Teraz jest 23 listopada 2024, o 19:36

Roślinne inspiracje i domowe ogródki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody

Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 19 maja 2015, o 20:07

u mnie jeden tak kwitnie a mam trzy Aralek. ;) widać powyżej.. :P więc jednak istnieją. ;) dwa z nich tylko wypuszczają liście bądź korzenie ale jestem cierpliwa o. :D
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 19 maja 2015, o 20:12

Lia, długo już jesteś taka cierpliwa. Bo z niecierpliwości to niedawno dwa wyrzuciłam :]
Chyba po prostu nie mam do nich ręki :( A tak je lubię :(

Post przez LiaMort » 19 maja 2015, o 20:23

hm.. tego na zdjęciu mam 3 lata czy nawet 4... to ten niebieski co kiedyś kupiłam.. ;) a kolejne z 2.. ;P z tego co pamiętam. ;P
ja w ogóle nie ma ręki do tych kwitnących w jakikolwiek sposób kwiatów..xD :hyhy: za to wszelakie bluszcze i te inne. nie wiem jak się nazywają ale idą w długość.. i nie wiem już je wieszać.. bo są strasznie obrażalskie. :P
moja mama większość storczyków wyrzuciła.. po prostu zaczęły jej schnąć albo w ogóle nie kwitły.. ale niektóre się jeszcze trzymają. miała ich chyba z 17. ;)
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Ulubiona autorka/autor: Diana Palmer :)

Post przez Levanda » 19 maja 2015, o 20:37

klarek napisał(a):Dziewczyny, coś wyrosło na moim storczyku. Co to? Co z tym zrobić?

To nowa roślinka :) Keiki

http://www.storczyki.org.pl/uprawa/rozmnazanie/keiki/
http://dlaschroniska.pl/ - pomóżcie zwierzaczkom!

Ulubiona autorka/autor: J. Lindsey, SEP, J. Garwood, J. McNaught,Bishop

Post przez monia0303 » 19 maja 2015, o 20:40

klarek napisał(a):Dziewczyny, coś wyrosło na moim storczyku. Co to? Co z tym zrobić?

musisz poczekać aż urosną im jeszcze korzenie napowietrzne chociaż ze trzy sztuki na sadzonkę. Potem przesadź np do plastikowego kubeczka po lodzie i powinny ci się ładnie przyjąć. Ja ze swoimi sadzonkami zazwyczaj czekam aby miałe ze trzy korzenie o długości min. 5cm i dopiero odcinam. Kwitną mi takie maluszki bardzo szybko bo po około 2 miesiącach :-) mają wtedy śliczne drobniutkie kwiaty :-)
Więcej niż wczoraj, mniej niż jutro.

Post przez monia0303 » 19 maja 2015, o 20:43

Levanda napisał(a):

To nowa roślinka :) Keiki

http://www.storczyki.org.pl/uprawa/rozmnazanie/keiki/

Tam pisze że powinny zakwitnąć po 2 latach :-) mi kwitną po 2 miesiącach. jak będę miała na telefonie takiego kwitnącego malucha to jutro wrzucę na forum :-)

Ulubiona autorka/autor: Diana Palmer :)

Post przez Levanda » 19 maja 2015, o 21:08

Moniu, to masz dobrą rękę do storczyków, jeśli zawsze masz szczepki. Mi się to nigdy nie zdarzyło.
http://dlaschroniska.pl/ - pomóżcie zwierzaczkom!

Post przez klarek » 19 maja 2015, o 21:18

Dziewczyny, dzięki. Czuję się trochę douczona. Teraz nawet nie będę patrzeć w jego stronę, niech rośnie :) zobaczymy co z niego wyrośnie :)

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 28 maja 2015, o 01:57

Mam własny ogródek. A właściwie dwa.
Pod choinkę dostaliśmy z moim F. w prezencie dwie mini doniczki, z których po podlewaniu miało nam coś wyrosnąć. U mnie miała być lawenda, u niego papryczki chilli.
Nie wyrosło nic.
Prawdopodobnie utopiłam nasionka, bo za bardzo się przyłożyłam do podlewania.
Postanowiłam dłużej nie czekać i wysiałam sobie w tym maciejkę. Maciejka wyrosła.
Wygląda głupkowato. Małe pojemniczki, a w nich po kilka zielonych łodyżek.
Spoiler:
Obrazek

