Teraz jest 21 listopada 2024, o 13:40

Sarah Dessen

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 17 marca 2018, o 16:41

Zgadzam się. Na razie jeszcze tego schematu nie wyłapałam…
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Ulubiona autorka/autor: Kristin Hannah,Paulina Simons,Elżbieta Cherezińska

Post przez tully » 17 marca 2018, o 17:08

Ja tylko polecankowo kolysanke i coz poza okladka bylo baardzo slabo...
Je préfère aller doucement...
"the standout in this drama is, without a doubt, Emi Takei. Eyes are her asset, and her stare is from another world in this drama. You could feel her love towards Shuji, and that passion is so strong that you could feel it coming out from your screen." Taisetsu na Koto wa Subete Kimi ga Oshiete Kureta J-2011
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Shancai initiates the kiss: https://tenor.com/view/dont-say-anythin ... f-12266619
Tsukushi initiates the kiss: https://c.tenor.com/YC0oyiizgj8AAAAd/ha ... anadan.gif

Post przez Księżycowa Kawa » 10 czerwca 2018, o 23:49

Jakiś czas temu miałam okazję przeczytać "Ktoś taki jak ty" - mam wrażenie, że właściwie kończy się, gdy akcja zaczyna się rozkręcać.

"Bezsenność we dwoje" zrobiła na mnie większe wrażenie. Dessen pisze o ważnych rzeczach bez robienia z tego tragedii i traum, potem punkt zwrotny też następuje raczej tak niepostrzeżenie, bez robienia wokół tego wielkiego szumu...
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 5 stycznia 2019, o 13:12

Obrazek

"Raz na zawsze" skusił mnie okładką i blurbem, nie będę się wypierać. Jednak czytanie o biznesie ślubnym to najczęściej bardzo romantyczne i wzruszające doświadczenie, a ostatnio mi z takimi po drodze.
Ale cóż, pani Dessen zaskoczyła, bo pokazała że ten jeden dzień w życiu (w przypadku niektórych ludzi jeden z kilku) można opisać z ogromnym sarkazmem, docinkami i nawet humorem.
To było ciekawe doświadczenie i wierzę, że dla organizatorów niejednokrotnie jest to orka na ugorze.

Ale, ale. Autorki nie lubi się za słodko pierdzące snuje o miłości wiecznej i nieprzemijającej, lecz za to jak opisuje nastoletni świat. Jej młodzi ludzie są tacy prawdziwi, realni, mogą być po prostu nastolatkami z problemami dotyczącymi dokładnie wieku w jakim są. Chociaż Louna została doświadczona ponad miarę... ale ja i tak wierzę autorce.

Dessen kupuje mnie właśnie Louną, poważną i chwilami zbyt dojrzałą, lecz po pacholęcemu nieporadną i introwertyczną. Kupuje mnie też Ambrosem, dzikim i niepoważnym, pakującym się w tarapaty tak ogromne jak ogromny jest jego zapał by jednak zrobić dobrze.
I właśnie ta dwójka, ogień i woda, tworzą te książkę wyjątkową. I chociaż może początkowo będzie Wam się wydawało, że do siebie nie pasują, że z Ambrose'a to nic nie będzie, dajcie szanse. Pozwólcie się przekonać jacy ci młodzi ludzie są fajni i dopasowani.

Polecam na pewno wielbicielom autorki i gatunku. Ale młodzieżosceptykom też, w końcu dobre książki dla młodszego czytelnika muszą podobać się te, dorosłym, a to właśnie jest dobra książka ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Post przez Księżycowa Kawa » 5 stycznia 2019, o 19:09

Mam to w planie, nawet raz zamawiałam w bibliotece, ale coś się jej nie dostało, przynajmniej na razie.
Denis Diderot

*
*

Poprzednia strona

Powrót do D