Czekolada1 paczka mleka w proszku
4 łyżki kakao
1/2 szkl. mleka
1 szkl. cukru
1 palma
bakalie
Mleko w płynie, cukier i palmę rozpuścić i gotować 5 minut. Dodać mleko w proszku, kakao i bakalie. Wymieszać i wyłożyć na blachę. Ostudzić.
Tutaj myk: jeśli dodacie kakao szlachetne, drogie i prawdziwe to czekolada będzie bardziej "wytrawna", jak dodacie Puchatka czy inne wariacje dla dzieci to wyjdzie bardziej mleczna
a jeszcze mam coś takiego pysznego :
Marmolada cebulowa500 g cebuli pokrojonej w drobne piórka
olej roślinny
200 ml czerwonego wina
80 ml octu balsamicznego
1 łyżka masła
cukier
sól i pieprz
Cebulę wrzuć do rondla na rozgrzany olej. Duś na małym ogniu około 20 minut aż z piórek cebuli zrobią się nitki. Następnie zwiększ gaz. Dodaj czerwone wino
i poczekaj aż się zredukuje. Dodaj ocet i znów poczekaj aż się zredukuje. Zmniejsz gaz, dodaj łyżkę masła, sól, pieprz i cukier. Wystudź.