Post przez Dorotka » 28 maja 2015, o 09:21

Ja też wysiałam sobie maciejkę w tym roku. Po raz enty zresztą i coś mi się wydaje, że znowu nic z tego nie będzie, choć chodzę już koło niej na paluszkach, chucham, dmucham, tańczę salsę. Nawet nieźle mi wzeszła i przez jakiś czas nawet miałam nadzieję, że tym razem się uda, ale od tygodnia pojedyncze roślinki kładą mi się na ziemię, a jak je dotknęłam palcem [próbując je wyprostować], to po prostu wyłażą z ziemi. No szlag mnie już trafia z tą durną maciejką! :mur: To już chyba czwarty, a może nawet piąty rok, jak próbuję ją wyhodować i nic. Dópa! :krzyczy: :krzyczy: :krzyczy:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 28 maja 2015, o 09:47

też siałam dwa razy i nawet jak wzeszła to i tak nie kwitła

Post przez LiaMort » 28 maja 2015, o 10:44

a mój drugi storczyk wypuszcza łodygi o. :D
RM 

Post przez klarek » 28 maja 2015, o 11:21

Lis, super :)
A te moje małe nie chcą wypuścić korzeni, tylko coraz większe rosną. Tak powinno być?

Ulubiona autorka/autor: S. Brown, SEP, J. Quinn

Post przez sunshine » 28 maja 2015, o 12:08

Dziewczyny chciałabym kupić jakieś kwiaty do biura, bo tak tu smutno.
Zastanawiam sie jakie hm hmmm
Każdy jest jaki jest.
Nigdy nie rezygnuj z własnych pragnień. Inaczej będziesz tego żałować.
Uwierz mi. Moim zdaniem brak Ci odwagi, by przeżywać własne życie. Chcesz rady? Ciesz się życiem, ile tylko możesz.

Prawdziwy facet kocha swoją kobietę w ubraniu, pożąda w bieliźnie, a ubóstwia w jego koszuli. ;)

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 28 maja 2015, o 14:54

Co do maciejki. Ona na początku niebyt okazale wygląda im jest gęstsza tym potem ładniejsza. Potrzebuje dużo słońca i systematycznego podlewania, ale niemożna jej też za dużo podlewać, tyle, żeby miała zawsze wilgotne podłoże. Nie lejcie też bezpośrednio na nią, na kwiaty wody, lepiej lać mniejszym strumieniem w jej okolicach, wtedy się nie będzie kłaść i potem nie będzie gnić i wypadać. Może warto ją też głębiej posadzić.
Jeszcze w tym roku maciejki nie sadziłam, ale z nią większych problemów nie miałam. :mysli:

klarek napisał(a):A te moje małe nie chcą wypuścić korzeni, tylko coraz większe rosną. Tak powinno być?

Kochana obejrzałam te Twoje storczyki i mi szczęką opadła. Czegoś takiego nie widziałam, ale ja też zawsze obcinałam łodygi.
Myślę, że trzeba cierpliwie poczekać, skoro Monia mówiła/pisała, że puszczą korzenie to pewnie jeszcze troszkę trzeba poczekać.
Relacjonuj na bieżąco co się z nimi dzieje, bo przyznam ciekawi mnie jak to wszystko się skończy :) Mam teraz ślicznego mini storczyka, ciekawe czy by się tak 'sprytnie' rozmnożył. :-D

Sun, ja polecam i będę polecać kalanchoe.
Obrazek

Ja mam w domu i w pracy. Nawet jeśli przelejesz je nic im się nie dzieje, jak mają zbyt sucho to też zbyt szybko nie uschną zanim ich nie podlejesz. W upalne dni podlewam je gdzieś 2 razy w tygodniu albo i nie. jak mają wilgotno to ich nie podlewam. Czasami wystarcza więc raz na tydzień.
Nawet jeśli tracą kwiaty to liście są ładne/mięsiste i też stanowią ładną reprezentatywną formę. Warto je wstawić do większej ozdobnej doniczki.

PS. Łatwo się też rozmnażają, wystarczy odciąć odnóżkę i włożyć do słoika z wodą, poczekać aż puści troszkę korzeni, a potem posadzić do nie za dużej doniczki.

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez Janka » 28 maja 2015, o 15:12

joakar4 napisał(a):też siałam dwa razy i nawet jak wzeszła to i tak nie kwitła

W tamtym roku wysiałam maciejkę w dużej donicy, zakwitły mi tylko pojedyńcze kwiatki. Były śliczne, ale stały króciutko.
duzzza22 napisał(a):Co do maciejki.
Nie lejcie też bezpośrednio na nią, na kwiaty wody, lepiej lać mniejszym strumieniem w jej okolicach, wtedy się nie będzie kłaść i potem nie będzie gnić i wypadać.

