Teraz jest 23 listopada 2024, o 14:20

Kulinarne smakołyki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 1988
Dołączył(a): 2 maja 2011, o 15:22

Post przez AnnMM » 25 września 2011, o 19:10

Przepis na domowe cukierki:
- miód wielokwiatowy (gęsty, ale płynny)
- syrop o dowolnym smaku (ja robię z malinowym) (3 łyżki)
- opcjonalnie nalewka o smaku jak syrop (1 łyżka)
- cukier (2 łyżki)
- cukier puder

Na patelni rozpuszczam miód i dodaje syrop wraz z nalewką i cukrem. Gotuję, aż otrzymam półpłynny syrop. Wylewam do szklanej miseczki i cierpliwie czekam, aż wystygnie i zgęstnieje (można przyspieszyć wkładając do zamrażalki). Gęstą masę wyjmuję łyżeczką na dłoń, formuję kulkę i obtaczam w cukrze pudrze. Gotowe cukierki trzymam w lodówce, gdzie maja mniejszą szanse roztopić się...

Avatar użytkownika
 
Posty: 17841
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Jayne Ann Krentz

Post przez Berenika » 25 września 2011, o 19:25

Fajny przepis - chyba kiedyś wypróbuję.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 25 września 2011, o 19:33

fajnie się zapowiada :smile2:

Avatar użytkownika
 
Posty: 1988
Dołączył(a): 2 maja 2011, o 15:22

Post przez AnnMM » 25 września 2011, o 20:27

czasem dorzucam owoce (np. śliwki węgierki) i smażę chwilkę i na lody waniliowe (opcja hard core to dodatkowo bita śmietana) :adore:

Avatar użytkownika
 
Posty: 10120
Dołączył(a): 12 lutego 2011, o 15:17
Lokalizacja: Poland
Ulubiona autorka/autor: Diana Palmer :)

Post przez Levanda » 25 września 2011, o 20:56

mniam! Grzechu warte :)
http://dlaschroniska.pl/ - pomóżcie zwierzaczkom!

Avatar użytkownika
 
Posty: 14642
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Tychy

Post przez Lorelei » 29 września 2011, o 19:47

CALZONE
CIASTO:,
-mąka pszenna, 350g
-woda, 150 ml
-drożdże świeże, 15 g (ja daję suche :P)
-oliwa, 30 g (ja daję zwykły olej, i to tak na oko :P)
-jajko, 1 szt
-cukier, szczypta
-sól, 1 łyżka (płaska)
Mieszasz wszystko i zostawiasz na jakieś 30 minut żeby urosło. W międzyczasie robię farsz :hyhy:
Farsz robię z mięsa mielonego i pieczarek (i to i to na patelni podsmażone) paprykę, cebulę, czosnek, kukurydzę. Jak podsmażę mięcho i pieczarki to potem wrzucam to wszystko na patelnię i nakładam do środka :P
Później kroję ciacho na kawałki, kulam kulki (jakiego rozmiaru się chce) , potem smaruję sosem (kupuję z podravki gotowca - http://a01.cdn.a.pl/zdjecie-505855/podr ... oduct2.jpg dorzucam do niego tylko oregano) potem na to daję starty żółty ser i ten cały farsz ;)
No i na jakieś 10 minut do piekarnika (200-220 stopni :hyhy: )

 
Posty: 31644
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16

Post przez aralk » 29 września 2011, o 20:11

zrobię, może tym razem mi wyjdzie :)

Avatar użytkownika
 
Posty: 10120
Dołączył(a): 12 lutego 2011, o 15:17
Lokalizacja: Poland
Ulubiona autorka/autor: Diana Palmer :)

Post przez Levanda » 2 października 2011, o 10:35

Na blogu przepis na domową pizzę okraszony fotkami. Przepis sprawdzony ;)
http://dlaschroniska.pl/ - pomóżcie zwierzaczkom!

Avatar użytkownika
 
Posty: 17841
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Jayne Ann Krentz

Post przez Berenika » 2 października 2011, o 11:34

Fajnie wygląda :)
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 10120
Dołączył(a): 12 lutego 2011, o 15:17
Lokalizacja: Poland
Ulubiona autorka/autor: Diana Palmer :)

Post przez Levanda » 2 października 2011, o 11:42

A jaka dobra :wink: Znajomy miał pizzerię i zdradził kilka sekretów :wink:
http://dlaschroniska.pl/ - pomóżcie zwierzaczkom!

