pewnie powinnam coś sama wymyślić
ale jeśli już to jadłam jelenia, chyba to z tego przepisu
Udziec z jelenia pieczony w sosie własnym
Oceń ten przepis Wydrukuj tę stronę
Składniki
Składniki główne:
1,5 kg udźca jeleniego bez kości
Sól
Biały pieprz
Trochę mąki do oprószania
ok. 100 ml oleju
Ostra musztarda Dijon
2 ząbki czosnku
2 cebule
2 marchewki
½ korzenia selera
1 listek laurowy
1 goździk
Ziarnka pieprzu
Ziarnka musztardy
3-4 jagody jałowca
125 ml wytrawnego czerwonego wina
Przygotowanie potrawy
Krok 1
Mięso krótko opłukać pod bieżącą zimną wodą i osuszyć papierem kuchennym. Według uznania doprawić przyprawami do smaku i oprószyć niewielką ilością mąki.
Krok 2
Olej w brytfance podgrzać na płycie z własnym sterowaniem. Obsmażyć udziec z wszystkich stron i??posmarować cienką warstewką musztardy.
Krok 3
Cebulę, marchew i selera oczyścić, umyć i??pokroić w kostki. Jarzyny wrzucić do brytfanki i na nich położyć udziec. Dodać przyprawy i podlać czerwonym winem. Jak podano piec w piekarniku.
Krok 4
Po upływie czasu pieczenia wyjąć mięso i pozostawić w ciepłym miejscu.
Krok 5
Do jarzyn dodać resztę czerwonego wina i??niewielką ilości gorącej wody. Przez chwilę pogotować na płycie z własnym sterowaniem. Stworzony w ten sposób sos doprawić do smaku. Mięso pokroić na kawałki i podawać z sosem własnym.
http://www.kuchnia-smaku.pl/Recipe.aspx?r1=55