Podlewam łyżeczką do herbaty, kropelkami.
Też chucham i dmucham.
Może któryś zakwitnie, to będę przeszczęśliwa.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 28 maja 2015, o 15:19

To bardzo dbasz o nią. :mrgreen: Trzymam kciuki by bujnęła pięknymi roślinkami, pięknymi kwiatami, a tym samym by pięknie pachniało :cheer:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez Dorotka » 28 maja 2015, o 15:25

Ja moją maciejkę podlewam zraszaczem i też staram się to robić delikatnie, a i tak mi się kładzie na boki. Tracę już do niej cierpliwość. :mur:

A w biurze to chciałabym mieć:

- Zamioculcas -

Obrazek

- fikusa-

Obrazek

- Sansevieria-

Obrazek

Post przez Janka » 28 maja 2015, o 16:13

Pokażę Wam zdjęcie mojego ogródka, ale obiecajcie, że się nie będziecie bardzo ze mnie śmiały.
Spoiler:
Obrazek

Post przez Dorotka » 29 maja 2015, o 22:58

No tak, zbyt intensywnie to ci ta maciejka nie wykiełkowała. :-D Ale za to jest sporo większa od mojej. I nie kładzie się na boki. Muszę zrobić tej mojej "nędzy" jakąś fotkę, żebyś mogła porównać. Nie wiem na ile starczy mi cierpliwości i czy nie ciepnę jej do śmieci któregoś pięknego dnia, bo skrzynki mi szkoda na takie byle co. :facepalm:

Post przez monia0303 » 30 maja 2015, o 11:02

Ni znalazłam zdjęcia tego małego storczyka jak zakwitł ale pokażę wam moje aktualne "odnogi". Obydwie na jednym storczyku :-)
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Ulubiona autorka/autor: S. Brown, SEP, J. Quinn

Post przez sunshine » 1 czerwca 2015, o 22:15

duzzza22 napisał(a):Sun, ja polecam i będę polecać kalanchoe.
Obrazek

Ja mam w domu i w pracy. Nawet jeśli przelejesz je nic im się nie dzieje, jak mają zbyt sucho to też zbyt szybko nie uschną zanim ich nie podlejesz. W upalne dni podlewam je gdzieś 2 razy w tygodniu albo i nie. jak mają wilgotno to ich nie podlewam. Czasami wystarcza więc raz na tydzień.
Nawet jeśli tracą kwiaty to liście są ładne/mięsiste i też stanowią ładną reprezentatywną formę. Warto je wstawić do większej ozdobnej doniczki.

PS. Łatwo się też rozmnażają, wystarczy odciąć odnóżkę i włożyć do słoika z wodą, poczekać aż puści troszkę korzeni, a potem posadzić do nie za dużej doniczki.

i taką tez kupiłam różowa :D
podobala mi się :wesoły:
Każdy jest jaki jest.
Nigdy nie rezygnuj z własnych pragnień. Inaczej będziesz tego żałować.
Uwierz mi. Moim zdaniem brak Ci odwagi, by przeżywać własne życie. Chcesz rady? Ciesz się życiem, ile tylko możesz.

Prawdziwy facet kocha swoją kobietę w ubraniu, pożąda w bieliźnie, a ubóstwia w jego koszuli. ;)

Post przez monia0303 » 8 czerwca 2015, o 10:04

Zrobiłam kilka zdjęć z sadzenia nowego storczyka.
Na pierwszym zdjęciu odnoga po odcięciu z dorosłego storczyka. Zazwyczaj utrzymuję odnogę dopóki nie urosną jej ze trzy korzenie o długości ok. 7-10cm. Maluszek wypuścił już pęd i kilka pąków więc stwierdziłam że należy już go przesadzić do własnej doniczki. Za doniczkę użyłam plastikowego kubeczka po wacie cukrowej (przycięty z wysokości i z zrobionymi dziurkami na dnie :-))

Post przez monia0303 » 8 czerwca 2015, o 10:04

Po obsypaniu storczyka odpowiednią "glebą" pierwsza kąpiel wodna :-)

Ulubiona autorka/autor: l.carlyle, a.quick, m. brook, j r. ward, SEP, Eco

Post przez Desdemona » 8 czerwca 2015, o 10:09

...super moniu...ja raz próbowałam przesadzać storczyka ale mi padł po kilku dniach... :bezradny:
Niektórzy ludzie pojawiają się w naszym życiu, by dać Nam lekcję,
a niektórzy po tą lekcję właśnie przyjdą do Nas...

ObrazekJestem niewiastą, która fantazjuje o byciu przypadkowo zamkniętą na noc w bibliotece...

http://dlaschroniska.pl/ ...pomaganie zwierzakom jest fajne...

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja