Teraz jest 21 listopada 2024, o 14:01

geniusz, niezaradny, gosposia

Nie pamiętasz tytułu dawno przeczytanej książki? Spróbujemy pomóc!
Regulamin działu
REGULAMIN DZIAŁU: zanim zapytasz - przeczytaj!
POMOC - pytania i problemy.

Archiwum czyli ZNALEZIONE! TYTUŁY.

Jeśli Twój tytuł został rozpoznany / przypomniany /odnaleziony - oznacz, prosimy, stosownie temat (dodaj ZNALEZIONY w jego tytule)!

Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

geniusz, niezaradny, gosposia

Post przez joakar4 » 31 sierpnia 2011, o 12:13

Kojarzycie takiego hq:
Bohater był jakimś geniuszem, chyba wynalazcą, ale kompletnie nie radził sobie w życiu codziennym. Zatrudnił więc gosposię, młodą dziewczynę, ona zaczęła mu pomagać w prowadzeniu domu itd.

Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 31 sierpnia 2011, o 12:50

To jakiś harlequin chyba był, nie czytałam go, ale chyba kiedyś przeglądałam, majaczy mi się, że autorką mogła być JoAnn Ross, ale przy większości tytułów nie ma opisów, i nawet nie ejstem pewna, czy to ta autorka... Może coś tytuły ci powiedzą ;)
Czytam romanse - mój blog z recenzjami. Recenzjami romansów, oczywiście.

Smoki były idealnym środkiem antykoncepcyjnym, ponieważ raz skonsumowana dziewica już nigdy nie była płodna.

ObrazekObrazek
by Agrest

Post przez joakar4 » 31 sierpnia 2011, o 13:53

to chyba nie ona, przejrzałam opisy jej książek na chomikach i to nie to :sad:

Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 31 sierpnia 2011, o 14:00

hmm... to nie wiem... Coś mi się majaczy, ale nic konkretnego...
Czytam romanse - mój blog z recenzjami. Recenzjami romansów, oczywiście.

Smoki były idealnym środkiem antykoncepcyjnym, ponieważ raz skonsumowana dziewica już nigdy nie była płodna.

ObrazekObrazek
by Agrest

Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 31 sierpnia 2011, o 16:51

może to Olśnienie Giny Wilkins (HQ Temptation numer 42)

Elliott żył w wieży z kości słoniowej. Rozwiązywał poważne problemy intelektualne, wykorzystując swój genialny umysł, ale był zupełnie oderwany od realiów życia codziennego. Dopiero wesoła, beztroska Mallory otwiera mu oczy na uroki życia. Uczy, jak cieszyć się każdą chwilą, jak zbliżyć się do drugiego człowieka. W pewnym momencie znajomość przeradza się w miłość, przed którą oboje się początkowo bronią...
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Post przez gmosia » 31 sierpnia 2011, o 17:32

też mi ta książka się skojarzyła... ino tu to jest boss i sekretarka :hyhy: jeden z moich ulubionych hq :)
Obrazek Obrazek

Post przez aralk » 31 sierpnia 2011, o 17:48

historyk to miałby być?

Post przez joakar4 » 31 sierpnia 2011, o 19:00

ewa.p napisał(a):może to Olśnienie Giny Wilkins (HQ Temptation numer 42)

niestety to nie to, ona na bank byłą gospodynią, pamiętam, że on miał straszny bałagan w domu i ona to sprzątała - to była biała okładka bodajże

romans współczesny

Post przez AnnMM » 31 sierpnia 2011, o 19:33

a czy ona nie miała firmy zajmującej się porządkowaniem i w tym domu to jakieś dokumenty i pamiątki po kimś mu bliskim miała posprzątać??

Post przez Agrest » 31 sierpnia 2011, o 19:39

Chętnie sobie przeczytam, jak już znajdziecie :P
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Post przez joakar4 » 31 sierpnia 2011, o 20:39

annmariamag napisał(a):a czy ona nie miała firmy zajmującej się porządkowaniem i w tym domu to jakieś dokumenty i pamiątki po kimś mu bliskim miała posprzątać??

nie pamiętam, ale nie wykluczam - tylko to sprzątanie mi się kojarzy :zawstydzony:
chyba pójdę jutro do biblioteki i będę hq przetrząsać

Post przez AnnMM » 3 września 2011, o 19:32

Joakar i jak udało Ci się może odnaleźć tytuł?

Post przez joakar4 » 12 września 2011, o 15:54

niestety nie :sad:

Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 12 września 2011, o 16:52

a może to któryś tytuł Betty Neels?
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Post przez joakar4 » 12 września 2011, o 17:10

przejrzałam opisy na chomiku i to chyba nie to :niepewny:

Post przez maddalena » 21 grudnia 2011, o 13:38

W białych Hq także był seks i to nawet dość często albo preludium.
Betty Neals to na pewno nie no chyba, że był on profesorem albo chociaż lekarzem ale u niej bohaterowie mają kamerdynerów a gosposie są starsze( albo średni wiek) a w domu zawsze jest porządek no i stylowe meble.
Oto miłość. Dwoje ludzi spotyka się przypadkiem, a okazuje się, że czekali na siebie całe życie. O'Cangaceiro

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 16 kwietnia 2012, o 13:38

A może to Liz Fielding "Milioner i włamywaczka" Pamiętam, że ona opiekowała się jakimiś mieszkaniem po sąsiedzku i tam sprzątała wycierała kurze.

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Ulubiona autorka/autor: lista się nie mieści

Post przez dalena21 » 1 maja 2012, o 14:01

Panna Latimore wychodzi za mąż Goldrick Emma
Jest i geniusz i gosposia, ale w grę wchodzi też opieka nad dziećmi
I love books, by the way, way more than movies. Movies tell you what to think. A good book lets you choose a few thoughts for yourself. Movies show you the pink house. A good book tells you there's a pink house and lets you paint some of the finishing touches, maybe choose the roof style, park your own car out of the front. My imagination has always topped anything a movie could up with.
~MacKayla Lane
Karen Marie Moning DARKFEVER

Post przez joakar4 » 1 maja 2012, o 14:20

Dzięki Dziewczyny, ale to niestety nie to. obie sobie przeczytam, bo fajnie się zapowiadają. Zaczynam myśleć, ze sobie tę książkę wymyśliłam, bo nigdzie jej nie mogę znaleźć. :niepewny:

Jeszcze mi się przypomniała inna książka, w której na samym końcu bohaterka urodziła dziecko a jej mąż skonstruował cały pokój ogromnych zabawek. Pamiętam, że on był bogaty i ona się martwiła, że do siebie nie pasują, bo on całe dnie nic nie robi, nigdzie nie pracuje. Pamięta któraś z Was tytuł?

Post przez Duzzz » 1 maja 2012, o 14:33

Ja wiem o co chodzi! On jakieś komiksy czy coś takiego rysował a ten pokój zabawek to była jego niby inspiracja:) Jeśli to to, poszukam u siebie w przeczytanych :D

His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 1 maja 2012, o 14:41

joakar4 napisał(a):Dzięki Dziewczyny, ale to niestety nie to. obie sobie przeczytam, bo fajnie się zapowiadają. Zaczynam myśleć, ze sobie tę książkę wymyśliłam, bo nigdzie jej nie mogę znaleźć. :niepewny:

Jeszcze mi się przypomniała inna książka, w której na samym końcu bohaterka urodziła dziecko a jej mąż skonstruował cały pokój ogromnych zabawek. Pamiętam, że on był bogaty i ona się martwiła, że do siebie nie pasują, bo on całe dnie nic nie robi, nigdzie nie pracuje. Pamięta któraś z Was tytuł?

Proszę wklej w oddzielnym temacie, bo się nam poplącze ;)
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez joakar4 » 1 maja 2012, o 14:50

dobrze Frin :)

Post przez Duzzz » 13 maja 2012, o 03:04

Stephens Susan - Idealny układ

Cade jest z natury samotnikiem, jednak jako właściciel olbrzymiej rezydencji potrzebuje gosposi. Do pracy zgłasza się Liv. Ta drobna kobieta w porwanej i zabłoconej sukni ślubnej szybko zyskuje jego zaufanie. Z czasem wzbudza w nim o wiele gorętsze uczucia, do których jednak Cade nie chce się przyznać…

Może to to?

Post przez maddalena » 30 maja 2012, o 10:36

dalena21 napisał(a):Panna Latimore wychodzi za mąż Goldrick Emma
Jest i geniusz i gosposia, ale w grę wchodzi też opieka nad dziećmi

W tej książce, akcja działa się na ranczu a Joakar nic na ten temat nie napisała.
Oto miłość. Dwoje ludzi spotyka się przypadkiem, a okazuje się, że czekali na siebie całe życie. O'Cangaceiro

Ulubiona autorka/autor: Terry Pratchett, Janet Evanovich

Post przez Asieńka » 17 grudnia 2013, o 23:01

Ja bym jednak wróciła do Betty Neels - Niespodzianka dla Julie - o ile temat jest aktualny :)
Profesor Simon van der Driesma, znany holenderski hematolog, już od wielu llat uważał, że jedyną jego wybranką serca jest medycyna. I pewnie do końca życia pozostałby starym kawalerem, gdyby dobry los nie postawił na jego drodze Julie - sumiennej i kompetentnej sekretarki. To, że jest doskonałą pracownicą - zauważył od razu, ale to, że jest ładną, młodą kobietą - - dość długo do niego docierało. A gdy już zdał sobie sprawę, że się w niej zakochał - zupełnie nie wiedział, co robić, by okazać jej swoje uczucie...
"Znasz przypowieść o żabie w śmietanie? Jak dwie żaby wpadły do dzbanka ze śmietaną? Jedna, myśląc racjonalnie, szybko zrozumiała, że opór jest bezcelowy i że losu nie da się oszukać. A może jest jakieś życie pozagrobowe, więc po co się niepotrzebnie wysilać i na próżno pocieszać płonnymi nadziejami? Złożyła łapki i poszła na dno. A druga była na pewno durna, albo niewierząca. I zaczęła się szamotać. Wydawałoby się, po co się szarpać, jeśli wszystko przesądzone? Szamotała się i szamotała... Aż ubiła śmietanę na masło. I wylazła z dzbanka. Uczcijmy pamięć jej towarzyszki, przedwcześnie poległej w imię postępu filozofii i racjonalnego myślenia."
Pod stołem siedział Greebo i mył się językiem. Od czasu do czasu mu się odbijało.
Wampiry wstawały z martwych, z grobów i z krypt, ale nigdy nie zdołały tego dokonać z kota.

Powrót do Punkt Tytułów Zagubionych