Teraz jest 24 listopada 2024, o 01:08

Kulinarne smakołyki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 1988
Dołączył(a): 2 maja 2011, o 15:22

Post przez AnnMM » 11 stycznia 2013, o 00:23

w weekend wrzucę coś nowego :) mam parę składników ze Świąt: masę makową; masę kajmakową i suszone grzyby ;) coś się da z tego wykombinować :]

Avatar użytkownika
 
Posty: 6862
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:21

Post przez Alias » 11 stycznia 2013, o 12:12

Na pewno będę śledzić :)
Może skuszę się na te placki ziemniaczane z parmezanem. Nie próbowałam jeszcze robić w piekarniku :mysli:
“I always knew I would fall in love with you, but you were never supposed to love me back"

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 11 stycznia 2013, o 14:27

Mnie też one zaintrygowały :rotfl:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

 
Posty: 31644
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16

Post przez aralk » 11 stycznia 2013, o 15:14

a mnie zupa krem, jestem maniaczką tego typu zup :)

Avatar użytkownika
 
Posty: 1988
Dołączył(a): 2 maja 2011, o 15:22

Post przez AnnMM » 12 stycznia 2013, o 21:59

zapraszam do testowania przepisów :) uwagi i sugestie mile widziane. Jutro może wreszcie coś słodkiego się pojawi :) kajmak za mną chodzi ;)

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 13 stycznia 2013, o 15:58

Naprawdę dobra jest ta pizza z tuńczykiem? Ja mam zawsze jakoś wątpliwości jeśli chodzi o tuńczyka... Z makaronem chciałam go zrobić, ale w końcu zrezygnowałam... No i nie wiem...

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 13 stycznia 2013, o 16:48

Bo takie połączenia trzeba lubić. Ja na przykład nie lubię, więc nawet nie próbuję. Ale ja w ogóle nie jestem amatorką ryb.
Czekam więc na słodkości.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 6862
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:21

Post przez Alias » 13 stycznia 2013, o 16:52

Ja jadałam już pizze z tuńczykiem, jedne były nieudane, inne lepsze. Z Pizzy Hut mi smakowała swego czasu.
“I always knew I would fall in love with you, but you were never supposed to love me back"

Avatar użytkownika
 
Posty: 1988
Dołączył(a): 2 maja 2011, o 15:22

Post przez AnnMM » 13 stycznia 2013, o 16:58

ja tę wersję lubię ze względu na kapary, które przez swój octowo- solny smak przełamują nudny smak tuńczyka. Dodatkowo niektórzy dodają anchois... ale w związku z tym, że zostało mi trochę drożdży, to pewnie zapodam jakiś inny miks ;)

co do słodkości, właśnie pojawiło się kajmakowe tiramisu :)

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 13 stycznia 2013, o 17:08

Kajmakowe tiramisu chętnie wypróbuję, ale pizzy z tuńczykiem kaparami, a już tym bardziej z anchois nie tknę, mowy nie ma. :P
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 13 stycznia 2013, o 17:19

AnnMM napisał(a):ja tę wersję lubię ze względu na kapary, które przez swój octowo- solny smak przełamują nudny smak tuńczyka. Dodatkowo niektórzy dodają anchois... ale w związku z tym, że zostało mi trochę drożdży, to pewnie zapodam jakiś inny miks ;)

co do słodkości, właśnie pojawiło się kajmakowe tiramisu :)

Hmm.. Właśnie ten nudny smak mnie zastanawia... Spróbuję z kaparami to zrobić skoro mówisz, że jest przełamanie smaku :wink: Za anchois jednak podziękuję :lol:

Mnie tam połączenia jakoś rybne nie zrażają, ale czasem mam wrażenie nudności, wolę eksperymenty np. z wędzonym łososiem, którego bardzo lubię, chyba pod każdą postacią :wink:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 1988
Dołączył(a): 2 maja 2011, o 15:22

Post przez AnnMM » 15 stycznia 2013, o 21:46

w związku z brakiem chętnych na ryby ;) od jutra będzie mięso na tapecie :D

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 15 stycznia 2013, o 23:58

Coś dla mnie - mięsożercy :smile:
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 16 stycznia 2013, o 00:39

Ja rybką nie gardzę i mięskiem też nie :wink:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

 
Posty: 31644
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16

Post przez aralk » 16 stycznia 2013, o 09:11

Dobra rybka nie jest zła :) Mięsko już gorsze, ale jak dobre ujdzie ;)

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 16 stycznia 2013, o 20:25

a propos mięsa...wiecie może w jaki sposób przyrządzic udziec z jelenia?Bo za chiny nie mam pojęcia,jak się za to zabrać...
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 16 stycznia 2013, o 22:25

Uuuu, Ewo, z dziczyzną trzeba umieć postępować, bo inaczej będzie niezjadliwa. Ja jako córka myśliwego wiem coś na ten temat. Niestety nie umiem jej przyrządzać, bo mam taką awersję do dziczyzny, że nawet nie spojrzę w jej kierunku. Bo całe dzieciństwo byłam zmuszana do jej jedzenia. Brrr, już sama myśl o dziczyźnie przyprawia mnie o dreszcze. No, ale dobrze zrobiona jest pyszna - tak mówią znawcy tematu. Może na forach myśliwskich poszukaj.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 1988
Dołączył(a): 2 maja 2011, o 15:22

Post przez AnnMM » 16 stycznia 2013, o 22:31

pewnie powinnam coś sama wymyślić ;) ale jeśli już to jadłam jelenia, chyba to z tego przepisu :)

Udziec z jelenia pieczony w sosie własnym

Oceń ten przepis Wydrukuj tę stronę
Składniki
Składniki główne:
1,5 kg udźca jeleniego bez kości
Sól
Biały pieprz
Trochę mąki do oprószania
ok. 100 ml oleju
Ostra musztarda Dijon
2 ząbki czosnku
2 cebule
2 marchewki
½ korzenia selera
1 listek laurowy
1 goździk
Ziarnka pieprzu
Ziarnka musztardy
3-4 jagody jałowca
125 ml wytrawnego czerwonego wina
Przygotowanie potrawy

Krok 1

Mięso krótko opłukać pod bieżącą zimną wodą i osuszyć papierem kuchennym. Według uznania doprawić przyprawami do smaku i oprószyć niewielką ilością mąki.
Krok 2

Olej w brytfance podgrzać na płycie z własnym sterowaniem. Obsmażyć udziec z wszystkich stron i??posmarować cienką warstewką musztardy.
Krok 3

Cebulę, marchew i selera oczyścić, umyć i??pokroić w kostki. Jarzyny wrzucić do brytfanki i na nich położyć udziec. Dodać przyprawy i podlać czerwonym winem. Jak podano piec w piekarniku.
Krok 4

Po upływie czasu pieczenia wyjąć mięso i pozostawić w ciepłym miejscu.
Krok 5

Do jarzyn dodać resztę czerwonego wina i??niewielką ilości gorącej wody. Przez chwilę pogotować na płycie z własnym sterowaniem. Stworzony w ten sposób sos doprawić do smaku. Mięso pokroić na kawałki i podawać z sosem własnym.

http://www.kuchnia-smaku.pl/Recipe.aspx?r1=55

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 17 stycznia 2013, o 17:04

dzięki,skorzystam.I jeszcze pytanie,czy takie mięso nie wymaga wcześniejszego zamarynowania?
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

 
Posty: 31644
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16

Post przez aralk » 17 stycznia 2013, o 18:37

pewnie dobrze mu zrobi, jak każdej dziczyźnie :)

Avatar użytkownika
 
Posty: 6862
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:21

Post przez Alias » 17 stycznia 2013, o 18:55

To na pewno. Zresztą jak każdemu mięsu.
“I always knew I would fall in love with you, but you were never supposed to love me back"

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 26 stycznia 2013, o 18:41

“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 26 stycznia 2013, o 19:39

Aż ślinka cieknie :dribble:
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

 
Posty: 31644
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16

Post przez aralk » 26 stycznia 2013, o 21:13

mnie również :)

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 26 stycznia 2013, o 21:30

I mi :dribble:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości