Teraz jest 16 listopada 2025, o 04:53

ZNALEZIONE romans historyczny|dama do towarzystwa|ukrywana c

Nie pamiętasz tytułu dawno przeczytanej książki? Spróbujemy pomóc!
Regulamin działu
REGULAMIN DZIAŁU: zanim zapytasz - przeczytaj!
POMOC - pytania i problemy.

Archiwum czyli ZNALEZIONE! TYTUŁY.

Jeśli Twój tytuł został rozpoznany / przypomniany /odnaleziony - oznacz, prosimy, stosownie temat (dodaj ZNALEZIONY w jego tytule)!

Ulubiona autorka/autor: julia quinne

ZNALEZIONE romans historyczny|dama do towarzystwa|ukrywana c

Post przez gryzelda » 18 sierpnia 2025, o 09:22

Romans historyczny. Na pewno jest to książka, na pewno wydana po polsku i czytałam ją dawno temu (5 może 10 lat). Nie pamiętam tytułu, autorki ani imion bohaterki.
Akcja dzieje się a Anglii, prawdopodobnie XVIII wiek.
Ona jest ubogą krewną i mieszka w domu swojej zamężnej kuzynki, prawdopodobnie jako damą do towarzystwa (jest już uznana za starą pannę, ale nie ma chyba 30 lat).
Ta kuzynka ma romans, pod nieobecność jej męża, kochanek (który jest oficjalnie gościem u nich w domu) jest u niej w sypialni. Mąż niespodziewanie wraca. I kochanek oknem przechodzi do innego pokoju, miał to być chyba pusty pokój ale ostatecznie ląduje w jej sypialni. Ona go nie wydaje. A on zaczyna na ni inaczej patrzeć.
Ostatecznie oni zaczynają mieć romans i w dodatku ukrywają się z tym przed tą kuzynką, ale co ciekawe jej mąż wie i im sprzyja bo bardzo lubi i ceni główną bohaterkę. Jest tam scena pikniku na jakiejś łące i schadzki w altanie podczas ulewy.
On musi wyjechać, a ona orientuje się że jest w ciąży. Wyjedzą z domu kuzynki i w nowym miejscu udaje że jest wdową w ciąży. Ona myśli że on ją zostawił. A on wraca do domu tej kuzynki, tylko że jej już tam nie ma. Ostatecznie odnajduje ją. O ile dobrze pamiętam, zanim zgodziła się za niego wyjść to jeszcze musiał się trochę postarać. :hyhy:
Ostatnio edytowano 23 sierpnia 2025, o 14:09 przez gryzelda, łącznie edytowano 1 raz

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 20 sierpnia 2025, o 17:20

Męczy mnie to bo idę o zakład, że klasyka wydana przed 2005, więc powinnam kojarzyć :]
(coś z DaCapo lub PolNordiki?)
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez gryzelda » 21 sierpnia 2025, o 00:18

JEżeli chodzi o datę wydania to prawie na pewno masz rację. Ale co do wydawnictwa to nie mam pojęcia. Sprawdzam powoli oba wskazane przez Ciebie, ale tego trochę jest i zajmie mi to chwilę. Licze, ze może komuś się jakiś szczegół skojarzy.

Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 21 sierpnia 2025, o 14:41

Jestem pewna, że ta fabuła mi się gdzieś o oczy obiła ale nie mam pojęcia co to może być.
http://www.radiocentrum.pl

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 21 sierpnia 2025, o 19:18

Dlaczego mam wrażenie ze powinnam wiedzieć.
Obrazek
Zrobiłam badania na cierpliwość. Wynik był negatywny.

Post przez gryzelda » 23 sierpnia 2025, o 14:08

Znalazłam :). To jest Paula Marshall – Sekret Chloe.
Ze skruchą przyznaję, że ciut pomieszałam. Bo ona nie udaje wdowy. Ma taki plan, ale nie dochodzi do jego realizacji.

Powrót do Punkt Tytułów Zagubionych