Avatar użytkownika
 
Posty: 17841
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Jayne Ann Krentz

Post przez Berenika » 2 października 2011, o 12:02

A nie ściga go teraz jakaś włoska mafia? Za to zdradzanie ;)
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 2 października 2011, o 16:44

Ptasie mleczko

Na dnie tortownicy ułożyć biszkopty,herbatniki lub własnoręcznie zrobionego biszkopta.
I warstwa

2 łyżki żelatyny namoczyć w pół szkl. zimnej wody,odstawić do napęcznienia;dużą śmietanę kwaśna ubić z 2-3 łyżkami cukru i cukrem waniliowym.Namoczoną żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody,dodać dwie łyżki masy śmietanowej,rozmieszą,wlać do śmietany i szybko zmiksować.Wylać na biszkopty;włożyc do lodówki
II warstwa

2 łyżki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie(jak w masie pierwszej).Wziąć 3 jajka,oddzielić białka od żółtek,ubić sztywną pianę.Dodać 3 łyżki cukru,żółtka i na końcu 2 łyżki kakao.Wymieszać z rozpuszczoną żelatyną i wylać do tortownicy na masę śmietanową.

III warstwa

robię ją tak jak warstwę drugą,tylko zamiast kakaa dodaję wanilię.

Gdy masy zastygną zalać jakąkolwiek galaretką.Do galaretki można dodać owoce
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Avatar użytkownika
 
Posty: 10120
Dołączył(a): 12 lutego 2011, o 15:17
Lokalizacja: Poland
Ulubiona autorka/autor: Diana Palmer :)

Post przez Levanda » 2 października 2011, o 16:54

Berenika napisał(a):A nie ściga go teraz jakaś włoska mafia? Za to zdradzanie ;)



Nie, bo ta nasza pizza ponoć nie ma nic wspólnego z włoską :wink:
http://dlaschroniska.pl/ - pomóżcie zwierzaczkom!

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 2 października 2011, o 17:39

O, chętnie wypróbuję to ptasie mleczko, ale za jakiś czas dopiero, bo teraz mam fazę na przetwory. Zrobiłam już śliwki w majeranku, paprykę w zalewie miodowej, zawekowałam czerwony barszcz, żeby zawsze był pod ręką, kiedy będę miala na niego ochotę i dwa wielkie słoje jabłek na szarlotkę, a przed chwilą skończyłam czerwoną kapustę. A jutro będę robiła peperonatę. No i czekają mnie jeszcze ogórki w zalewie musztardowej. :confused:
Ale to ptasie mleczko zrobię z pewnością.

 
Posty: 31644
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16

Post przez aralk » 2 października 2011, o 17:44

przepis na ptasie mleczko fajny :)

Avatar użytkownika
 
Posty: 17841
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Jayne Ann Krentz

Post przez Berenika » 2 października 2011, o 19:19

Levanda napisał(a):
Berenika napisał(a):A nie ściga go teraz jakaś włoska mafia? Za to zdradzanie ;)



Nie, bo ta nasza pizza ponoć nie ma nic wspólnego z włoską :wink:



To może jakaś inna mafia ;)

Ptasie mleczko kuszące :)
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 2 października 2011, o 19:53

Dorotka napisał(a):O, chętnie wypróbuję to ptasie mleczko, ale za jakiś czas dopiero, bo teraz mam fazę na przetwory. Zrobiłam już śliwki w majeranku, paprykę w zalewie miodowej, zawekowałam czerwony barszcz, żeby zawsze był pod ręką, kiedy będę miala na niego ochotę i dwa wielkie słoje jabłek na szarlotkę, a przed chwilą skończyłam czerwoną kapustę. A jutro będę robiła peperonatę. No i czekają mnie jeszcze ogórki w zalewie musztardowej. :confused:
Ale to ptasie mleczko zrobię z pewnością.


a co to jest peperonata?
Dorotka, twój mąż ma skarb w domu, powinien cię nosić na rękach i kapcie przynosić w zębach za takie frykasy :haha:

ja lubię pizzę wg przepisu B. Valastro:

3,5 szklanki mąki
3/4 łyżeczki suszonych drożdży
sól
3/4l wody
ok 3 łyżeczek dobrej oliwy (ważne!)

wszystko szybko wyrobić, podlać dodatkowo oliwą, żeby ciasto nie wyschło i odstawić do wyrośnięcia - potem tradycyjnie ;)

najlepszy przepis z jakiego kiedykolwiek robiłam pizze - a wypróbowałam ich trochę

Avatar użytkownika
 
Posty: 1988
Dołączył(a): 2 maja 2011, o 15:22

Post przez AnnMM » 2 października 2011, o 20:06

mewa napisał(a):ja lubię pizzę wg przepisu B. Valastro:

3,5 szklanki mąki
3/4 łyżeczki suszonych drożdży
sól
3/4l wody
ok 3 łyżeczek dobrej oliwy (ważne!)

wszystko szybko wyrobić, podlać dodatkowo oliwą, żeby ciasto nie wyschło i odstawić do wyrośnięcia - potem tradycyjnie ;)

najlepszy przepis z jakiego kiedykolwiek robiłam pizze - a wypróbowałam ich trochę


Popieram, oglądałam ten odcinek i sama wypróbowała. Uwielbiam pizzę więc i przepisów na ciasto było wiele, ale to wymiata...
jest też jeszcze jeden przepis, który polecam:

12 łyżek mąki
1/4 kostki drożdzy
3/4 szklanki wody
2 łyżki oliwy
Wszystko zagnieść po 40 minutach rozłożyć na blasze i dodać co się podoba :)

Avatar użytkownika
 
Posty: 10120
Dołączył(a): 12 lutego 2011, o 15:17
Lokalizacja: Poland
Ulubiona autorka/autor: Diana Palmer :)

Post przez Levanda » 2 października 2011, o 21:02

Takie proste przepisy ^_^ następnym razem wypróbuję! Dzięki za pomysł ^_^
http://dlaschroniska.pl/ - pomóżcie zwierzaczkom!

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 3 października 2011, o 16:25

a to ptasie mleczko to taki mój autorski przepis.Można robić różne masy np.ubita śmietanke kremówkę wymieszać z dowolna galaretką(rozpuszczona w połowie wody z przepisu na opakowaniu),można ubić białka z cukrem na sztywną pianę i wymieszać z galaretką,można zamiast smietanki kremówki użyć mleka skondensowanego,ewentualnie dowolny serek homogenizowany zmiksowac z owocami i żelatyną(albo bez owoców z galaterką)-ważna jest inwencja.Wykorzystuje sie głównie to co jest w domu.
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 3 października 2011, o 17:06

Ewa, przerzuć ptasie mleczko do ciast :)

Avatar użytkownika
 
Posty: 14642
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Tychy

Post przez Lorelei » 11 października 2011, o 11:20

Dziewczynki, macie jakiś sprawdzony przepis na jakiekolwiek mięsko w sosie kurkowym? :P Bo mój mężczyzna sobie zażyczył, żebym mu zrobiła jak wróci :hyhy:

Avatar użytkownika
 
Posty: 21173
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: z Doliny Muminków
Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 12 października 2011, o 15:28

U mnie w domu zawsze sos kurkowy to tak osobno całkiem, bez mięsa...
Czytam romanse - mój blog z recenzjami. Recenzjami romansów, oczywiście.

Smoki były idealnym środkiem antykoncepcyjnym, ponieważ raz skonsumowana dziewica już nigdy nie była płodna.

ObrazekObrazek
by Agrest

Avatar użytkownika
 
Posty: 14642
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Tychy

Post przez Lorelei » 12 października 2011, o 17:44

A to z czym to jecie? :>

Avatar użytkownika
 
Posty: 21173
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: z Doliny Muminków
Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 12 października 2011, o 23:52

Z ziemniakami... z chlebem... chociaż jak jest jakieś mięso, np. pieczone to się też i z mięsem je, ale przygotowuje się same kurki, bez mięsnych dodatków.
Czytam romanse - mój blog z recenzjami. Recenzjami romansów, oczywiście.

Smoki były idealnym środkiem antykoncepcyjnym, ponieważ raz skonsumowana dziewica już nigdy nie była płodna.

ObrazekObrazek
by Agrest

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość