytrynowa, imbir
• Środek - gałka muszkatołowa, tęczowy eukaliptus
• Baza - bursztyn, liść cedru

Cliffside Sunrise

• Góra: hibiskus, truskawka, cytrus karłowaty
• Środek: nektarynka, czerwone owoce, geranium
• Baza: nektar szampański, pralina

Exotic Acai Bowl

• Góra - liść czarnej porzeczki, mleko kokosowe, syrop wiśniowy
• Środek: płatki róż, różowy jaśmin, krem ​​kokosowy
• Baza: - owocowa zieleń, piżmo, wanilia

Post przez Janka » 13 marca 2021, o 02:38

Bardzo bym chciała mieć całą tę kolekcję, ale dla mnie jest nie do zdobycia.
Znalazłam fajną ofertę na amazonie, niestety cały czas brak dostaw. No ale czekam dalej, może wreszcie kiedyś będę mogła kupić ten zestaw.

https://www.amazon.de/Yankee-Candle-Kerzenset-Wachs-Mehrfarbig/dp/B08RJ2F4WW/ref=sr_1_54?__mk_de_DE=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3%95%C3%91&dchild=1&keywords=yankee%2Bcandle%2Bsampler&qid=1614652544&sr=8-54&th=1

W tym tygodniu po trzech miesiącach przerwy pozwolono u nas otworzyć sklepy. Niestety tylko na wcześniejsze umówienie terminu. Sklep ze świeczkami pewnie wcale się nie otworzył, tak się obawiam. Skoczę tam może w przyszłym tygodniu, ale nie spodziewam się zbyt wiele.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: w zależności od nastroju

Post przez gosiurka » 13 marca 2021, o 10:14

Janko, słyszałam, że tylko pierwszy tydzień, od 15 tego bez zapisów. Zrobili tak bo bali się że ludzie hurtem ruszą na sklepy. I pewnie mieli rację
Pewnego razu doszłam do wniosku, że czas sobie znaleźć faceta... , ale kupiłam martini i mi przeszło(ZabawneKartki)
Przejdź na mroczną stronę..... mamy czekoladę.

Post przez Janka » 14 marca 2021, o 01:56

Możliwe, że to będzie zależało od miasta i liczby zachorowań.
Byłam w dwóch centrach handlowych i w obu było całkiem pusto. Do kilku sklepów udało mi się wejść od razu bez terminu, tylko musiałam podać swoje dane. Niestety żadnego sklepu Yankee Candle tam nie było. Świeczkowe zakupy nadal pozostają w sferze moich marzeń.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: w zależności od nastroju

Post przez gosiurka » 14 marca 2021, o 11:20

Niestety, rozumiem ludzi boją się nie tylko choroby, tylko brak kasy.

A w Karstat/ Kaufhof ,nie ma? :mysli:
Pewnego razu doszłam do wniosku, że czas sobie znaleźć faceta... , ale kupiłam martini i mi przeszło(ZabawneKartki)
Przejdź na mroczną stronę..... mamy czekoladę.

Post przez Janka » 14 marca 2021, o 22:38

W Niemczech mniej kasy pewnie mają tylko ci, którzy pracowali na czarno w branżach, które zostały uśpione. Większość ludzi raczej ma teraz dużo więcej kasy, bo zostają im te pieniądze, które wydaliby na usługi, gastronomię lub podróże. A pracownicy usług itp. dostali odszkodowania za brak obrotów. Raczej stawiałabym na to, że ludzie przerzucili się z zakupami do internetu i dobrze im się to sprawdza. Lub że wolą być ostrożni i nie ryzykują niepotrzebnie.

W tym Karstadt-Kaufhof, w którym byłam w czwartek, nie ma świeczek, ale w środę spróbuję skoczyć do innego centrum handlowego. Ciekawe, czy stoisko z Yankee Candle w ogóle tam jeszcze będzie, bo od ponad roku cały czas się coraz bardziej kurczyło.

Na razie wypalam pomalutku zapasy świeczek szklaneczkowych z Rossmanna i jestem z nich coraz bardziej zadowolona. Tylko niektóre z nich mają słabe zapachy na ciepło, natomiast większość okazała się bardzo dobra. Odkryłam następną ich zaletę w porównaniu do samplerów (np. z Yankee): można napocząć ich dowolną liczbę na raz, bo każda ma własną szklaneczkę i nie trzeba czekać, aż się jakąś uwolni.
Obrazek

Post przez Janka » 17 marca 2021, o 01:19

Kupiłam dziś w Rossmannie nową świeczkę szklaneczkową i od razu ją zbiłam. Wypadła mi z ręki torba z zakupami. Inne szklane przedmioty na szczęście ocalały.
Mój bohater, znaczy mój F., zaproponował, że weźmie ją do piwnicy i tam potłucze szklaneczkę do końca, żeby wyjąć świeczkę, ale nie trzeba było tak robić, bo sama bardzo łatwo wyszła z tych pobitych resztek. Pachnie przecudnie, więc cieszę się, że oprócz szklaneczki, nic więcej w niej nie ucierpiało. Zapach nazywa się biała lawenda.
Obrazek

Post przez Janka » 21 marca 2021, o 04:42

Odnotowałam dziś mały sukcesik: udało mi się kupić dwie świeczki z nowej serii.
Zdobyłam Beach Escape i The Last Paradise.
Oba zapachy są przecudne, a świeczki mają bardzo ładne kolory.
Obrazek

Post przez Lucy » 21 marca 2021, o 12:34

Według mnie ta seria jest bardzo udana. :-D

Post przez Janka » 22 marca 2021, o 00:57

Też tak uważam. Najchętniej kupiłabym wszystkie.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 22 marca 2021, o 20:10

Planuję sobie zamówić coś z tej kolekcji. Na razie palę sobie Vanilla Cupcake :wink:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez Janka » 23 marca 2021, o 04:18

Uwielbiam Vanilla Cupcake.
Gdybym teraz miała w planach zakup dużego słoika, to albo zdecydowałabym się na Vanilla Cupcake, albo na Blush Bouquet.
Większości moich ulubieńców już nie ma w sprzedaży, więc nie mam zbyt dużego wyboru.
Obrazek

Post przez Lucy » 23 marca 2021, o 12:54

Też uwielbiam ten zapach :lol:

Post przez Duzzz » 25 marca 2021, o 19:46

Jak przechowujecie woski? Chodzi mi o te, które zostały otworzone, częściowo użyte i co z resztą? Wkladam do takich mniejszych zip bagów, ale zastanawiam się może nad małymi szczelnymi pudełkami hmmm Macie w takich pudełkach resztki wosków?

His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez Lucy » 26 marca 2021, o 19:31

Ja kupiłam na allegro pojemniki do sosów. Za niecałe 20 zł 100 sztuk.

Obrazek

Post przez Lucy » 10 kwietnia 2021, o 23:09

The Last Paradise - Yankee Candle

Obrazek

Nuty górne: Zielone Liście, Zielone Jabłko, Hibiskus
Nuty środkowe: Kwiat Wończy, Dzika Trawa, Orchidea, Mimoza, Plumeria
Nuty dolne: Liść Fiołka, Piżmo, Mech

Zapach dosłownie powala :heat:
W bardzo małej dawce do strawienia. W innym wypadku może być różnie. Strasznie słodki i czasami duszący.

Post przez Janka » 11 kwietnia 2021, o 03:20

Mam taką świeczkę, ale się nie boję, że będzie mocny zapach, bo wolę mocniej niż słabiej, a w razie czego można zdmuchnąć.
Obrazek

Post przez Duzzz » 13 kwietnia 2021, o 21:08

Do paczuszki z kosmetykami dobrałam sobie ostatnio cztery woski z Yankee Candle :-D

1618338434530.jpg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja