Teraz jest 21 listopada 2024, o 20:30

aralk ma ochotę na...

Nie wiesz, jaki tytuł konkretnie przeczytać? Doradzimy!

Ulubiona autorka/autor: krentz harkness howard robb Singh

Post przez fanka76 » 13 lipca 2014, o 10:38

Quick myślę ok właśnie przypomniałam sobie jedną fajną tylko tytuł umkną. Panna była nieciekawa i niezdarna dopiero jak wyszła za mąż stała się modna w towarzystwie i panie zaczęły naśladować jej lekko niezdarny styl
:mysli: czas na powtórkę.
Co do jednego to myślę że Agrest i Klatek mają rację nasze dawne romanse siesicka Musierowicz dzikuska to juz nie na naszą młodzież. Przecież i romanse a raczej styl ich pisania zmienił się od przez 20 lat

Ulubiona autorka/autor: nie sposób wymienić wszystkich ;)

Post przez Kasiag » 13 lipca 2014, o 11:06

Sol wspomniała o Cabot. Bardzo dobry pomysł tja Może Papla na początek? :D
Całe życie jest jak oglądanie migawki, pomyślał. Tylko zawsze wygląda tak, jakby człowiek przyszedł o dziesięć minut spóźniony i nikt nie chce mu opowiedzieć, o co chodzi, więc musi sam się wszystkiego domyślać. I nigdy, ale to nigdy nie zdarza się okazja, żeby zostać na drugi pokaz.
Ruchome obrazki Terry Pratchett

Post przez Agrest » 13 lipca 2014, o 11:17

Co do jednego to myślę że Agrest i Klatek mają rację nasze dawne romanse siesicka Musierowicz dzikuska to juz nie na naszą młodzież. Przecież i romanse a raczej styl ich pisania zmienił się od przez 20 lat

Jako żywo, nic takiego nie napisałam i trudno mi uwierzyć, że mogłabym to zasugerować :lol: (Nawet aralk tak nie napisała, przecież nic nie uogólniała o mitycznej dzisiejszej młodzieży, pisała wyłącznie o preferencjach swojej córki). Moim zdaniem nie ma sensu popadać w żadną z dwóch skrajności (skrajność nr 1 - proponować tylko stare książki, bo dziś to wiadomo, same szity; skrajność nr 2: proponować same nowe, bo ta dzisiejsza młodzież na pewno nie zechce i nie zrozumie). Myślę, że każdy ma jakąś tam swoją potencjalną mieszankę, która może mu się spodobać.

(A Dzikuska to już i za mojego czytania antykiem "nie dla każdego" była ;) )
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Ulubiona autorka/autor: Sandra Brown

Post przez gonia » 13 lipca 2014, o 11:23

fanka76 napisał(a):Co do jednego to myślę że Agrest i Klatek mają rację nasze dawne romanse siesicka Musierowicz dzikuska to juz nie na naszą młodzież. Przecież i romanse a raczej styl ich pisania zmienił się od przez 20 lat

Fanko, myślę, że nasz literatura tak się zdezaktualizowała, przez zmianę ideologii, a nie przez styl pisarzy, oczywiście nie mam na myśli czegoś w typie Rodziewiczówny, ale gusta są różne nadal.
Moja córka – 19 lat, jak wspomniałam, bardzo, bardzo mało czyta (jest dyslektykiem), ale na mojej półce stał Przedświt Yarbroo, trudno to nazwać nowością, sięgnęła po to i zaczęła krzyczeć: chcę takich więcej. Rozłożyłam bezradnie ręce i powiedziałam, że nie mam nic w tym typie. W bibliotece dostała Grę Endera Carda i też się zachwyciła, a to już na pewno jest staroć. Tutaj miała pierwszy raz okazję porównać sobie literacki pierwowzór, który przeczytała przed obejrzeniem filmu i stwierdziła, że książka jest lepsza niż film. Teraz wzięła się za Kinga.
Przez lata podsuwałam jej najróżniejsze książki, te nowsze i te starsze i nic się nie podobało, ale nigdy nie pomyślałam o Przedświcie :bezradny: , a podejrzewam, że samo polskie wydanie jest starsze od niej :)

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 13 lipca 2014, o 11:38

Dzikuskę czytałam właśnie w wieku lat 13-14 i bardzo miło wspominam ;) Musierowicz tylko Kwiat kalafiora dostał się w moje ręce i też mi się podobał.
Nie przeczytałam tylko bo nie dałam rady Beethovena i dżinsów - jakieś takie nijakie i tej Młodość niedoskonała itd nie pamiętam autorki.

Generalizować nie ma sensu, kiedyś były książki lepsze i gorsze, teraz tak samo ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Ulubiona autorka/autor: Sandra Brown

Post przez gonia » 13 lipca 2014, o 12:13

Chyba nie ma nawet książek lepszych i gorszych. Są te, które podobają się nam osobiście i te które podobają się innym :lol:

Post przez •Sol• » 13 lipca 2014, o 12:36

miałam napisać tak w edycji ale stwierdziłam że to za oczywiste :P
tak lepsze i gorsze w odczuciu konkretnej osoby ;)

Post przez fanka76 » 13 lipca 2014, o 12:41

Fakt Agrest sama się zasugerowałam . A odpowiadając nie przeczytałam ponownie postów.
Ja mając 13/14 lat czytalam wszystko ale zaczytywałam się w Karolu Mayu, Brand, Coorwod
I oczywiście Fantasyi romanse :P ale raczej klasyki bo inne dopiero zaczęły się pokazywać lub ją dopiero zaczęłam je zauważać. Klarku powodzenia w wyborze
Mam nadzieję że moje chłopaki będą czytały tyle co ja z tym że wybór literatury będzie lekko odmienny. :evillaugh:
Romanse będą całe moje :hyhy:

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 13 lipca 2014, o 17:01

klarek napisał(a):fanko, Quick może być niezła, może Bestię?

Quick na początek wydaje się niezła :evillaugh:
"Wybawca" Deveraux - romans plus przygodówka.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 13 lipca 2014, o 18:03

Dziewczyny, dzięki za sugestie i pozycje, coś będe musiała wybrać
A dzisiaj troche pod tym kontem przeglądałam książki w domu i nawet nie wiedziałam, że tam tyle scen i one takie nieprzyzwoite :evillaugh:

Ulubiona autorka/autor: SEP/Long/Stuart/Quinn/Enoch/Balogh

Post przez mad_line » 13 lipca 2014, o 18:24

Jeśli chodzi o Quinn to może np Jak w niebie, tam jest jedna dość krótka scena seksu, bohaterowie przede wszystkim rozmawiają :wink: Trzynastolatce może też podpasować Książę i ja
“Where is he? Bridgerton!" he bellowed. Three chestnut heads swiveled in his direction.
Simon stomped across the grass, murder in his eyes. "I meant the idiot Bridgerton."
"That, I believe," Anthony said mildly, tilting his chin toward Colin, "would refer to you.”

Julia Quinn, The Duke and I

Post przez klarek » 13 lipca 2014, o 18:50

o Książę i ja myślałam :)
Myślałam też o Jak poślubić markiza ale nie pamiętam jak tam ze scenami :mysli:

Post przez •Sol• » 13 lipca 2014, o 18:56

jest scena w której bohaterka o mały włos nie zostaje zgwałcona.
A inne sceny chyba tak w miarę. Nie zapisała mi się w pamięci jako wyjątkowo rozpustna :P

Post przez klarek » 13 lipca 2014, o 19:05

Sol, ja dzisiaj szok przeżyłam, czytałam Niewolę już nawet nie wiem ile razy. Dzisiaj przejrzałam ją mocno pod kontem takich scen. Jaka to zbereźna książka jest :evillaugh:

Post przez fanka76 » 13 lipca 2014, o 19:07

:hahaha: ale się uśmiałam klarku

Post przez •Sol• » 13 lipca 2014, o 19:08

Niewola zbereźna? :P

chyba masz inne spojrzenie teraz przez to że chcesz córkę poczęstować :P

Post przez klarek » 13 lipca 2014, o 19:09

Ty się śmiejesz, a ja strach w oczach miałam, bo bachor się zainteresował co czytam, a potem, że to może ona to przeczyta. Schowałam głęboko :hyhy:

Sol, i to jak. Co chwila scena. Straszne rzeczy w tym średniowieczu się działy. Oj straszne :evillaugh:

Post przez •Sol• » 13 lipca 2014, o 19:22

ciężka dola rodzica :evillaugh:

ale jak zaczynałam czytać Garwood to też dostawałam takich oczu :shock: że tam sceny co i rusz :P jak króliczki Duracella :P

Post przez Agrest » 13 lipca 2014, o 19:39

Przytnij ebooka i daj do czytania na kindlu :rotfl:

W Układzie chyba jest jedna scena, chociaż głowy nie dam.
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Post przez Liberty » 13 lipca 2014, o 19:43

klarek napisał(a):Ty się śmiejesz, a ja strach w oczach miałam, bo bachor się zainteresował co czytam, a potem, że to może ona to przeczyta. Schowałam głęboko :hyhy:

Myślisz, że nie znalazła? Bo jeśli zorientowała sie, że to może coś ciekawego, to tylko kwestia czasu :evillaugh:

Post przez fanka76 » 13 lipca 2014, o 20:06

Klarku Pamietam jak pół roku temu narzekałaś że mala nie czyta :hahaha:
Koleżanka podobnie miala. Mówiła że jej mala 10 lat nawet lektor nie chce czytać. Dwa miesiące i bach nie może juz jej od książek odgonic więc zabrania bo mala kosztem nauki :czyta2:

Post przez klarek » 13 lipca 2014, o 20:29

fanko, dokładnie tak :) w sumie lepiej że czyta, niż nie, ale trochę kłopotu z tym mam :] jeszcze na początku próbowałam czytać te jej paranormale, ale Akademia wampirów (5 tomów :zalamka: ) i Cast przekonały mnie, że jednak miłość rodzicielska ma swoje granice ;)

Agrest, a wiesz, że w przypływie szaleństwa myślałam o tym ;) Ale bez przesady. W sumie to tylko życie, choć wolałabym, aby oddawała się takiej lekturze później niż wcześniej. Choć z drugiej strony lepsza miłość choćby u Garwood niż w paranormalach, które potrafią tę sferę potężnie wypaczyć.

Liberty, wszystkich nie pochowam, a jest ich trochę :evillaugh:

Post przez Księżycowa Kawa » 13 lipca 2014, o 20:51

Jakby nie było, trudny wybór.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*

Post przez Agrest » 13 lipca 2014, o 21:01

Jeszcze mi przyszła do głowy Jak grom z jasnego nieba Camp, choć trochę sama nie wierzę, że to piszę ;) Ale ma ona wiele fanek, a jest z tych lekkich i humorystycznych. Niestety zawartości seksów nie pamiętam.

Co do tej cenzury to raczej żartowałam, choć np moja przyjaciółka opowiadała jak jej mama cenzurowała Sagę o Ludziach Lodu, zaklejając kartki czy coś w tym stylu ;)

Emily Byrd Starr

Post przez Księżycowa Kawa » 13 lipca 2014, o 21:07

Sama zastanawiałam się nad "Jak grom z jasnego nieba" - coś tam trochę było, tym bardziej, że występowali jako małżeństwo.
Denis Diderot

*
*

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mam ochotę na...