przez Duzzz » 3 września 2012, o 12:55
Płatki tak to zamiast bułki.
Mięso już pokrojone i przygotowane jak kotlet bierzesz w jajku a potem z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi i odrobinką bułki tartej jeśli ktoś woli. Potem do większej ilości rozgrzanego tłuszczu i troszkę na początku mocniejszy 'ogień' żeby ładnie 'rumieniec' mięsko złapało.
A Tzatziki to powinnaś mieć taką przyprawę najlepiej.
Więc ja robię to tak. Kroję pierś z kurczaka na kwadraciki, obtaczam w przyprawach takich jakie lubię tyle, żeby nie były za słone ani za ostre.(sos będzie już taki) Najlepiej wziąć odrobinkę przyprawy do kurczaka. Potem to podsmażam. Mozna zrobić też jakieś paski i podsmażyć albo nawet kotleciki. A tzatziki czyli sos robię z zielonego ogórka( może być i ten polny to tak naprawdę znacznej różnicy nie robi
) trę go na tarce o tych grubszych oczka do miski potem daję śmietanę lub jogurt albo kefir w zależności co kto lubi. Ja używałam do tej pory jogurtu naturalnego i śmietany.To razem ma mieć konsystencję sosu. Następnie dodawałam przyprawy 'Tzatziki' ona jest słona i czosnkowa.
Jeśli nie masz jej jednak to dodajesz soli i czosnku 'zgniecionego' ile uważasz i smakujesz czy może już być. Z zasady to ma być mocno czosnkowe. Do tego gotuję najczęściej ryż jakoś tak mi pasuje do całości. I robię tak troszkę ryżu potem tej piersi na talerzyk i albo na wierzch po niej albo obok ten sos.
P.S. U mnie dziś króluje pieczarkowa i duszony kurczaczek z ryżem i sałatką z sosem greckim
Jak ja kocham zupy grzybowe
“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise
“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise
“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise