Teraz jest 27 listopada 2024, o 04:26

Domowy zwierzyniec

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 7 sierpnia 2017, o 14:17

Lore, fajni Floryści :hihi:
Dorotko, jak Henio? Udał się zabieg? Zdrówka dla niego :przytul:
Lia, śliczny maluch, śliczna parka :-D
Kiaro, boskie jest to drugie zdjęcie. Nie ma to jak całus :hihi:
Szuwarku, cudny Koreczek :D

Fringilla napisał(a):Jeżeli w okolicy giną koty notorycznie, to raczej jakiś ludzki potwór...
Chociaż wiadomo: jeśli fajna dzika okolica, to i po prostu lisy różne i inni mieszkańcy mogą po prostu teren kontrolować.

Wiesz, u mnie w okolicy to raczej kotów nie ma. Są dwie sztuki oprócz moich, które widuję. Jeden kot 'gangster', który cały czas do nas przychodzi i się nawet zadomowił. A nawet nie kot, a kotka, która swój 'przybytek' nam ostatnio zostawiła i od kilku dni znowu jej nie widać :roll:
Także zyskałam lokatora na dziko, na razie jednego nie wiem czy nie będzie więcej. :roll: Maluch już jest spory, ma pewnie ze dwa miesiące, w tygodniu spróbuję z nim do weta podjechać. Trzeba go zaszczepić i na pewno odrobaczyć. Na razie próbuję go podtuczyć i oswoić.
A co do drugiej sprawy, to też po części mogło tak być. Ale zimową porą mniej jest dzikich zwierząt u mnie niż np. o tej porze roku, więc sama nie wiem.

giovanna napisał(a):Duzzz, a kotek był młody i zdrowy? Bo nieraz koty uciekają z domu żeby umrzeć, smutne to, ale tak się zdarza :(. Mojej koleżanki kocur tak poszedł, nie chciała go wypuścić, ale miauczał, wył, wypuściła go i już nie wrócił :(. Lekarka mojej szwagierce też mówiła jak miała kota chorego na białaczkę żeby go nie wypuszczała, bo już nie wróci.

Teoś to był stosunkowo młody kociak. W tym roku kończył 4 lata. Nie wiem, ja raczej dość szybko reaguję na chore zwierzaki. Od razu widzę jak coś jest z danym nie tak, jak nie jest sobą czy nie chce jeść.
Ale qrcze nie mogę niczego wykluczyć różnie mogło być. Nie wiem. Jedno jest pewne zaginął i nie wrócił. :(
Mam też wrażenie, że u nas lepiej się kotki domu trzymają niż koty. :bezradny: Nytka ma już prawie 10 lat, Plamka 5 lat. Zresztą Teoś lubił sobie zapolować na jakiegoś wróbla nie wróbla, więc może i tak się to dla niego źle skończyło :bezradny:
Teraz mam dwie kotki i kota, one nie polują, siedzą w domu lub na podwórku. Nawet nie bawią się w wędrowanie nad staw i mam nadzieję, że tak już zostanie.
Plus jeszcze jeden mały kociak się pojawił, ale nie wiem czy u nas zostanie :wink:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 7 sierpnia 2017, o 14:31

A mój Gilbert oszalał i poluje na wszystko co się da. W zeszłym roku łapał motyle i ewentualnie jaszczurki. A w tym doszły do tego żaby, świerszcze i ważki. :zalamka: Co gorsze wszystko przynosi do domu, najlepiej jeszcze mi do sypialni. Żabę mój ojciec siłą mu zabrał na tarasie, ważkę ja przechwyciłam na schodach, ale zdarza mi się znaleźć martwe motyle na podłodze w pokoju.

Post przez Duzzz » 7 sierpnia 2017, o 15:35

Niezły się łowca z niego zrobił ;)

His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 7 sierpnia 2017, o 19:11

Dzwoneczek zafundować, coby bestyje dzikie wiedziały, że potwór się skrada ;)
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: Nie mam, czytam to co mi się spodoba;)

Post przez giovanna » 7 sierpnia 2017, o 20:24

joakar lubi Cię jak znosi swoją zdobycz dla Ciebie. Wczoraj czytałam o tym, albo traktuje Cię jak swoje dziecko, które nie poluje i trzeba mu przynieść do domu żeby miało i się uczyło :hihi: https://www.koty.pl/dlaczego-kot-przynosi-mi-myszy/

Ulubiona autorka/autor: Jo Putney,Kat Martin,Jude Deveraux,Sandra Brown

Post przez basik » 7 sierpnia 2017, o 22:11

Lia Reksio jak zwykle rozrabiaka, a malutka coraz większa i taka śliczna
Kiaro Basik cudna i straszna pieszczotka z niej
Szuwarku, Koreczek jest po prostu uroczy

Post przez joakar4 » 8 sierpnia 2017, o 07:31

giovanna napisał(a):joakar lubi Cię jak znosi swoją zdobycz dla Ciebie. Wczoraj czytałam o tym, albo traktuje Cię jak swoje dziecko, które nie poluje i trzeba mu przynieść do domu żeby miało i się uczyło :hihi: https://www.koty.pl/dlaczego-kot-przynosi-mi-myszy/

o losie kochany, niech on się tak nie poświęca :hyhy:

Wstępnie umówiłam się na odbiór Wedelka na piątek 18.08. :smile:
Zamówiłam właśnie karmy jakie jadł w hodowli i jestem średnio zadowolona. Oczywiście jest nieśmiertelny RC Kitten (na razie go kupiłam, ale później chciałabym go wymienić na wersję weterynaryjną). Do tego Applawas z jagnięciną (jak mi się Gilbert naje z jego miski, to
Spoiler:
murowana :ermm: ). Po 3 miesiącach muszę koniecznie próbować przestawić go na Orijen.
Z mokrych podobno Animonda, mam szczerą nadzieję, że będzie raczył ją jeść i nie zostanę z 20 puszkami. Jak poprzednio. :zalamka:
Nie znam się kompletnie na mokrej karmie, ale ta Animonda to chyba jest taka średnia jakościowo. Boję się go źle karmić, bo nie chcę popełnić tych samych błędów co z Gilbertem.

Post przez giovanna » 8 sierpnia 2017, o 11:26

Zobacz tutaj mokre karmy http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=168, animonda rzeczywiście średnią karmą jest, a tu suche jakbyś potrzebowała http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=166. Stefanowi kupuję na razie catz finefood jagnięcinę i teraz wzięłam mu parę kangurowych saszetek. Będziesz musiała pilnować jak ja, Bajka je eukanube intestinal, Stefanowi w związku z problemami
Spoiler:
mieszam z wildcat cheetah, ostatnio dałam mu troszkę wildcata o innym smaku jakieś bażanty i słodkie ziemniaki i oczywiście było wiadomo co ... :disgust: A kastrować go trzeba, muszę pójśc w tym tygodniu się zapytać czy mogę go kastrować jak ma nie całkiem w porządku ten żołądek, mam wrażenie, ze mu się tłusty ogon robi i pewnie jeszcze chwila i będzie znaczył, a tego smrodu nie przeżyję.

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 8 sierpnia 2017, o 11:29

z karmami to jest jazda.
Jaśniepaństwo nie wszystko chcą jadać i co najgorsze niekiedy jest tak że w danym dniu są fochy że nie to.

Nam Koćka trochę zaniemogła. Coś ma ze ścięgnami w łapce. Stawia całą stopę i nie może skakać, dostaje zastrzyki, pani doktor mówi że albo zwyrodnienie albo jakiś stary uraz wyszedł.
Chciała nas do ortopedy skierować, ale w mieście rodzinnym moim, ortopedy nie ma. A Koćka jest panikara i może nam nie przeżyć podróży do Płocka :smutny:
dostaje leki przeciwzapalne, ale chyba już będzie kulawa...
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Post przez giovanna » 8 sierpnia 2017, o 11:35

Biedna kocia :(. Bazylek miał pozrywane więzadła krzyżowe w stawie kolanowym i miał całkiem bezwładną łapkę, ale wet ze Świdnicy zoperował i było w miarę dobrze, utykał, ale łapa była sprawna (wtedy nie wiedziałam, że mój teraźniejszy weterynarz to specjalista chirurg), a macie jakiegoś weta chirurga? Może by zrobił jakieś prześwietlenie czy co?

Post przez •Sol• » 8 sierpnia 2017, o 11:40

ona ma władzę w tej łapce bo rozcapierza paluszki. Tylko słaba jest bo stawia na całej stopie.
Ale to jest tak że ona miała 10 lat temu wypadek baaaardzo poważny i to może być raz że odzew po latach a dwa starcze.
Lekarka powiedziała że jeśli by się pogarszało to zrobią prześwietlenie, bo możliwość jest, ale poprawia się. Nie za mocno ale jest lepiej.
Z tym że z nią trzeba baaaardzo ostrożnie. To straszny nerwus i ma 15 lat więc jest strach żeby wytrzymała nerwy.

Post przez joakar4 » 8 sierpnia 2017, o 12:30

Giovanno dziękuję :smile:
Animonda będzie tylko na początek, żeby go nie stresować zmianą karmy. Potem też chce spróbować Catz finefood. Wynotowałam sobie jeszcze takie karmy: Miamor Mahlzait, Moonlight Dinner, Thrive, Cosma, PON.
Co do suchej to bardzo bym chciała żeby oba jadły Orijen, bo to niezła karma. Zastanawiam się też nad Purizonem, ale on ma trochę za dużo sodu. Zwłaszcza dla Gilberta, który je tylko suche. Ideałem byłoby gdyby jadły Power of Nature, ale Gilbert miał po nim straszne rewolucje w kuwecie.

Sol, a może podawać Kici kolagen albo Artroflex Omega? Tego nie przedawkujesz a wzmocni stawy. U G. uratowało łapki.

Post przez •Sol• » 8 sierpnia 2017, o 12:37

najlepiej jak oba koty jedzą to samo i mogą jeść to samo.
W momencie jak są dwa na różnych karmach i wzajemnie chcą sobie wyżerać a nie mogą... Tragedia i wrogowi najgorszemu nie życzę ;)

lekarka nic nie mówiła ale... Pewnie to nie zaszkodzi ;)
Dziękuję Joakar, przekażę mamie, może to ją wzmocni ;)

Post przez Duzzz » 8 sierpnia 2017, o 12:49

Sol, zdrówka dla kotki :przytul:

Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 8 sierpnia 2017, o 16:28

fajne te wasze zwierzaczki. :)
Gucio jak co żadnych zwierzątek nie przynosi do domu.. ale kamienie i owszem.xD :P
Sol zdrówka dla kotki.
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Post przez Duzzz » 8 sierpnia 2017, o 18:43

Zaroślak :hihi: Trzeba będzie z nią chyba jeszcze w sierpniu pojechać do fryzjera :D
CAM01930.jpg

Tak 'Plamka' pomagała sprzątać na podwórku. :hihi: Położyła się na stosie opon do wywiezienia :ermm: Nie ma to jak dogodne miejsce do opalania :hihi:
CAM01864.jpg

Nasz 'dziki' lokator ;) Chudzina z niego straszna :( I jeszcze nie daje się oswoić, ale powoli, powoli dojdziemy do tego ;)
CAM01178.jpg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 8 sierpnia 2017, o 21:41

Wszystkie przepiękne takie i oby dobrze upały znosiły ;)

Kot w rodzinie życzy sobie wanny tak na parę milimetrów zapełnionej, aby opuszki chłodzić. Bo jak nie, to sobie wodę w umywalce odkręca.
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: Adrienne Basso, Mary Balogh Lisa Kleypas

Post przez Kiara » 8 sierpnia 2017, o 21:43

Sol zdróweczka dla kiciuni!

Duzz ale Ci szybko włoski rosną :D

Plamka śliczna ale ten malutki uwielbiam takie umaszczenie u kotów :bigeyes: :bigeyes:
Obrazek

Post przez Duzzz » 9 sierpnia 2017, o 11:47

Dzięki dziewczynki :*

Koty to jak im za gorąco chowają się do cienia :D Ale z Bubą jest gorzej. Ona jednak nie jest sobą jak są takie upały. Na zdjęciu nie jest rozczesana, bo prawdopodobnie kilka minut wcześniej moczyłam ją dla ochłody. Wsadzam ją do miski z letnią wodą i całą ją moczę. Potem się wytarza, otrzepie i szybko schnie ;) Ale bez tego to w te cieplejsze dni byłoby ciężko jej. A do tego miała jeszcze urojoną ciążę :zalamka:

Malutki musi mieć matkę rasową, a przynajmniej na taką ona mi wygląda, bo ma tak jak ona taki ciemny zarys oczu i nosa. Tylko kotka jest cała srebno, szaro, czarna ;) A ten ma sporo białego :-D

Post przez •Sol• » 9 sierpnia 2017, o 11:50

dzięki Dziewczyny :lovju:
Mama nic nie mówiła że z nią gorzej, łazi sobie, śpi, apetyt ma, korzysta z kuwety więc nie jest źle ;)
ale jednak no coś się zaczęło dziać.

Duz, śliczny maluch i mam nadzieję że go oswoicie i zostanie ;)
dobrze że Ci się Buba daje moczyć. Nasze czupiradło to albo golenie albo mu gorąco, metod pośrednich brak :P

Post przez giovanna » 9 sierpnia 2017, o 12:19

duzzz zwierzaczki śliczne, ten malutki taki biedny :(

Post przez Duzzz » 9 sierpnia 2017, o 14:02

Biedny, biedny, ale jeszcze troszkę i go odchowam ;)
Sol, nie wiem czy zostanie z nami. Raczej tego nie planuję, ale zobaczymy jak to będzie ;)
Z Bubą problemów nie ma. Nie zawsze jest chętna do kąpieli, ale jak już w misce, w wodzie jest to jest grzeczna i spokojna. Najgorszy jest etap tarzania, żeby tylko tego w piachu nie zrobiła :roll: U mnie Florek też jest wypuszczany na kąpiel w ciągu dnia, ale na szczęście kojec mają zadaszony więc cienia też mają. Zresztą tak się teraz skubany nauczył, że jak chce do wody to wyje dopóki z nim nie pójdziemy do stawu na kąpiel :zalamka: :evillaugh:
A waszemu to współczuję, ale co zrobić jak się nie daje. :glaszcze:

Ulubiona autorka/autor: Jo Putney,Kat Martin,Jude Deveraux,Sandra Brown

Post przez basik » 9 sierpnia 2017, o 21:29

Duzz fryzjer rzeczywiście bardzo potrzebny, szczególnie przy tych upałach.
Plamce wcale sie nie dziwię, że lubi słoneczko, bo moja Pusia ciągle chce wyjść na balkon, chociaż tam jest gorąco jak w piekarniku.
A maluszek cudny i mam nadzieję, że się zadomowi i da oswoić :)

Post przez Kiara » 9 sierpnia 2017, o 22:07

Duz czemu ma nie zostać jest taki fajniutki :niepewny:
Obrazek

Post przez Kiara » 10 sierpnia 2017, o 11:55

Dla posiadaczy jamników :shifty:

https://www.facebook.com/dachshundoverl ... 776972923/

Zrobiło mi się trochę sentymentalnie dziś jak zajrzałam na 68 stronę działu :smutny:

Z mojej czwórki został tylko Alik :cry: Smutno mi .....
Obrazek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja