przez ewa.p » 14 lutego 2013, o 21:35
zwykle robię królika pieczonego.Na noc marynuję go w przyprawach(pieprz,sól,liście laurowe,ziele angielskie-zmiażdżone w moździerzu) i jarzynach(włoszczyzna bez kapusty),drobno pokrojonych,wymieszanych z olejem.Rano opłukuję mięso,obkładam królika boczkiem i piekę (w piekarniku)podlewając dość często.Czasami dodaję pod koniec pieczenia jarzyny z marynaty,a pod koniec nieco oprószam mąką,żeby zagęścić sos.
Mój drugi sposób na królika to danie jednogarnkowe
W garnku,wysmarowanym olejem układać warstwami ziemniaki w plastrach,tarta marchewkę,mięso z królika,boczek w plastrach kapustę w ćwiartkach liści,tak,żeby garnek był pełny.Przyprawy do wyboru,ale żeby było aromatycznie.Na wierzchu powinny być ziemniaki.Stawiam to na małym gazie i gotuje w sosie własnym około półtorej godziny.Trzeba mieszać,żeby sie nie przypaliło.Zwykle nie trzeba dolewać żadnych płynów,bo sos sam sie robi...
________________***________________
Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.