Teraz jest 23 listopada 2024, o 19:07

Kulinarne smakołyki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 6741
Dołączył(a): 13 lutego 2014, o 09:54
Ulubiona autorka/autor: Krentz

Post przez szuwarek » 12 października 2014, o 15:34

raz dałam łyżeczkę, raz dwie, raz mniej - testowałam bo róznie mi sie zakwasza.
ale skarżysz się czy chwalisz - bo nie wiem jak reagować

Avatar użytkownika
 
Posty: 21223
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15

Post przez Agrest » 12 października 2014, o 15:47

Bo przyznam, że kusi mocno, ale nigdy nic podobnego nie jadłam i nawet nie wiem, jak powinno wyjść :lol:
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Avatar użytkownika
 
Posty: 6741
Dołączył(a): 13 lutego 2014, o 09:54
Ulubiona autorka/autor: Krentz

Post przez szuwarek » 12 października 2014, o 17:21

musisz dosmakować - bo z tym cukrem to akurat co kto lubi... jak dodasz szczyptę , przegryzie się i dosmakujesz.zacznij od szczypty.. pycha!
ale skarżysz się czy chwalisz - bo nie wiem jak reagować

Avatar użytkownika
 
Posty: 21199
Dołączył(a): 7 października 2013, o 18:13
Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 12 października 2014, o 17:31

szuwarku, jak przechowujesz tę marmoladę? trzeba zjeść szybko?

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 14 października 2014, o 23:17

Robił ktoś placki z dyni ? Dobre ?
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Avatar użytkownika
 
Posty: 21199
Dołączył(a): 7 października 2013, o 18:13
Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 22 października 2014, o 19:25

Dziewczyny, macie jakiś pomysł na coś łatwego, szybkiego i niezbyt pracochłonnego na 18-stkę w Klubie? Osób ma być ponad 50 więc nie pokuszę się o kupno gotowych. Wiem, że nie przepuszczą mi i mają być trzy wielkie talerze malutkich kanapek. Dwie sałatki. Coś jeszcze? macie jakiś pomysł?

Avatar użytkownika
 
Posty: 7767
Dołączył(a): 14 października 2012, o 20:16
Lokalizacja: Sopot
Ulubiona autorka/autor: w zależności od nastroju

Post przez gosiurka » 22 października 2014, o 19:39

blok czekoladowy, zawsze wychodzi :smile:
Pewnego razu doszłam do wniosku, że czas sobie znaleźć faceta... , ale kupiłam martini i mi przeszło(ZabawneKartki)
Przejdź na mroczną stronę..... mamy czekoladę.

Avatar użytkownika
 
Posty: 21199
Dołączył(a): 7 października 2013, o 18:13
Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 22 października 2014, o 19:50

to może być, pokrojony w malutkie cząstki, pewnie jedyne coś słodkiego :mysli:
dzięki, gosiurko :)

Avatar użytkownika
 
Posty: 7767
Dołączył(a): 14 października 2012, o 20:16
Lokalizacja: Sopot
Ulubiona autorka/autor: w zależności od nastroju

Post przez gosiurka » 22 października 2014, o 20:08

tak całkiem malutkie nie musi ja daje dużo bakalii , słonecznika i połamanych ciastek be - be tylko te większe, lub w Biedronce jest taki wagonik prostokątnych herbatników , taka paczka wystarcza.
Pewnego razu doszłam do wniosku, że czas sobie znaleźć faceta... , ale kupiłam martini i mi przeszło(ZabawneKartki)
Przejdź na mroczną stronę..... mamy czekoladę.

Avatar użytkownika
 
Posty: 31295
Dołączył(a): 8 listopada 2012, o 22:17
Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 23 października 2014, o 19:07

Lucy napisał(a):Robił ktoś placki z dyni ? Dobre ?

Miałam okazję jeść. Dla mnie było bardzo dobre.
Dzisiaj jadłam placki z selerem – także bardzo dobre.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot


"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 7767
Dołączył(a): 14 października 2012, o 20:16
Lokalizacja: Sopot
Ulubiona autorka/autor: w zależności od nastroju

Post przez gosiurka » 23 października 2014, o 19:10

Ja chcę w niedzielę zrobić na deser :dribble:
Pewnego razu doszłam do wniosku, że czas sobie znaleźć faceta... , ale kupiłam martini i mi przeszło(ZabawneKartki)
Przejdź na mroczną stronę..... mamy czekoladę.

Avatar użytkownika
 
Posty: 15591
Dołączył(a): 10 lutego 2013, o 12:44
Lokalizacja: za górami...za lasami...morzami
Ulubiona autorka/autor: l.carlyle, a.quick, m. brook, j r. ward, SEP, Eco

Post przez Desdemona » 26 października 2014, o 10:38

mam zamiar dziś zrobić pikantną tartę z dynią i papryką .... :smile:
Niektórzy ludzie pojawiają się w naszym życiu, by dać Nam lekcję,
a niektórzy po tą lekcję właśnie przyjdą do Nas...

ObrazekJestem niewiastą, która fantazjuje o byciu przypadkowo zamkniętą na noc w bibliotece...


http://dlaschroniska.pl/ ...pomaganie zwierzakom jest fajne...

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 26 października 2014, o 12:13

brzmi smakowicie :smile:
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Avatar użytkownika
 
Posty: 15547
Dołączył(a): 17 maja 2013, o 02:05
Ulubiona autorka/autor: Susan Elizabeth Phillips

Post przez Papaveryna » 26 października 2014, o 12:52

Kurczę, kochana, wrzuć przepis na to cudo :prosi: Brzmi fajnie :)

Avatar użytkownika
 
Posty: 15591
Dołączył(a): 10 lutego 2013, o 12:44
Lokalizacja: za górami...za lasami...morzami
Ulubiona autorka/autor: l.carlyle, a.quick, m. brook, j r. ward, SEP, Eco

Post przez Desdemona » 26 października 2014, o 13:36

ok...wrzucę wieczorkiem...pierwszy raz będę robić....zobaczymy co z tego wyjdzie....
Niektórzy ludzie pojawiają się w naszym życiu, by dać Nam lekcję,
a niektórzy po tą lekcję właśnie przyjdą do Nas...

ObrazekJestem niewiastą, która fantazjuje o byciu przypadkowo zamkniętą na noc w bibliotece...


http://dlaschroniska.pl/ ...pomaganie zwierzakom jest fajne...

Avatar użytkownika
 
Posty: 7767
Dołączył(a): 14 października 2012, o 20:16
Lokalizacja: Sopot
Ulubiona autorka/autor: w zależności od nastroju

Post przez gosiurka » 26 października 2014, o 15:20

Też jestem ciekawa, ja dzisiaj zrobiłam ukochaną nadziewaną oberżynkę , uwielbiam ją.

A propo dyni, jak pani doktor była u mojej pacjentki to podała mi przepis na zupę z dynią pomarańczą i imbirem, super przystawka i bardzo rozgrzewająca :P
Pewnego razu doszłam do wniosku, że czas sobie znaleźć faceta... , ale kupiłam martini i mi przeszło(ZabawneKartki)
Przejdź na mroczną stronę..... mamy czekoladę.

Avatar użytkownika
 
Posty: 21199
Dołączył(a): 7 października 2013, o 18:13
Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 26 października 2014, o 20:32

cudna zupka, uwielbiam :)

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 27 października 2014, o 16:30

Desdemona napisał(a):mam zamiar dziś zrobić pikantną tartę z dynią i papryką .... :smile:

Jestem bardzo ciekawa przepisu :D

Mam jeszcze pół 30 kg dyni nie przerobionej i drugie pół siedziało wczoraj w piekarniku i teraz oddzielone od skóry czeka na przerobienie :]

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 31295
Dołączył(a): 8 listopada 2012, o 22:17
Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 27 października 2014, o 19:43

Desdemona napisał(a):mam zamiar dziś zrobić pikantną tartę z dynią i papryką .... :smile:

To brzmi interesująco.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot


"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 15591
Dołączył(a): 10 lutego 2013, o 12:44
Lokalizacja: za górami...za lasami...morzami
Ulubiona autorka/autor: l.carlyle, a.quick, m. brook, j r. ward, SEP, Eco

Post przez Desdemona » 27 października 2014, o 19:51

i wyszło całkiem dobre... :bigeyes:

opakowanie ciasta francuskiego na formę 24 cm...na to dodałam wcześniej podpieczone kawałki dyni i słodkiej papryki(czerwonej i zielonej) z odrobiną cebulki i pieprzu gruboziarnistego i kajeńskiego oraz soli na oliwie, tak aby było to miękkie ale nie za bardzo, takie kruche...całość wyłożyłam na to ciasto francuskie wcześniej lekko posmarowane oliwą i posypałam tartą mozzarellą i ułożyłam kilka pomidorków koktajlowych...i do piekarnika na około 25 minut....pycha wyszło...i ładnie się kroiło....
Niektórzy ludzie pojawiają się w naszym życiu, by dać Nam lekcję,
a niektórzy po tą lekcję właśnie przyjdą do Nas...

ObrazekJestem niewiastą, która fantazjuje o byciu przypadkowo zamkniętą na noc w bibliotece...


http://dlaschroniska.pl/ ...pomaganie zwierzakom jest fajne...

Avatar użytkownika
 
Posty: 21199
Dołączył(a): 7 października 2013, o 18:13
Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 28 października 2014, o 18:54

Brzmi bardzo smakowicie :)

Avatar użytkownika
 
Posty: 6741
Dołączył(a): 13 lutego 2014, o 09:54
Ulubiona autorka/autor: Krentz

Post przez szuwarek » 28 października 2014, o 18:59

klarek napisał(a):szuwarku, jak przechowujesz tę marmoladę? trzeba zjeść szybko?

robiłam akurat na gości to zeżarli od razu, robię na takie bieżące jedzenie, bo zawsze mam problem jak do słoika zapakować. i co potem? chyba do wrzątku? :czeka: kurcze, sierota jestem :placze:
ale skarżysz się czy chwalisz - bo nie wiem jak reagować

Avatar użytkownika
 
Posty: 21199
Dołączył(a): 7 października 2013, o 18:13
Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 28 października 2014, o 19:01

Pewnie pasteryzowac przez kilka minut :mysli:

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 28 października 2014, o 19:48

Wygotuj słoiki z pokrywkami, do gorących wlej przygotowany dżem, czystą ściereczką wytrzyj do sucha brzeg każdego słoika i pokrywkę od środka, zakręć słoiki i do gara z wodą. Wody musi być tyle, żeby sięgała do 3/4 wysokości słoika, a na dnie gara ułóż ściereczkę. I wstaw na mały gaz gdzieś tak na 20 minut - woda powinna mieć około 80 stopni, ale nie może wrzeć. Po tym czasie wyjmujesz słoiki, delikatnie je dokręcasz, przewracasz do góry nogami i mają tak stać dobrych parę godzin. Czasami pokrywki nie chcą się zassać, trzeba więc je wymienić na inne i całą operację powtórzyć od nowa. Ostatnio jak pakowałam bigos w słoiki, bo mi się go za dużo zrobiło, to mi się te cholerne pokrywki chyba z cztery razy pod rząd nie chciały zamknąć. Klęłam już jak szewc - oj, lekkie panienki to latały po mojej kuchni jak gołębice. A w końcu zagotowałam je jeszcze raz i tam je zostawiłam do ostygnięcia - i załapały, cholernice. :hyhy:
O to ci chodziło?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 21199
Dołączył(a): 7 października 2013, o 18:13
Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 28 października 2014, o 20:13

Gorace dzemy ja wkladam do wygotowanych goracych sloikow. Mocno zakrecam. Odwracam, pod kocyk i same sie zamykaja. Bez gotowania :)

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość