Teraz jest 21 listopada 2024, o 16:58

Gabith ma ochotę na ...

Nie wiesz, jaki tytuł konkretnie przeczytać? Doradzimy!

Gabith ma ochotę na ...

Post przez gabith » 24 sierpnia 2011, o 15:11

Dziewczyny.
Komuś w zabawie "Musisz to przeczytać" próbowałam "wcisnąć" PO PROSTU RAZEM Anny Gavaldy. Nie jest to całkiem romans, nie taki typowy, ale np. HEA jest! :)
Szukam książki podobnej. Nie tyle chodzi mi o podobieństwo struktury, czy bohaterów, ile o klimat. Jeśli którejś z was przychodzi jakiś tytuł do głowy to będę wdzięczna!

Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 24 sierpnia 2011, o 16:38

Czytałam tę książkę Gavaldy i też ją zadałam, ale zdaje się ewa ciągle czeka na swoją kolejkę w bibliotece ;)

Coś w tym stylu... Może spróbuj Jude Deveraux Życie raz jeszcze albo drugą część, tylko jej nie ma po polsku - The Return to the Summerhouse, można czytać je całkiem osobno, tylko tam jest jeszcze podróż w czasie.

Może coś Joanne Harris? Ale nie do końca jestem pewna, i tam chyba niekoniecznie HEA ;)
Czytam romanse - mój blog z recenzjami. Recenzjami romansów, oczywiście.

Smoki były idealnym środkiem antykoncepcyjnym, ponieważ raz skonsumowana dziewica już nigdy nie była płodna.

ObrazekObrazek
by Agrest

Post przez Agrest » 24 sierpnia 2011, o 16:43

A ja Gavaldy nie czytałam, ale jeśli mowa Harris, to Świat w ziarnku piasku i Jeżynowe wino mają wątki romansowe z HEA.
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Post przez gabith » 24 sierpnia 2011, o 16:50

Ok, dzięki. :padam: Przyjrzę się wymienionym przez Was tytułom. Jak którąś przeczytam - dam znać. :)

Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 24 sierpnia 2011, o 16:56

Ale to tak czy siak strzały trochę w ciemno... Mam tylko nadzieję, że może ci się spodoba :)
Czytam romanse - mój blog z recenzjami. Recenzjami romansów, oczywiście.

Smoki były idealnym środkiem antykoncepcyjnym, ponieważ raz skonsumowana dziewica już nigdy nie była płodna.

ObrazekObrazek
by Agrest

Post przez gabith » 24 sierpnia 2011, o 17:18

Nie znam tych książek, więc zawsze to jakaś wskazówka... :)

Post przez Agrest » 24 sierpnia 2011, o 17:23

Mój komentarz to tylko do Harris i HEA się odnosił, nie mam zielonego pojęcia, czy to do Gavaldy podobne ;) Ale te książki mi się podobały, więc tak czy owak polecam.

Ja czasem robię rozeznanie w Amazonie korzystając z funkcji Customers Who Bought This Item Also Bought, przy ilości klientów Amazona ma to jakąś rację bytu i można podejrzeć książki z mniej więcej podobnego gatunku, przeczytać blurby itd. Zawsze to jakiś początek.
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Post przez gabith » 24 sierpnia 2011, o 17:30

Tak, ja też korzystam z tej funkcji Amazona, niestety w przypadku Gavaldy niewiele mi to dało.

Post przez gabith » 5 marca 2013, o 22:24

Mam ochotę na jakieś fantasy albo romans paranormalny, ze zniewalającym bohaterem w roli głównej i niezbyt głupią bohaterką... Bohater mógłby być wampirem, ale takim z wielką klasą, tzn. zna swoją moc ale jej nie nadużywa, no chyba żeby po to, żeby uwieść jakąś panią... Mało krwi, walk międzygatunkowych i tym podobnych jatek. Nie musi być wampir, może być smok, albo zmiennokształtny jakiś... Romans może być w tle, książka nie musi być należeć do gatunku romansów i może to być jakiś cykl.
Przychodzi wam coś do głowy?

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 5 marca 2013, o 22:29

Nocna Łowczyni Frost ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Post przez gabith » 6 marca 2013, o 08:51

Zapowiada się nieźle. Ale czy ja dobrze widzę, że po polsku są 3 tomy a po angielsku się siódmy pisze?! A może lepiej w oryginale czytać, jak radzisz? O ile skądś wezmę oryginał...

Post przez •Sol• » 6 marca 2013, o 15:00

Czytałam po polsku, ale jeśli umiesz in inglisz to pewnie że tak lepiej. W wiadomym miejscu powinnaś znaleźć, a i nie zapominaj że są jeszcze dwie książki ze świata Nocnej łowczyni. Jeśli się wciągniesz to warto.

Post przez gabith » 6 marca 2013, o 15:54

Ok, dzięki. Chyba zacznę 1. tom po polsku (żeby się zapoznać z "terminologią") a dalej w ingliszu. :)

Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 6 marca 2013, o 19:36

________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Ulubiona autorka/autor: SEP/Long/Stuart/Quinn/Enoch/Balogh

Post przez mad_line » 6 marca 2013, o 20:43

Jest jeszcze Aleksandra Ivy i jej Strażnicy Wieczności ...Klimat raczej lekki, na pierwszym planie relacje damsko-męskie. Historie o wampirach i innych stworach których nazw nie ogarniam.

Jordan Sophie-Ognista... Książka o smokach.Czytałam to jak byłam piękna i młoda :D Rzecz dzieje się w liceum (właśnie...). Ostrzegam! Występuje narracja pierwszoosobowa co niektórych wkurza. Ale ogólnie to wielki pozytyw :D
“Where is he? Bridgerton!" he bellowed. Three chestnut heads swiveled in his direction.
Simon stomped across the grass, murder in his eyes. "I meant the idiot Bridgerton."
"That, I believe," Anthony said mildly, tilting his chin toward Colin, "would refer to you.”

Julia Quinn, The Duke and I

Post przez gabith » 6 marca 2013, o 20:56

O, super, dzięki za propozycje! Idę "na zakupy", heh, zobaczę co uda się zdobyć!

(edit: potem)
Zakupy raczej udane. :) Chyba jednak zacznę od Frost, bo nabrałam ochoty! Dam znać. Jeszcze raz dzięki wielkie za propozycje, dziewczyny, jesteście wielkie! :)

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 9 marca 2013, o 01:38

A może MaryJanice Davidson i cykl "Królowa Betsy"? Wprawdzie bohaterka bohaterka nie wyróżnia się specjalnie inteligencją, ale jest zabawna, szczególnie w swoim uporze.
Albo Kerrelyn Sparks i jej seria o wampirach też jest niezła.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Post przez gabith » 11 marca 2013, o 15:07

Zaczęłam Frost... i chyba nic z tego. Bones to nie to... Szukam dalej czyli sprawdzę wasze pozostałe propozycje. :)

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 11 marca 2013, o 20:24

To może Kenyon od Ewy Ci się spodoba...
Może jeszcze zerkniesz do Adrian :mysli:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez •Sol• » 11 marca 2013, o 20:25

Bones się rozkręca. Początkowo też mnie wkurzał, ale potem można się zakochać ;)

Post przez gabith » 11 marca 2013, o 22:09

wiedzmaSol napisał(a):Bones się rozkręca. Początkowo też mnie wkurzał, ale potem można się zakochać ;)

Taaaak?... Na razie rzeczywiście jest wkurzający, ale może dam mun szansę? :mysli:

Post przez Liberty » 12 marca 2013, o 13:55

A Patricię Briggs czytałaś? Seria o Mercy Thompson, wydawana przez Fabrykę Słów. Romans bardziej w tle, to urban fantasy z wilkołakami, wampirami, wróżkami i czarownicami.

Post przez •Sol• » 12 marca 2013, o 20:31

mnie Briggs nie podchodzi, ale wiem że ma masę fanów.
Ale Bonesowi daj jeszcze szansę ;) on jest super, jak się już przestaje wyżywać na Cat.

Post przez gabith » 14 marca 2013, o 22:32

Ok, dam Bonesowi szansę. Spróbuje też inne, które tu polecacie - jesteście naprawdę skarbnicą! A teraz wpadł mi w łapki "Błękitny księżyc"... fajna bajeczka. :)

Post przez gabith » 8 września 2013, o 15:04

Dziewczyny, ja z zapytankiem do was... Czy kojarzycie jakiś tytuł, gdzie on jest czarnoskóry a ona biała? Może po angielsku? A może film jakiś? Oczywiście mocno romansowy! I najchętniej współcześnie, rozbudowane tło historyczne odpada.
Z góry dziękuję!

Następna strona

Powrót do Mam ochotę na...