Teraz jest 23 listopada 2024, o 00:50

Nie tylko Romansoholiczki: Biblionetka i inne miejsca

O rynku wydawniczym i księgarskim, świecie redaktorów i tłumaczy oraz procesach towarzyszących literaturze

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 18 czerwca 2012, o 19:12

ale jak kasiek osobowo się ma tego? konkursy powygrywała? :P
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez Agrest » 18 czerwca 2012, o 19:13

Nijak się nie ma osobiście, po prostu kasiek ma Pyzę w awatarze, to się dziewczynom kojarzy ;)
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Post przez Fringilla » 18 czerwca 2012, o 19:18

aaa... rozumiem, dzięki ^_^
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 18 czerwca 2012, o 19:41

Ja też myślałam, że to jakiś może konkurs był i Kasiek się zgłosiła. No cóż teraz już wiem, że nie. :(

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez Wiedźma Ple Ple » 18 czerwca 2012, o 19:44

Berenika napisał(a):Wygląda nieciekawie, ale ładnie się dziewczęta zorganizowały w nieszczęściu.

trzeba się zalogować :?

Ulubiona autorka/autor: Jayne Ann Krentz

Post przez Berenika » 13 lipca 2012, o 10:11

Wydawcy wytoczą proces Chomikuj.pl

Polskiej Izbie Książki udało się zebrać kilkanaście firm potrzebnych do złożenia pozwu zbiorowego

Wydawcy książek od 2010 roku planują wystąpić do sądu przeciw portalowi Chomikuj.pl. Przez dwa lata nie udawało się zebrać odpowiedniej liczby firm (konieczne jest minimum dziesięć), które chciałyby się wspólnie sądzić.

– Teraz już udało się zebrać kilkanaście firm. Planujemy wystąpić z pozwem po wakacjach – mówi „Rz" Włodzimierz Albin, prezes Polskiej Izby Książki i prezes wydawnictwa Wolters Kluwer Polska, które ma być jednym ze składających zbiorowy pozew.

PIK na razie nie zdradza listy wszystkich firm, które go podpiszą. Z informacji „Rz" wynika, że są wśród nich Wydawnictwo Naukowe PWN, Wydawnictwo C.H. Beck i Wydawnictwa Komunikacji i Łączności. Z Izbą współpracuje przy tej sprawie kancelaria Wierciński, Kwieciński, Baehr.

Wydawców bulwersuje, że wydawane przez nich książki są skanowane i wrzucane na Chomikuj.pl, skąd potencjalni klienci ich oferty ściągają je z pominięciem wydawnictw za drobną opłatą manipulacyjną, która trafia do portalu. – Mechanizm jest następujący: czytelnicy wrzucają książki do skanera, który skanuje kilkaset stron w krótkim czasie, i udostępniają na portalu. W przypadku wydawnictwa takiego jak Wolters Kluwer, gdzie niektóre publikacje są z założenia kierowane do bardzo wąskiego grona specjalistów, może to mocno osłabiać ich sprzedaż – mówi Albin.

Z informacji „Rz" wynika, że wydawcy nie będą chcieli od Chomikuj.pl rekompensat za stracone z jego powodu przychody. Wolą domagać się zakończenia działalności portalu w obecnej formie.

Według prezesa PIK obroty Chomikuj.pl (który należy do cypryjskiej spółki FS File Solutions Limited) mogą sięgać nawet 150–160 mln zł. Z danych Megapanelu PBI/Gemius wynika, że w maju tego roku portal odwiedzało 6,1 mln osób, czyli prawie jedna trzecia polskich internautów, co daje mu 12. miejsce w rankingu najpopularniejszych witryn w kraju.

Spółka nie upublicznia wyników finansowych i nie zgadza się z zarzutami wydawców. – Od 2010 r. co parę miesięcy pojawiają się w mediach doniesienia o tym, że PIK przygotowuje się do pozwania Chomikuj.pl. Jak dotąd nie dotarł do nas żaden pozew ani od PIK, ani od kogokolwiek innego – mówi „Rz" Piotr Hałasiewicz z Chomikuj.pl. Jak podaje, portal wielokrotnie bezskutecznie proponował PIK spotkanie i rozmowę na temat wspólnego rozwiązania wszelkich problemów, jakie członkowie Izby mogą mieć z Chomikuj.pl. – Nie wiemy, czego konkretnie miałoby dotyczyć rzekomo przygotowywane postępowanie – Chomikuj.pl działa zgodnie z duchem i literą obowiązującego prawa i nie obawia się ewentualnego pozwu – kwituje.

Dziś wydawcy książek i prasy będą rozmawiać z ministrem administracji i cyfryzacji Michałem Bonim o planowanej nowelizacji ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną. Niepokoi ich sposób, w jaki ma być regulowana działalność innych podmiotów w sieci (głównie wyszukiwarek). – Do najważniejszych zmian, na które nie może być zgody, należy wprowadzenie artykułu zwalniającego z odpowiedzialności pośredników, którzy udostępniają bezprawne treści lub pozwalają dotrzeć do tych treści przez linki – podaje Izba Wydawców Prasy.

Żródło: http://www.ekonomia24.pl/artykul/706258 ... uj-pl.html
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 13 lipca 2012, o 11:14

ciekawe komentarze.
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Post przez Agrest » 13 lipca 2012, o 11:34

Abstrahując od chomika i w ogóle od ebooków (ale poruszono w komentarzach kwestię cen, więc mi się skojarzyło), to jak czasem wejdę do księgarni i pooglądam ceny to się za głowę łapię :] Mam nadzieję, że Znak ze swoimi seriami za 19,90 (jako Otwarte) i tą jeszcze nowszą za 15 zł (np Addison Allen ostatnio) odniesie sukces i że ten model się sprawdzi. Choć zabawne, że Znak wyda Marvelle za 15 zł, podczas gdy Harlequin/Mira, który ją wydawać powinien, zajmuje się zamiast tego wydawaniem wznowień za 40zł :]
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Post przez Lilia ❀ » 13 lipca 2012, o 13:17

kuriozum absurdu :ugeek:

Post przez Berenika » 13 lipca 2012, o 15:45

Ano, nie mam pojęcia, jakim cudem im się to opłaca, ale chyba musi.

Pod przedrukiem na gazeta.pl też trochę ciekawych komentarzy.

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... zenia.html
Obrazek

Post przez Berenika » 14 lipca 2012, o 10:58

Obrazek

Post przez Lilia ❀ » 14 lipca 2012, o 12:13

I jak zwykle najlepsze w komentarzach :)

Ulubiona autorka/autor: Jo Putney,Kat Martin,Jude Deveraux,Sandra Brown

Post przez basik » 16 lipca 2012, o 21:31

Agrest napisał(a):Abstrahując od chomika i w ogóle od ebooków (ale poruszono w komentarzach kwestię cen, więc mi się skojarzyło), to jak czasem wejdę do księgarni i pooglądam ceny to się za głowę łapię :] Mam nadzieję, że Znak ze swoimi seriami za 19,90 (jako Otwarte) i tą jeszcze nowszą za 15 zł (np Addison Allen ostatnio) odniesie sukces i że ten model się sprawdzi. Choć zabawne, że Znak wyda Marvelle za 15 zł, podczas gdy Harlequin/Mira, który ją wydawać powinien, zajmuje się zamiast tego wydawaniem wznowień za 40zł :]

Mam nadzieję, że Znak zrobi duży krok do przodu w kwestii cen i inne wydawnictwa będą sie musiały do tego dostosować, szczególnie Mira ze swoimi ekskluzywnymi wznowieniami

Post przez Agrest » 16 lipca 2012, o 21:45

Teraz wszystko w rękach kupujących :bezradny:

W przypadku tej najtańszej serii to też kwestia tego, jak ci kupujący zapatrują się na wydania kieszonkowe, u nas to wciąż rzadkość - wydanie tytułu od razu w tym formacie.

Emily Byrd Starr

Post przez Fringilla » 16 lipca 2012, o 23:19

mogę złośliwie nadmienić, że to też pokłosie kultu książki papierowej jako formy? :]

a, i stara zasada: w pierwszej fazie kryzysu ludzie inwestują w dzieła a) trwałe (twarda okładka) i b) prestiżowe (elegancki papier i urocza okładka) "no bo jak to nas nie stać" :evillaugh:
Agreście - kiedyś się łudziłam, że paperbacki i kieszonkowce winy zrobić furorę....
— Ursula K. Le Guin

Post przez Agrest » 17 lipca 2012, o 08:48

O, ja się nie łudzę, tzn nie zakładam hurraoptymistycznie, że się wszyscy na to rzucą, tylko właśnie się zastanawiam, czy to chwyci :bezradny: Ja tam kieszonkowego formatu wcale nie lubię, no ale co, przyzwyczaiłam się z konieczności przez te parę lat czytania i kupowania romansów :P

Bardziej spokojna jestem o serię za 19,90, to nie jest format kieszonkowy, a cena akceptowalna jeśli spojrzeć na nowości nawet w miękkich oprawach kosztujące 35-40zł.

Emily Byrd Starr

Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 16 września 2012, o 20:06

ParanormalBooks dzisiaj obchodzi urodziny i mają jakieś konkursy i ostatni brzmi tak:
‎[Sheti] Dobra, wielki finał! :D Do wygrania torba z przypinkami, a Wasze zadanie to: zadanie nam pytania odnośnie PB, wygrywa najlepsze! :D Piszecie w komentarzach, a wszystko kończy się jutro o 10:00.

Wiem, że to wredne, ale przez chwilę rozważałam zadanie pytania, czy nie mają nikogo, kto sprawdzałby im teksty, zanim trafią na stronę :zawstydzony:
Czytam romanse - mój blog z recenzjami. Recenzjami romansów, oczywiście.

Smoki były idealnym środkiem antykoncepcyjnym, ponieważ raz skonsumowana dziewica już nigdy nie była płodna.

ObrazekObrazek
by Agrest

Post przez Fringilla » 16 września 2012, o 21:04

jak non-profit to nie czepiaj się ^_^ :hyhy:
— Ursula K. Le Guin

Post przez Jadzia » 16 września 2012, o 21:15

no dlatego :zawstydzony: bo to taaakie złośliwe z mojej strony :sorry:

Smoki były idealnym środkiem antykoncepcyjnym, ponieważ raz skonsumowana dziewica już nigdy nie była płodna.

ObrazekObrazek
by Agrest

Post przez Agrest » 19 września 2012, o 23:09

Emily Byrd Starr

Post przez Fringilla » 20 września 2012, o 00:09

Łącznie z komentującą osobę u dołu listy... :hyhy:

Ktoś zapraszał? :lol:
— Ursula K. Le Guin

Post przez Agrest » 20 września 2012, o 00:23

A nie wiem, chyba ten blog nie pojawił się tu nigdy, więc pewnie zaproszenia nie było. Ale niektórzy trafiają wszak sami, więc wolałam się upewnić :lol:

Łącznie z komentującą osobę u dołu listy... :hyhy:

:]

Emily Byrd Starr

Post przez Fringilla » 20 września 2012, o 01:32

no co, zwyzywali się od polonistów... ^_^
— Ursula K. Le Guin

Post przez Jadzia » 20 września 2012, o 12:09

Anianka... Zdawało mi się, że znam nick, ale jednak chyba nie, bo w użytkownikach jej nie ma ;)

I nie muszę się wstydzić, że pisze o romansach. Nie jest to gatunek najwyższych lotów, ale za to bardzo dobrze się sprzedaje. Pora też zwrócić uwagę na fakt, że i wśród romansów zdarzają się perełki literackie (rzadko), ale ludzie nie po to je czytają.

Wiem, że to czepiactwo, ale proszę - najpierw mówi, że się nie wstydzi, a potem umniejsza i mówi o rzadkości perełek - jak się chce i ma dobrego trafa to można czytać tylko perełki cały czas ;) albo prawie cały :P

ObrazekObrazek
by Agrest

Post przez Lilia ❀ » 20 września 2012, o 12:10

Anianka była założycielką forum, razem z Kat i Jane. Konto zostało usunięte.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wiadomości i publicystyka