Marzec 2026
601899653_1339895314832899_9032891865232441094_n.jpg
Rozległy świat
Erin A. Craig
Wydawnictwo: Nowe Strony 20.01
Tak jak wszyscy inni mieszkańcy, Greer Mackenzie jest uwięziona w osadzie Mistaken.
Leżąca na skraju Ameryki Północnej maleńka miejscowość cieszy się bogactwem naturalnych zasobów, dzięki którym mieszkańcy żyją w dobrobycie. Lecz przychodzi im ponieść za to pewną cenę. Niestety lasy napełniające ich sakiewki kryją niebezpieczne potwory nazywane Jasnookimi, winne sprowadzenia całkowitej zagłady na pobliskie mieściny. Na szczęście założyciele Mistaken zawarli sojusz z tajemniczymi Łaskawymi, dzięki czemu Kamienie Strażnicze otaczające miasteczko zatrzymują Jasnookich na zewnątrz… ale jednocześnie utrzymują obywateli w środku. Każdy, kto spędzi noc w osadzie, należy do niej już na zawsze.
Greer, kartografka i ekscentryczna marzycielka, od zawsze pragnęła poznać świat poza granicami, do których została przykuta. Wiedziała jednak, że ani jej, ani jej wieloletniej miłości, Ellisowi Beaufortowi, nigdy nie zostanie to dane. Aż do dnia, kiedy mieli wreszcie rozpocząć wspólne życie… Lecz zamiast przeżywać chwile radości, Greer patrzy z przerażeniem, jak jej ukochany, ścigany przez potworną bestię, znika za Kamieniami Strażniczymi. Wiedziona potrzebą ratowania ukochanego, znajduje sposób, by po raz pierwszy w życiu wydostać się z Mistaken i wyruszyć w podróż przez zimną i bezlitosną dzicz. Tyle że ona również staje się zwierzyną – nie tylko dla bezlitosnych Jasnookich, lecz także sekretów kryjących się za założeniem miasteczka oraz jej własnym pochodzeniem.
Nie randkuj z młodszym facetem
Vi Keeland, Penelope Ward
Wydawnictwo: Editio Red 20.01
Cykl: Nie pasujemy do siebie (tom 4) 
Braydenowi nie spieszy się do stałego związku. Owszem, jego przyjaciele już dawno się ustatkowali i lubią sobie żartować z jego samotności, ale on ma ważniejsze sprawy na głowie. Jako założyciel organizacji charytatywnej Dom Ryana ma pełne ręce roboty. Budowanie kwater dla rodzin pacjentów w pobliżu szpitali nie jest łatwym zadaniem. Zwłaszcza kiedy wolontariusze, zamiast po prostu pomagać, wykłócają się mailowo. Tak jak Alex.
Alex od początku wywołuje w nim silne emocje. Jest piękna, błyskotliwa i nieugięta. Iskrzy między nimi – ale ona od razu stawia granicę. Brayden jest dla niej za młody. I tyle. Mur, którym otoczyła swoje serce, jest wysoki i szczelny. On jednak nie zamierza się poddawać. Mijają dni wypełnione wspólną pracą i wieńczone wieczornymi rozmowami w hotelowej restauracji. Napięcie rośnie. Alex zaczyna się otwierać… I właśnie wtedy, gdy wydaje się, że wszystko zmierza w dobrym kierunku, los uderza z siłą huraganu. Okazuje się, że największą przeszkodą nie jest różnica wieku – tylko coś, czego żadne z nich się nie spodziewało.
Miłość nigdy nie trzyma się planu!
Rook & Rebel
Kate Crew
Wydawnictwo: NieZwykłe 22.01
Cykl: The Mavericks (tom 1) 
Regan Fletcher
Kiedyś miałam wielkie marzenia: chciałam skończyć college, tworzyć piękne dzieła sztuki oraz przejąć firmę taty. Lecz choroba nie była częścią tych planów. Nigdy nie podejrzewałam, że zechce zamknąć mnie w domu. Od tego czasu wszystkie moje dni wypełniało czekanie. Dopóki pewnej nocy nie stanęłam twarzą w twarz z motocyklistą wywodzącym się ze świata całkowicie odmiennego od mojego.
Zakochuję się w mężczyźnie będącym wszystkim, czego powinnam się obawiać, a jednak tylko przy nim naprawdę czuję, że żyję.
Rook Emberson
Zemsta stała się moją siłą napędową. Cameron Fletcher odebrał mi każdą cenną rzecz, a ja spędziłem lata, knując idealny plan, żeby mu się odwdzięczyć. Kiedy los postawił na mojej drodze jego córkę, wiedziałem, że mogę go w końcu zniszczyć. Ale od pierwszego spotkania z Regan moje zamiary zaczynają się sypać. Ona okazuje się zupełnie inna, niż się spodziewałem. Pokręcona gra, której stawką stał się odwet, zmieniła się w obsesję. Potrzebuję tej dziewczyny, ale muszę zrujnować jej ojca.
Granice między miłością i żądzą zemsty zaczynają się zacierać, więc już nie wiem, gdzie kończy się jedno, a zaczyna drugie.
Rewind It Back
Liz Tomforde
Wydawnictwo: NieZwykłe 15.01
Cykl: Windy City (tom 5) 
Hallie
Kiedy miałam jedenaście lat, moja rodzina przeprowadziła się do domu obok niego.
Kiedy miałam trzynaście lat, stał się moją pierwszą miłością.
Kiedy miałam szesnaście lat, zakochaliśmy się w sobie.
A kiedy miałam dziewiętnaście lat, złamaliśmy sobie serca.
Mija szósty rok od tamtych wydarzeń, a ja robię staż w studiu projektowym w nowym miejscu. Niestety, okazuje się, że ten facet mieszka w tym samym mieście i gra dla drużyny hokejowej Chicago.
I ku swojemu zaskoczeniu otrzymuję zlecenie na projekt renowacji. To wzbudza we mnie nadzieję, że zakończę staż z propozycją pracy na stałe w wymarzonym fachu… Ale ten projekt to remont jego domu.
Może kiedyś kochałam Rio DeLucę, ale ja nie jestem już tą samą dziewczyną co kiedyś.
Rio
Nigdy nie myślałem, że zostanę ostatnim singlem w grupie przyjaciół. Ale po latach prób odnalezienia drugiej połówki, stwierdzam, że nie ma jej dla mnie na tym świecie.
I wtedy przypadkowo zatrudniam Hallie Hart, a nasza pokręcona historia powoduje, że powracam do skrywanych od dawna wspomnień.
Moi przyjaciele nie mają pojęcia, że swoją miłość znalazłem w wieku dwunastu lat. A teraz jedyna dziewczyna, którą kiedykolwiek kochałem, wprowadza się do domu obok.
Hidden Truths
Neva Altaj
Wydawnictwo: KDW 14.01
Cykl: Perfectly Imperfect (tom 3) 
Sergei
Dom.
Bratva to mój dom.
Schronienie przed przeszłością.
Jedyne miejsce, do którego pasuje taka maszyna do zabijania jak ja.
Czasami jednak demony powracają.
Czuję, że tracę kontrolę, ogarnia mnie wściekłość i jestem bliski całkowitej utraty panowania nad sobą.
Aż pewnego dnia na mojej drodze staje zraniona, złamana kobieta, która budzi we mnie instynkt opiekuńczy i usypia demony.
Jedynym wyjściem jest uwięzienie jej.
Jeśli odejdzie, moja ciemna strona powróci i tym razem nie będzie ucieczki.
Angelina
Ucieczka.
To jedyne, na co mogę sobie pozwolić.
Ale po co, skoro kończę w rękach szalonego mordercy?
Teraz walczę, by pozostać poza zasięgiem wrogów i nie zakochać się w mężczyźnie, którego nie powinnam pragnąć.
Jednak co będzie, gdy oboje ujawnimy swoje sekrety
Trening uczuć
Paisley Hope
Wydawnictwo: Editio Red
Cykl: Ranczo Srebrzyste Sosny (tom 2)
Pełna koszmarów przeszłość jest już za nią. Teraz Ivy Spencer emanuje kobiecą siłą: kruczoczarne włosy, karmazynowe usta i oczy pełne ognia. Praca na ranczu Srebrzyste Sosny to dla niej nowy początek i spełnienie marzenia o trenowaniu rasowych koni – przyszłych zwycięzców prestiżowych gonitw stanu Kentucky. Jej metody treningowe są rewelacyjne. Docenia je nawet szef, Wade Ashby, najbardziej zrzędliwy (i najprzystojniejszy) mężczyzna na południu Stanów.
Wade wciąż nosi w sercu ból po stracie ojca i za wszelką cenę pragnie kontynuować jego dziedzictwo. Chce przygotować konia do startu w Kentucky Derby, najważniejszym wyścigu stanu. A do tego potrzebuje najlepszej trenerki. Problem w tym, że Ivy go irytuje. Byłoby lepiej, gdyby trzymali się na dystans, ale to niemożliwe. Muszą współpracować. A tam, gdzie emocjonalnie iskrzy od pierwszego dnia, eksplozja jest nieunikniona. Zanim jednak pozwolą sobie na uczucie, będą musieli przejść najtrudniejszy trening. Trening zaufania.
Na tym ranczu emocje galopują szybciej niż konie!
The Pucking Wrong Number
C.R. Jane Wydawnictwo: KDW 28,01
Cykl: The Pucking Wrong Series (tom 1) 
„Daj mi drugą szansę, maleńka… a zakręcę Twoim światem”.
Monroe nie wie, dlaczego odpowiada na wiadomość, która była przeznaczona dla kogoś innego. Ani dlaczego nadal odpisuje. Może dlatego, że jest zupełnie sama w wielkim mieście i rozpaczliwie potrzebuje zbawienia. A może dlatego, że każda kolejna wymiana wiadomości coraz bardziej ją intryguje… i podnieca.
Nie odpisywałaby jednak tak zgryźliwie, gdyby wiedziała, że rozmawia ze złotym chłopcem drużyny Dallas Knights. Monroe nie obchodzi hokejowy status Lincolna Danielsa, co tylko bardziej go do niej przyciąga. Lincoln przyzwyczaił się, że zawsze zwycięża, na lodzie i poza nim, więc teraz całkowicie pochłania go nowy cel – zdobycie Monroe. I to bez względu na wszystko.
Trudno wyrazić słowami, jak bardzo Lincoln jest zdeterminowany w swoich działaniach. Pomimo wszystkich czerwonych flag Monroe zaczyna się przy nim czuć naprawdę chciana… Może Pan Zły Numer to tak naprawdę Pan Idealny?
Na krwawych skrzydłach
Briar Boleyn
Wydawnictwo: Zysk i S-ka 20.01
Cykl: Akademia krwawych skrzydeł (tom 1) 
W Akademii Krwawych Skrzydeł krew to potęga, a miłość to niebezpieczna gra
Na nic takiego się nie pisałam.
Pół-fae w szkole dla wysoko urodzonych wampirów? To gotowy przepis na katastrofę.
Nazywam się Medra Pendragon, ostatnia z jeźdźców smoków, a przynajmniej tak mi mówią. Zabawne jest to, że nie ma już żadnych smoków. Ani jednego. Nie powstrzymało to wampirów przed uznaniem, że warto mnie schwytać. Teraz utknęłam w Akademii Krwawych Skrzydeł, w której rządzą wysoko urodzone wampiry, a tacy jak ja, skażeni, jesteśmy dla nich tylko źródłem krwi i pionkami w ich grze.
Ale nawet to nie jest najgorsze. Bo oto pojawia się Blake Drakharrow. Zimny, arogancki i wręcz nieprzyzwoicie przystojny. Dręczy mnie od momentu, gdy się poznaliśmy, a w dodatku zaręczono nas zgodnie z jakimś starożytnym rytuałem.
Krwawe Skrzydła to nie tylko szkoła – to pole bitwy. Wysoko urodzeni walczą o władzę, a jeśli jesteś słaby? Giniesz.
Córka z Norwegii
Soraya Lane
Wydawnictwo: Albatros 8.04
Cykl: Utracone córki (tom 7) 
Utracone miłości, rodzinne sekrety i kręte ścieżki, którymi prowadzi nas serce.
Romantyczna i pełna dramatyzmu saga rodzinna. Poruszająca powieść o utraconych miłościach i rodzinnych sekretach. Akcja książek rozgrywa się w dwóch planach czasowych w różnych zakątkach świata. Seria zachwyci wielbicielki prozy Lucindy Riley, Kristin Hannah, Santy Montefiore i Victorii Hislop.
Wybierz się we wrzącą od uczuć podróż na daleką północ!
Wzruszająca i pełna emocji opowieść o tym, jak ważne jest, by podążać za głosem serca i nieustraszenie poszukiwać nowego początku.
W londyńskiej kancelarii prawnej spotyka się kilka osób. Nie łączy ich nic poza tym, że każda otrzymuje pudełko z pamiątkami znalezione w domu zmarłej kobiety, która przed laty prowadziła placówkę dla samotnych matek…
Norwegia, rok 1951.
„Amalie, chcę, żebyś wiedziała, jak bardzo cię kocham. Nigdy nie chciałem, żebyśmy się rozstali, i zrobię wszystko, co w mojej mocy, żeby wrócić do ciebie i naszego dziecka. Proszę, czekaj na mnie”.
Londyn, czasy współczesne.
W życiu Charlotte wkrótce wszystko się zmieni. Odkąd w jej ręce trafiło małe pudełko, zawierające pierścionek z diamentem i norweski herb, czuje, że musi wrócić do domu, aby ponownie połączyć się z ukochaną prababcią Amalie i swoją norweską rodziną.\
Charlotte przyjmuje wymarzoną pracę szefowej kuchni w najbardziej prestiżowym hotelu w Norwegii. Przez lata poświęcała wszystko dla kariery, a teraz wreszcie czuje, że jej wytrwałość się opłaciła. Ale kiedy po tym wspaniałym miejscu oprowadza ją jego główny projektant, uroczy i utalentowany Harrison, Charlotte czuje, że być może nadszedł wreszcie czas, by przestać skupiać się wyłącznie na karierze, a pomyśleć także z troską o swoim samotnym sercu.
Ale Charlotte nie wie jeszcze, że jej życie wkrótce znów stanie na głowie – kiedy pokaże zawartość szkatułki swojej babci. Ściskając w dłoni pierścionek, który uważała za zaginiony na zawsze, Amalie opowie wnuczce tragiczną historię miłosną i zdradzi bolesny sekret, który ukrywała przez lata. Charlotte odkryje ogromne poświęcenie, na jakie zdecydowała się jej babka, by zapewnić bezpieczeństwo rodzinie. Czy da jej to siłę, której potrzebuje, aby podążać za głosem serca? A może podda się, przestraszy i opuści Norwegię na zawsze?
Siódma część zaplanowanej na osiem powieści serii obyczajowej „Utracone córki”.
Gideon z Dziewiątego
Tamsyn Muir
Wydawnictwo: Filia 21.01
Cykl: Zapieczętowany Grobowiec (tom 1) 
Cesarz potrzebuje nekromantów.
Nekromantka z Dziewiątego potrzebuje wojowniczki.
Gideon ma miecz, kilka sprośnych gazetek i serdecznie dość starych gnatów oraz grobowcowego szamba.
Wychowana wśród nieżyczliwych, kostniejących mniszek, prastarych służących i armii szkieletów, Gideon pragnie porzucić marne życie w mogilnianej służbie i uniknąć pośmiertnego losu ożywionego szkieletu. Pakuje miecz, buty i sprośne magazyny, gotowa wdrożyć plan brawurowej ucieczki. Ale zmora jej dzieciństwa, jej nemesis, nie zamierza wypuścić Gideon bez wypełnienia ostatniej posługi.
Harrowhark Nonagesimus, Wielebna Córka z Dziewiątego Domu, wybitna wiedźma kościomancji, została wezwana przez Cesarza. Wraz z innymi sukcesorami wiernych Domów ma przejść śmiertelnie niebezpieczne wyzwania, testujące umiejętności i inteligencję. Jeśli Harrowhark wyjdzie z tej próby zwycięsko, zyska nieśmiertelność i zostanie wszechmocnym sługą Wskrzeszenia.
Jednak żaden nekromanta nie może dostąpić wyniesienia bez swego kawalera. Bez miecza Gideon Harrow jest skazana na porażkę, a Dziewiąty Dom czeka upadek.
Oczywiście pewnych trupów lepiej nie budzić z uśpienia.
Ten, którego kochały
Paige Toon
Wydawnictwo: Albatros 11.02
Opowieść o miłości we wszystkich jej odcieniach – romantycznej, namiętnej i tej najtrudniejszej, o której trzeba zapomnieć.
W niektórych historiach chodzi o to, kto zdobędzie wymarzonego mężczyznę.
Ale w tych najpiękniejszych prawdziwą nagrodą jest więź silniejsza niż narodziny i śmierć.
Złociste włosy, zielone oczy, nieodparty magnetyzm… Identyczne trojaczki. W dzieciństwie nawet matka je myliła. Ale kiedy dorosły, stało się jasne, że nie mogłyby się bardziej różnić.
Phoebe. Stoi przed najtrudniejszym wyborem w życiu: ustatkować się i wyjść za mąż czy wrócić w ukochane Alpy i oddać się swojej pasji?
Eliza. Kocha kogoś, kto już do niej nie należy. Właściwie pewnie nigdy tak naprawdę nie należał. A jej marzenie o byciu sławną muzyczką blednie z każdym dniem.
Rose. Ma dość swojej pracy i straciła chłopaka. Co więcej, życie zmusiło ją, by znowu zamieszkać z matką.
Każda z nich jest inna. Ale wszystkie zakochują się w tym samym mężczyźnie…
Spotkanie z zabójczo przystojnym chłopakiem z sąsiedztwa jest dla sióstr początkiem drogi, która zaprowadzi każdą gdzie indziej. Czy kolejne tragedie w rodzinie jeszcze bardziej pogłębią przepaść między nimi, czy pozwolą im wreszcie odnaleźć bliskość i szczęście?
Wielbicielki Nicholasa Sparksa, Jojo Mojes i Colleen Hoover zakochają się bez reszty w Paige Toon!
Czuj się pocałowana
Jessica Stanley
Wydawnictwo: Wielka Litera 28.01
CO SIĘ DZIEJE, GDY ZNAJDZIESZ MIŁOŚĆ, ALE ŻYCIE WCIĄŻ RZUCA CI KŁODY POD NOGI?
Ta historia zaczyna się w momencie, w którym wiele opowieści się kończy – Coralie ratuje uroczą czterolatkę, po czym na zabój i z wzajemnością zakochuje się w jej ojcu. „I żyli długo i szczęśliwie”? Nie do końca. Ich wspólne życie w Londynie bywa radosne i pełne rodzinnego ciepła, ale równie często frustrujące i wyczerpujące. Coralie ma na głowie dwie rodziny pracę w agencji reklamowej i przedłużający się remont. A rzeczywistość również nie daje chwili na oddech: brexit, pandemia, zmieniający się premierzy przy Downing Street. Wszystko to wpływa na Coralie i Adama. A także na ich związek.
Czuj się pocałowana to poruszająca powieść o miłości i codzienności. O tym, że nawet jeśli ludzie się kochają, to życie czasem ich przytłacza. O niełatwej sztuce bycia razem – nie tyle „na dobre i na złe”, ile „na co dzień”.
Obsesja
B.A. Paris
Albatros 11.02
Nic nie będzie miało znaczenia… kiedy cię zabiję.
„Jakie to uczucie wiedzieć, że umrzesz? W głębi serca musisz sobie zdawać sprawę, że twoja śmierć jest nieuchronna. Czy obsesyjnie zastanawiasz się nad tym, jak to się stanie: czy użyje rąk, by odebrać ci oddech, czy noża, żeby wykrwawić cię na śmierć?”
Nell Masters jest przekonana, że ktoś ją śledzi. W drodze do pracy czuje na sobie czyjś wzrok, w biurze odbiera głuche telefony, pod drzwiami domu znajduje bukiet zwiędłych kwiatów – bez bileciku – od nieznanego nadawcy… Nell skrywa straszną tajemnicę – nie zdradziła jej ani swoim nielicznym przyjaciołom, ani mężczyźnie, którego kocha – ma więc powód, by oglądać się za siebie.
Dwanaście lat wcześniej, kiedy jeszcze nazywała się Elle Nugent, była świadkiem, jak studentka Bryony Sanders wsiadła do samochodu nieznajomego. Gdy dziewczyna została znaleziona martwa, Elle obsesyjnie poszukiwała sprawcy. Była przekonana, że zabójcą jest Brett Parker, mężczyzna, którego tego dnia widziała w pobliżu, Jej obsesja na punkcie Bretta doprowadziła do tragedii...
Teraz Nell próbuje przekonać samą siebie, że niepokojące uczucie bycia obserwowaną jest tylko wytworem wyobraźni. Bezskutecznie. Najwyraźniej ktoś odkrył jej nową tożsamość i próbuje ją ukarać za błędy przeszłości. Chyba że w grę wchodzi coś innego, bardziej złowieszczego?
Posmak
Daria Lavelle
Prószyński 13.01
Wyobraź sobie, że możesz zjeść ostatni posiłek z kimś, kogo straciłeś.
Konstantina Duchovnego nawiedzają smaki – wyczuwa w ustach potrawy, których nigdy nie jadł, a nawet nie miał szansy spróbować. Wkrótce odkrywa, że to duchy porozumiewają się z nim za pośrednictwem swoich ulubionych dań. Co więcej, gdy uda mu się idealnie odtworzyć smak takiego widmowego posiłku, zjawy materializują się na jedno, ostatnie spotkanie, trwające nie dłużej niż do ostatniego kęsa.
Co Konstantin zrobi z tak niezwykłym talentem? Być może jego życiową misją jest pojednanie żywych z tymi poza światem. Szkopuł jednak w tym, że nie umie gotować. Wejście w świat nowojorskiej gastronomii przypomina wyprawę przez wyjątkowo nieprzyjazny krąg piekła, ale to wcale nie nauka zawodu jest największym problemem Konstantina. Prawdziwe niebezpieczeństwa czają się bowiem w ukryciu – po tej i po tamtej stronie życia.
Historia o duchach, opowieść o miłości i stracie, melancholijna i pełna humoru, słodko-gorzka i apetyczna, pachnąca tęsknotą, doprawiona szczyptą magii – po prostu niepowtarzalna.
Bon appétit.
Wystarczy tylko sięgnąć.
Twisted Devotion
Poppy St. John
Wydawnictwo: Papierowe Serca 11.02
Cykl: Kings & Consorts (tom 1) 
On wymusza posłuszeństwo, ona odkrywa w sobie władzę.
Emily dorastała w cieniu kostnicy – w świecie ciszy, śmierci i zimnych sekretów. Wydawało jej się, że zna granice ludzkiego mroku… aż spotkała Ruarca, bezlitosnego przestępcę i właściciela klubu Delirium – miejsca, w którym zacierają się wszystkie zasady, a pożądanie staje się bronią.
Miała być tylko narzędziem szantażu, pionkiem w grze, której zasad nie rozumiała. Ale Ruarc nie przewidział jednego – że ofiara stanie się jego słabością.
Między bólem i rozkoszą, strachem i fascynacją rodzi się więź, której żadne z nich nie potrafi przerwać. On pokazuje jej świat, w którym lojalność ma cenę krwi, a ona uczy go, że nawet potwory mogą pragnąć miłości.
Każdy pocałunek jest ryzykiem. Każdy dotyk – przekroczeniem granicy.
W Delirium nic nie jest po prostu czarno-białe.
Ta historia jest naprawdę HOT. Sugerowany wiek: 18+
Poppy St. John pisze pikantne współczesne romanse, w których pierwsze skrzypce gra to, co zakazane, mroczne i tabu. Lubi, gdy jej bohaterowie są moralnie niejednoznaczni, i zawsze miała słabość do bad boyów, którzy zrobią wszystko, by zdobyć serca ukochanych kobiet. Wszystkie jej historie kończą się ciężko wywalczonym happy endem.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.