Dorotka napisał(a):Lucy, ja robię według tego przepisu i ciasto robi mi się błyskawicznie, a wałkuje jak marzenie.
Ciasto na pierogi
4 szklanki mąki
2 duże jajka
5 łyżek gęstej i kwaśnej śmietany
3 łyżki oleju
szczypta soli
3/4 szklanki letniej wody
- mąkę należy przesiać na stolnicę,
- zrobić dołek w środku i wbić jajka.
- dodać śmietanę, olej i sól.
- wszystko wymieszać i stopniowo dodawać wodę wyrabiajac ciasto [to będzie miękkie i plastyczne ciasto].
- przykryć odwróconą do góry dnem miską i pozwolić ciastu "odpocząć" przez 10-15 minut.
- Podzielić ciasto na 4 części, trzy z nich trzymać przykryte wilgotną ściereczką, a jedną rozwalkować dość cienko i wycinać pierogi.
- nadziewać dowolnym nadzieniem.
- Tak samo postępować z pozostałym ciastem.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości