Teraz jest 21 listopada 2024, o 10:40

Romans historyczny pilnie poszukiwany ☺️

Nie pamiętasz tytułu dawno przeczytanej książki? Spróbujemy pomóc!
Regulamin działu
REGULAMIN DZIAŁU: zanim zapytasz - przeczytaj!
POMOC - pytania i problemy.

Archiwum czyli ZNALEZIONE! TYTUŁY.

Jeśli Twój tytuł został rozpoznany / przypomniany /odnaleziony - oznacz, prosimy, stosownie temat (dodaj ZNALEZIONY w jego tytule)!

Ulubiona autorka/autor: Joan Wolf

Romans historyczny pilnie poszukiwany ☺️

Post przez nikki123 » 24 kwietnia 2023, o 20:06

Witam poszukuję romansu historycznego którego które czytałam dość dawno temu wydaje mi się że główna bohaterka miała na imię Sabrina i byłam dość rozpieszczoną panną z dobrego domu która skutek pomyłki musiała poślubić mężczyznę przez którego została skompromitowana albo było to małżeństwo z rozsądku. Pamiętam że to była część serii chba książka druga, bohaterka wystąpiła również w pierwszej książce gdzie była przedstawiona jako nie za miła osoba. Pamiętam również że bohaterka w jednej ze scen została potrącona przez powóz kiedy próbował ratować dziecko a i tak gdyby wpadł miał bliznę a była znana z tego że byłam bardzo piękną kobietą. Jakiekolwiek wskazówki będą Mile widziane pozdrawiam

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 24 kwietnia 2023, o 23:59

Wiele elementów oprócz chyba sceny z dzieckiem przypomina mi Ostatni walc Mary Balogh (bohaterka ma na imię Samantha jednakże, jest piękna, taka za nie bardzo lubiana z początku w serii i ląduje w skomplikowanym emocjonalnie małżeństwie ;)

Jednak też kojarzę fabułę z ratowaniem dziecka spod kół powozu, ale nie mogę sobie przypomnieć.
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: Joan Wolf

Post przez nikki123 » 25 kwietnia 2023, o 18:27

Dziękuje bardzo za sugestię, przeczytam polecana pozycje i dam znać czy to ta ;)

Ulubiona autorka/autor: Nie mam, czytam to co mi się spodoba;)

Post przez giovanna » 14 maja 2023, o 07:49

Fringilla napisał(a):Wiele elementów oprócz chyba sceny z dzieckiem przypomina mi Ostatni walc Mary Balogh (bohaterka ma na imię Samantha jednakże, jest piękna, taka za nie bardzo lubiana z początku w serii i ląduje w skomplikowanym emocjonalnie małżeństwie ;)

Jednak też kojarzę fabułę z ratowaniem dziecka spod kół powozu, ale nie mogę sobie przypomnieć.

W Ostatnim walcu nie ma wypadku z dzieckiem i bohaterka - Samantha nie zostaje ranna
Spoiler:
Ostatnio edytowano 15 maja 2023, o 11:31 przez giovanna, łącznie edytowano 1 raz

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 14 maja 2023, o 23:16

Tak. Tam (znaczy: w serii) jest ładnie poprowadzony wątek niesympatyczności bohaterki - subtelnie, że to kwestia perspektywy i kulturowego ustawienia oraz oczekiwań ;)

Nie ma żadnego kompromisu ani nic.

Ale moment: kompromisu czy kompromitacji? :lol:
bo jak dla mnie kompromis jest - wewnętrzny bohaterki :D
(kurcze, serio lubię tę opowieść)
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: Nie mam, czytam to co mi się spodoba;)

Post przez giovanna » 15 maja 2023, o 11:29

Kompromitacji :lol:, na szybko pisałam :lol:

Ulubiona autorka/autor: Diana palmer

Post przez BlueberryEyes » 10 sierpnia 2023, o 01:46

To Diabeł, który ją uwiódł - Johanna Lindsey

Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 10 sierpnia 2023, o 20:50

Czytałam bardzo niedawno ale po opisie nie skojarzyłam.
http://www.radiocentrum.pl

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Powrót do Punkt Tytułów Zagubionych