Teraz jest 23 listopada 2024, o 10:35

Kulinarne smakołyki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 1217
Dołączył(a): 2 marca 2011, o 12:02

Post przez Katarzyna888 » 25 sierpnia 2011, o 20:33

Ja zawsze podjadalam, zwlaszcza salatke z buraczkow. Teraz praktycznie nic nie robie bo mi sie nie oplaca, nie mam zadnych straganow z tanszymi sezonowymi,a o ogorkach gruntowych moge pomarzyc :( Wlasciwie te z curry mogly by byc wieksze, ale za robienie przetworow wiecej bym zaplacila niz kupno gotowych. Chyba zeby ktoregos razu miec wlasne poletko...
''Life was not perfect.
Except when it was.''Mary Balogh 'At last comes love'

 
Posty: 31644
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16

Post przez aralk » 26 sierpnia 2011, o 11:54

ewo, nabrałam ochoty na te keczupowe :)

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 26 sierpnia 2011, o 14:10

“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 26 sierpnia 2011, o 17:56

Aralk,nie oparłam sie pokusie i otwarłam ogórki w keczupie.Pyszne są,lepsze nawet od tych musztardowych
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Avatar użytkownika
 
Posty: 10120
Dołączył(a): 12 lutego 2011, o 15:17
Lokalizacja: Poland
Ulubiona autorka/autor: Diana Palmer :)

Post przez Levanda » 26 sierpnia 2011, o 18:23

Lilia napisał(a):zjadłam oczami :lol:
http://pokazywarka.pl/hno3u4/



Robiłam te makaroniki (zapomniałam jak się nazywają) i trzeba uważać przy zapiekaniu ich :embarrassed: Włożyłam je do naczynia żaroodpornego i niestety 2 dotykały ścianek. Nie ugotowały się. Za to usmażyły i popękały :roll: Teraz już wiem, jak to robić, a są naprawdę super. Wyglądają elegancko i rewelacyjnie smakują.
http://dlaschroniska.pl/ - pomóżcie zwierzaczkom!

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 26 sierpnia 2011, o 22:13

pysznie wyglądają :still_dreaming:

Avatar użytkownika
 
Posty: 1217
Dołączył(a): 2 marca 2011, o 12:02

Post przez Katarzyna888 » 27 sierpnia 2011, o 11:56

Lilia napisał(a):zjadłam oczami :lol:
http://pokazywarka.pl/hno3u4/


Ciekawy przepis bede musiala sprobowac, ostatnio brak mi pomyslow, co by tu ugotowac...
''Life was not perfect.
Except when it was.''Mary Balogh 'At last comes love'

Avatar użytkownika
 
Posty: 6172
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16
Lokalizacja: Babolandia
Ulubiona autorka/autor: wiele ich jest ...

Post przez Renata7 » 27 sierpnia 2011, o 15:44

Bardzo chętnie bym spróbowała , muszę podszepnąc mojej mamie :look_down:

Avatar użytkownika
 
Posty: 10120
Dołączył(a): 12 lutego 2011, o 15:17
Lokalizacja: Poland
Ulubiona autorka/autor: Diana Palmer :)

Post przez Levanda » 27 sierpnia 2011, o 15:55

Polecam domową pizzę. Wyjdzie lepsza, jeżeli mam specjalną blachę z dziurkami. Można taką kupić choćby w Kauflandzie za 20 zł.
Przepis:
Drożdże (ja daje pół kostki) rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Gdy znikną grudki dajemy szczyptę cukru, łyżeczkę soli, łyżkę stołową oliwy oraz mąkę. Mieszamy ładnie żeby grudek nie było. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jak już stwierdzamy, że urosło wystarczająco dodajemy mąkę i ugniatamy. Pączek ciasta znów odstawiamy. Ja na etapie ugniatania dodaję sporo ziół prowansalskich do ciasta, bo wtedy jest naprawdę aromatyczne.
Do ciasta drożdżowego, obojętnie jakiego, rewelacyjne jest naczynie, takie jak na fotce. To naczynie do mikrofali do odgrzewania np. zupy, czy całego obiadu. Ciasto wyrasta w nim ekspresowo! To chyba zasługa pokrywki, która ogranicza dostęp powietrza. Nie mam pojęcia na sto procent, jak to działa, ale ciasto rośnie ekspresowo bez ustawiania w ciepłym miejscu. Taki zakup to dobrze ulokowane pieniądze. Korzystam z naczynia od ponad roku i jestem zachwycona. Ja mam podobne jak to na fotce i zapłaciłam 20 zł w EuroRtvAgd.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
http://dlaschroniska.pl/ - pomóżcie zwierzaczkom!

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 28 sierpnia 2011, o 21:01

też mam takie naczynko, kupiłam w Kauflandzie za 5 zł w koszach z przecenami :wink:

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 1 września 2011, o 20:11

znowu jestem głodna
http://pokazywarka.pl/0sqyxa/
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

 
Posty: 31644
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16

Post przez aralk » 1 września 2011, o 20:16

uwielbiam zapiekanki :roll:

Avatar użytkownika
 
Posty: 17841
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Jayne Ann Krentz

Post przez Berenika » 1 września 2011, o 20:55

Lilia napisał(a):znowu jestem głodna
http://pokazywarka.pl/0sqyxa/


Weź się nie znęcaj ;)
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 1 września 2011, o 20:57

właśnie poczułam się głodna :look_down:
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 1 września 2011, o 21:23

fajnie to wygląda, ale nie przepadam za ryżem

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 1 września 2011, o 21:31

U mnie ryż może być, ale za to nie przepadam za mielonym mięsem w zapiekankach. Zastanawiam się jak by smakowała, gdyby tak zamienić mielone mięso na kiełbasę? A może inne warzywka?

Avatar użytkownika
 
Posty: 1988
Dołączył(a): 2 maja 2011, o 15:22

Post przez AnnMM » 4 września 2011, o 16:34

Dziewczyny, poszukuję przepisu na łatwy, najlepiej bez pieczenia spód do ciasta. Biszkopciki odpadają. Kiedyś widziałam przepis z kruszonych herbatników, ale nie pamiętam dokładnie....

Avatar użytkownika
 
Posty: 10120
Dołączył(a): 12 lutego 2011, o 15:17
Lokalizacja: Poland
Ulubiona autorka/autor: Diana Palmer :)

Post przez Levanda » 4 września 2011, o 16:44

Annamariamag, to chyba chodzi o rozkruszenie herbatników z zimnym masłem Masa jest wtedy zbita. Wykładasz tym blaszkę i wstawiasz do lodówki żeby zastygło
http://dlaschroniska.pl/ - pomóżcie zwierzaczkom!

Avatar użytkownika
 
Posty: 1988
Dołączył(a): 2 maja 2011, o 15:22

Post przez AnnMM » 4 września 2011, o 17:01

Całkiem możliwe potrzebuje do kremu mascarpone i owoców.

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 4 września 2011, o 17:39

Najprostszy spód ciasteczkowy:

140 g ciastek maślanych (np. Krakusków)
60 g masła

Ciastka dokładnie rozkruszyć na pył, wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie dokładnie rozłożyć masę z ciastek, dociśnąć i wyrównać. Wstawić do lodówki do czasu przygotowania masy.

Albo taki:

-110 g ciastek typu Digestive
-55 g rozpuszczonego masła
-1 łyżka cukru

Ciastka rozdrobnić najlepiej w malakserze i wymieszać z masłem i cukrem.Wysypać masę do tortownicy lekko wysmarowanej masłem i ugnieść dnem szerokiej szklanki w równy spód.Piec ok.12 minut w 160 stopniach C

Avatar użytkownika
 
Posty: 10120
Dołączył(a): 12 lutego 2011, o 15:17
Lokalizacja: Poland
Ulubiona autorka/autor: Diana Palmer :)

Post przez Levanda » 4 września 2011, o 17:59

annmariamag napisał(a):Całkiem możliwe potrzebuje do kremu mascarpone i owoców.



Czyżby Tiramisu? Uwielbiam! Mam swój sposób ;)
http://dlaschroniska.pl/ - pomóżcie zwierzaczkom!

Avatar użytkownika
 
Posty: 1988
Dołączył(a): 2 maja 2011, o 15:22

Post przez AnnMM » 4 września 2011, o 18:17

Nie mam wszystkich skladnikow, wiec bedzie cheescake z owocami. Spod z opcja w piekarniku najlepiej sie nada. Dzieki

Avatar użytkownika
 
Posty: 10120
Dołączył(a): 12 lutego 2011, o 15:17
Lokalizacja: Poland
Ulubiona autorka/autor: Diana Palmer :)

Post przez Levanda » 5 września 2011, o 17:11

Do tradycyjnego tiramisu polecam zwykłe biszkopciki, ale maczane w nalewce owocowej lub owocowej herbacie. Rewelacja :)
http://dlaschroniska.pl/ - pomóżcie zwierzaczkom!

Avatar użytkownika
 
Posty: 1988
Dołączył(a): 2 maja 2011, o 15:22

Post przez AnnMM » 5 września 2011, o 19:14

u mnie mają zastosowanie te podłużne biszkopty z Lidla nie robi się breja, a nasączam tradycyjnie kawą z amaretto...

 
Posty: 31644
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16

Post przez aralk » 6 września 2011, o 11:47

dziewczyny, macie może jakis sprawdzony przepis na nalewkę z pigwy?

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości