przez Dorotka » 30 sierpnia 2013, o 23:26
Ano na zapas. Tu masz przepis:
SOS SŁODKO - KWAŚNY:
Składniki na 8 półlitrowych słoików:
3 kg pomidorów
1 kg cebuli
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 puszka ananasów
1 puszka kukurydzy
2 puszki pędów bambusa [230g]
5 marchewek [pokrojonych w grube słupki]
6 ząbków czosnku [lub 1 łyżeczka sproszkowanego]
2 łyżki musztardy
2 łyżki papryki słodkiej mielonej
1 łyżka pieprzu mielonego
1 łyżeczkę chili w proszku
2 szkl cukru
3/4 szkl octu 10%
2 łyżki soli
sposób przygotowania:- pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę, cebulę pokroić w piórka, czosnek poszatkować - wymieszać, posolić i gotować na wolnym ogniu ok. pól godziny aż cebula będzie szklista.
- następnie dodać marchewki pokrojone w grube słupki i gotować kolejne 10 minut.
- dodać pokrojonego w kostkę ananasa i pokrojoną w kostkę paprykę i pędy bambusa oraz pozostałe składniki i gotować następne 10 minut.
- gorący sos wkładać do słoików
- pasteryzować 20 min [ale jak włożysz do słoików wrzące, odwrócisz i przykryjesz ręczniczkiem to nie trzeba pasteryzować].
Moje uwagi:
- szybki dodatek do obiadu - ryż, makaron, ryba, kurczak, placki ziemniaczane z nim też są ciekawe
- w połączeniu z krojonymi w kostkę płatami śledzia z octu - taka szybka sałatka dla niezapowiedzianych gości
- można dać płaty solone śledzia (takie z tacek Lisnera) lub domowe z oleju (doprawić sokiem z cytryny
MOJE UWAGI:
- dla mnie za dużo w tym przepisie pieprzu, octu i cukru dlatego proponuję, żeby doprawiać stopniowo do swojego smaku. Darowałam też sobie chili, bo sos i tak był dość ostry,
- nie należy przekraczać czasu gotowania warzyw - szczególnie marchewki, żeby jej nie rozgotować [marchewka powinna być chrupiąca, a nie rozciapciana].
PAPRYKA W ZALEWIE MIODOWEJ:
Ta zalewa wystarcza na ok. 5 słoików litrowych.
Do słoików wkładamy umytą, osuszoną, oczyszczoną z pestek paprykę, pokrojoną na połówki... jeżeli są duże papryki można a wręcz trzeba podzielić je na mniejsze kawałki.
Zalewa:
10 szkl wody
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
poł szklanki miodu
4 płaskie łyżki soli
2,5 szkl. octu 5%
5 listków laurowych,
10 ziaren ziela angielskiego,
kila ziaren pieprzu czarnego,
gorczyca
Z podanych składników gotujemy zalewę i studzimy.
Zalewamy paprykę.
Wekujemy 10 min.