przez Janka » 9 grudnia 2016, o 16:53
Niestety, nie mam. Miałam wszystkie swego czasu. A potem, w ramach wielkiego zmniejszania stanu swej biblioteki, ubyły mi hurtem książki dziecięce i młodzieżowe oraz kryminały z czasów studenckich. Zostawiłam sobie wtedy tylko najważniejsze na pamiątkę i było ich też nie mało, bo ok. 200-300 sztuk, ale w międzyczasie systematycznie czytam je (lub przeglądam) i sprzedaję/oddaję, więc ich nadal ubywa.
Chmielewskiej mam teraz głównie te książki, które kupiłam już po tych czystkach w szafkach, czyli jej najnowsze. I one też nie zostaną u mnie na zawsze. Czekają tylko na przeczytanie i od razu się ich pozbędę.
Było mi się łatwo ich pozbywać, bo moja mama ma też swój zbiór, niepełny, ale dużo jest, no i po drugie, stwierdziłam, że Chmielewska zawsze będzie dostępna w księgarniach, na allegro i w bibliotekach, więc jeśli mi się zachce, zawsze będę mogła do nich wrócić.
Wczoraj sprawdziłam, jak wygląda sytuacja na rynku niemieckim. Byłam pewna, że są wszystkie przetłumaczone i wydane, bo skoro kochano panią Chmielewską w Związku Radzieckim, to musiano też w DDR-ze. No i ku mojemu zdziwieniu, okazało się, że są tylko 2 sztuki (słownie: dwie), "Tajemnica' i "Pech", czyli nawet nie jej najlepsze.
Natomiast na niemieckim eBay-u znalazłam bardzo dużo książek po polsku. Jest np. "Bułgarski bloczek", "Florencja, córka diabła", "Krokodyl z Kraju Karoliny", "Romans wszechczasów", "Mnie zabić", "Trudny trup", "Lesio", "Porwanie", "Dwie glowy i jedna noga", "Gwałt" oraz kilka pseudoporadników.