Emily Wilde. Encyklopedia wróżek i elfów
Heather Fawcett
Wydawnictwo: Mag 5.06
Cykl: Emily Wilde (tom 1) Profesor Cambridge Emily Wilde jest doskonała w wielu dziedzinach. Uchodzi za najlepszą znawczynię wróżek i elfów. Ta wybitna uczona i skrupulatna badaczka pisze pierwszą na świecie encyklopedię wiedzy o faerie, lecz niezbyt dobrze radzi sobie z ludźmi. Nie potrafi prowadzić rozmów o niczym, zresztą nikt nie zaprasza jej na przyjęcia. Woli towarzystwo książek, swojego psa Cienia i Ludku.
Dlatego kiedy Emily przyjeżdża do wioski Hranfsvik, nie pali się do zawierania przyjaźni z jej szorstkimi mieszkańcami. Nie ma również ochoty spędzać czasu ze swoim akademickim rywalem, szykownym i wyjątkowo przystojnym Wendellem Bamblebym, któremu udaje się oczarować miejscowych, ale ją przyprawia o irytację i wprowadza zamieszanie w jej życiu i pracy badawczej.
Lecz w miarę jak Emily zbliża się do odkrycia sekretów Ukrytych - najbardziej nieuchwytnych wróżek - zamieszkujących mroczne lasy za wioską, trafia na ślad innej zagadki: Kim jest Wendell i czego naprawdę chce? Żeby znaleźć odpowiedź, musi rozwikłać tajemnicę największą ze wszystkich: własnego serca.
Collide
Bal Khabra
Papierowe serca 5.06Ona jest prymuską z ambitnymi planami naukowymi.
On chłopakiem, który myśli tylko o hokeju.
Czy połączy ich coś więcej niż tylko gra?
Summer Preston marzy o jednym – pragnie być psycholożką sportową. Gdy promotorka stawia jej ultimatum, dziewczyna musi zacząć współpracować z kapitanem drużyny hokejowej, co wywołuje w niej sprzeczne uczucia. Z jednej strony mogłaby dzięki temu zrealizować swoje życiowe plany, a z drugiej – wolałaby trzymać się jak najdalej od sportu, którego nienawidzi. Dodatkowo, gdy poznaje kapitana... cóż, powiedzmy, że jej wszystkie najgorsze przypuszczenia dotyczące hokeistów się potwierdzają.
Aiden Crawford jest kapitanem uczelnianej drużyny hokejowej, ale jego lekkomyślny błąd zagraża sukcesowi całego zespołu. W ramach kary trener wyznacza go do wzięcia udziału w studenckim projekcie badawczym. To oczywiście ostatnia rzecz, na jaką Aiden ma ochotę, zwłaszcza że dziewczyna prowadząca projekt wygląda, jakby chciała używać jego łyżew jako broni.
Summer nie może znieść beztroskiego podejścia Aidena do życia, a Aiden nie rozumie, jak w wieku dwudziestu lat można mieć tak szczegółowy plan na przyszłość. Ich kłótnie szybko zamieniają się jednak w coś, z czym oboje nie będą potrafili walczyć. Co wyniknie z tej kolizji osobowości... i serc?
Demon snów
Ludka Skrzydlewska
Wydawnictwo: Papierowe Serca 22.05
Cykl: W mrokach Luizjany (tom 2)Miłość, która rodzi się pomiędzy jawą a snem. Poznaj dalsze losy potężnych czarownic z serii W mrokach Luizjany.
Faye Cavendish niedawno wybudziła się ze śpiączki wywołanej przez czarnomagiczny atak. Dziewczyna postanawia odmienić swoje życie – i po raz pierwszy przejąć nad nim pełną kontrolę, którą przez ponad dwie dekady sprawowała jej toksyczna matka. Czarownica wyprowadza się z rodzinnego domu i znajduje schronienie u siostry bliźniaczki Neve oraz jej narzeczonego Iana Becketta – alfy sfory wilkołaków.
Pomimo wsparcia bliskich Faye musi nieustannie mierzyć się z nowymi wyzwaniami. Dziewczyna wychowana do przejęcia roli przywódczyni nowoorleańskiego sabatu czarownic nie jest przystosowana do zwyczajnego życia. Duże trudności sprawia jej więc nauka gotowania, robienia zakupów, prowadzenia samochodu czy wypełniania innych codziennych obowiązków, które dla wszystkich wokół wydają się proste.
Niestety spokój przerywa niespodziewane zaginięcie Neve. Ian podejrzewa porwanie i już zamierza zacząć poszukiwania, kiedy na progu domu wilkołaków staje demon Seth. Ma do przekazania wiadomość, którą Neve powierzyła mu we śnie. Mimo niepewności, czy może mu zaufać, Faye musi współpracować z Sethem, aby odnaleźć i uwolnić siostrę. Odnosi jednak dziwaczne wrażenie, że demon wie o niej o wiele więcej niż ona o nim – i wydaje się nią nietypowo zainteresowany.
„Demon snów”, kolejna książka autorstwa Ludki Skrzydlewskiej z serii W mrokach Luizjany, spodoba się wszystkim osobom, które lubią romanse paranormalne oraz motywy zakazanej miłości i forced proximity.
Szach-mat
Ali Hazelwood
YOU&YA 15.05Rywale znad szachownicy rozgrywają pojedynek o uczucie.
Mallory Greenleaf twierdzi, że skończyła z szachami. Po tym, jak cztery lata wcześniej szachy doprowadziły jej rodzinę niemal do rozpadu, obecnie Mal skupia się na swojej mamie, siostrach i pracy zapewniającej jako taki byt bez perspektyw. Do dnia, w którym niechętnie zgadza się po raz ostatni wziąć udział w turnieju charytatywnym i beztrosko rozsmarowuje na szachownicy słynnego Nolana „Królobójcę” Sawyera, mistrza świata i niegrzecznego chłopca szachów.
Ta przegrana z nikomu nieznaną szachistką jest wstrząsem dla wszystkich. Jeszcze bardziej zdumiewa dążenie Nolana do rewanżu. Co mu chodzi po głowie? Co chce uzyskać? Najrozsądniej byłoby wstać od stolika i odejść. Zrezygnować. Poddać się.
Triumf otwiera Mallory drogę do tak bardzo pożądanych w jej sytuacji nagród pieniężnych, poza tym wbrew sobie Mal zaczyna czuć osobliwy pociąg do enigmatycznego przeciwnika…
Dziewczyna pnie się po szczeblach kariery szachowej i szybko uświadamia sobie, że gra toczy się nie tylko na szachownicy. Rywalizacja okazuje się wściekle ostra, przeciwnik zaś zabójczo… atrakcyjny, inteligentny i nieprzeciętnie doprowadzający do szału
„Wciągająca historia miłosna, fascynujące studium postaci i niezwykłe okno na świat szachów”. Rachel Lynn Solomon, autorka We Can’t Keep Meeting Like This
Emily Rath
Pucking Around
Zysk 30.05Nie mogę zakochać się w żadnym graczu… nie mówiąc już o trzech!
Nazywam się Rachel Price i dwa miesiące temu spotkałam idealnego mężczyznę. Spędziliśmy razem magiczną noc – było uroczo, zabawnie i bardzo namiętnie. Żadnych imion, żadnych zobowiązań. Myślałam, że już nigdy go nie zobaczę.
Myliłam się. Okazuje się, że mój doskonały kochanek jest playboyem i obrońcą Jacksonville Rays, najgłośniejszej drużyny hokejowej w NHL, a ja… jestem jego nową fizjoterapeutką. Aha, i ten kretyn nawet mnie nie rozpoznał!
Zapowiada się kilka naprawdę ciekawych miesięcy. Mój idealny mężczyzna zrobi wszystko, żeby zdobyć moje uznanie. Tymczasem jego najlepszym przyjacielem jest gburowaty pracowniktechniczny, który zawsze mnie krytykuje. A do tego mam niechętnego do współpracy bramkarza, który stara się ukryć kontuzję… To moja szansa, żeby się wykazać zawodowo, i nie mam zamiaru ryzykować. Ale jeśli miłość to gra, ci goście grają, aby wygrać.
Lato, kiedy cię ocaliłam
Wydawnictwo: Papierowe Serca 26.06
Cykl: Pewnego lata (tom 2) Czasami myślisz, że pragniesz życia jak z bajki, kiedy tak naprawdę chcesz czegoś – lub kogoś – kto jest bardzo realny
Lucie wyszła za mąż za faceta, który miał ją kochać i troszczyć się o nią. Niestety nic nie ułożyło się tak, jak miała nadzieję. Teraz kobieta została sama z dwójką dzieci. Odeszła od męża, nie ma pracy, a powrót do tego, kim była, wymaga siły i odwagi, których jej brakuje. Jedyne, co posiada, to dom ciotki, w którym mieszkała jako dziecko. To właśnie tam poznała Caleba… Obserwowała go z daleka, zastanawiając się, czy kiedykolwiek będzie jej księciem z bajki. Pragnęła tego. Ale szansa nigdy nie nadeszła i ich drogi się rozeszły. Okazuje się jednak, że Caleb wciąż mieszka w swoim rodzinnym domu. Jest nie tylko jej sąsiadem, ale i nowym szefem. I co gorsza, nie jest już tym miłym chłopakiem, którego zapamiętała z dzieciństwa…
Caleb to pracoholik, który nie dba o nic poza rozwojem swojej firmy. Nowa sąsiadka coraz bardziej działa mu na nerwy – zarówno w domu, jak i w biurze. Nie chce, by ona lub jej dzieci stały się mu bliskie. Bo łatwiej jest, kiedy nikt na nim nie polega. Wszystko jest prostsze, kiedy może robić, co chce, i wyłącznie samemu ponosić konsekwencje. Jednak z czasem życzliwe serce Lucie cegła po cegle zaczyna przebijać się przez mury, które Caleb wzniósł wokół siebie.
Oboje będą musieli stawić czoła swoim demonom. Muszą zrobić krok naprzód i zdać sobie sprawę, że być może tego lata będą mieli jedyną szansę, aby uratować siebie nawzajem.
Lato, kiedy cię ocaliłam to drugi tom serii Pewnego lata autorstwa Elizabeth O’Roark. Ta wzruszająca letnia historia spodoba się czytelniczkom, które lubią takie motywy, jak: przyjaciele z dzieciństwa, małe miasteczko, slow burn.
The Right Move
Liz Tomforde
NIezwykłe 23.05
Dwudziestosiedmioletnia Indy rozstała się z facetem i musi od nowa ułożyć sobie życie. Najlepsza przyjaciółka proponuje jej, żeby wprowadziła się do jej brata Ryana Shaya, który ma dużo miejsca w mieszkaniu i nie wchodzi w stałe relacje z kobietami, więc na co dzień nikt nie będzie jej przeszkadzał.
Ta propozycja wydaje się świetna, zważywszy na sytuację, w której obecnie znajduje się Indy, jednak pojawia się jeden poważny problem. Dziewczyna jest przekonana, że brat przyjaciółki jej nienawidzi. W dodatku to gwiazda koszykówki, popularny i zdecydowanie zbyt gorący facet.
Jednak oboje zgadzają się na ten układ. Wkrótce okazuje się, że nie tylko na ten.
Ryan pilnie potrzebuje poprawić swoją reputację i proponuje Indy, żeby została jego dziewczyną na niby.
Tylko jak rozpoznać różnicę między tym, co udawane a co prawdziwe?