Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 20 września 2018, o 05:06



Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4745 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 185, 186, 187, 188, 189, 190  Następna strona
 Ciasta, placki, babki - różnorakie wypieki 
Autor Wiadomość
Szamanka od Umarlaków
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Posty: 54902
Pochwały: 127
Ulubiona autorka/autor: Andrews/SEP/Sparks i wiele, wiele innych.
Cytuj
Post 
17 maja 2018, o 17:02
dziękuję :lovju:
Jeszcze przed wakacjami zamówię ;) Ale fajnie ;)

_________________
Obrazek


Zobacz profil
Rozpisana cesarzowa
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Posty: 28930
Lokalizacja: Kłyż
Pochwały: 127
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews
Cytuj
Post 
17 maja 2018, o 22:02
duzzza22 napisał(a):
Janko, gratuluję. :cheer:

Ewo, a podasz jakiś dokładniejszy przepis na ten sernik?



Sernik królewski

Ciasto kruche:
30 dag mąki,3 żółtka,25 dag margaryny,10 dag cukru pudru,2 łyżeczki proszku do pieczenia,ew.łyżka śmietany

Zagnieść ciasto,podzielić na dwie części i rozwałkować na blachy.Jedną posmarować powidłem śliwkowym.piec na złoto,ostudzić

Ciasto serowe:
25 dag margaryny,8 jajek,1 kg sera białego dwukrotnie zmielonego,1 szkl. cukru pudru(ja dałam 3/4 szkl i wystarczyło),1 budyń śmietankowy,1 łyżeczka proszku do pieczenia,ew.2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na gładko,dodawać ser.Dodać budyń wymieszany z proszkiem do pieczenia,dodać skórkę pomarańczową.Ubić pianę z białek,delikatnie wymieszać z utartą masa serową.Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,piec w temp.ok. 180 stopni ok.50 minut.Gdy całkiem wystygnie ,wyciągnąć z blachy.

Masa budyniowa:
1/2 l mleka,1/2 szkl. cukru,2 cukry waniliowe,3 żółtka,po 1 kopiastej łyżkce mąki pszennej i ziemniaczanej,25 dag masła

odlać 1/2 szkl mąki,resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym..W pozostałym mleku rozprowadzić mąki i żółtka,wlać na gotujące się mleko i mieszać aż budyń będzie gęsty.Ostudzić,utrzeć na puch razem z masłem.

Skladanie:

ciasto kruche z powidłęm
1/2 masy budyniowej
ciasto serowe
reszta masy budyniowej
ciasto kruche.
Wierzch polac polewą czekoladową

Ciasto włożyć do lodówki na przynajmniej 12-16 godzin(w tym czasie zmiękną ciasta kruche)
Ja do ciasta serowego użyłam sera z biedronki(kupowane w wiadereczku kilogramowym,nie wymagające mielenia) i sprawdziło się bardzo dobrze.

_________________
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.


Zobacz profil
Lady Butterfly
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Posty: 26917
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 127
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata
Cytuj
Post 
18 maja 2018, o 10:05
Dzięki kochana :padam:

_________________


“Women are not short. They’re petite. They also are never middle-aged. They’re mature.”
― Kristen Ashley, Soaring

“It’s never too late to reach for happiness and no matter what life has done to you, it’s never too late to find it.” ― Kristen Ashley, The Will

“Never give up. Never quit dreaming. Because dreams had a way of being. You just had to keep hold.” ― Kristen Ashley, Walk Through Fire


Zobacz profil
Rozpisana cesarzowa
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Posty: 28930
Lokalizacja: Kłyż
Pochwały: 127
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews
Cytuj
Post 
18 maja 2018, o 20:08
nie ma sprawy

_________________
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.


Zobacz profil
Szamanka od Umarlaków
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Posty: 54902
Pochwały: 127
Ulubiona autorka/autor: Andrews/SEP/Sparks i wiele, wiele innych.
Cytuj
Post 
23 maja 2018, o 10:05
Muffinki z czekoladą i bananami

suche:
4 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki kakao (opcjonalnie, ja nie dałam)
posiekana tabliczka czekolady
1 1/2 szklanki cukru
mokre:
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki maślanki (w przepisie jest jogurt :))
6 jajek
5 średnich bananów
szklanka oleju

wymieszać najpierw osobno, potem przelać mokre do suchych. Mieszać widelcem.
Piec w 180 stopniach około 20-25 minut

Piekłam małe muffinki, takie na dwa kęsy, więc wyszło mi tego pewnie blisko setki :D

_________________
Obrazek


Zobacz profil
Miss postów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 sierpnia 2017, o 08:25
Posty: 1717
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 49
Ulubiona autorka/autor: Anne Golon, Sylvain Reynard
Cytuj
Post 
23 maja 2018, o 12:12
Dzięki, Sol. Podzielę sobie to chyba na pół, bo po składnikach widać, że sporo wychodzi :hihi:

_________________
"Każda książka pozwala nam na nowe marzenia." - Emma Chase


Zobacz profil
Szamanka od Umarlaków
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Posty: 54902
Pochwały: 127
Ulubiona autorka/autor: Andrews/SEP/Sparks i wiele, wiele innych.
Cytuj
Post 
23 maja 2018, o 12:15
podejrzewam że pierwotnie ten przepis był właśnie tak na pół, ale że ja idę zawsze w hurt to od razu powiększyłam :P
ale pewna nie jestem, bo mam go od lat ;)
da się łatwo podzielić ;)
daj potem znać czy miały wzięcie :hyhy:

_________________
Obrazek


Zobacz profil
Miss postów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 sierpnia 2017, o 08:25
Posty: 1717
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 49
Ulubiona autorka/autor: Anne Golon, Sylvain Reynard
Cytuj
Post 
23 maja 2018, o 12:17
Mój mąż nie je słodyczy, moje dzieci wolą kupne, więc pewnie zjem je sama :evillaugh:

_________________
"Każda książka pozwala nam na nowe marzenia." - Emma Chase


Zobacz profil
Miss postów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16
Posty: 1958
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 127
Ulubiona autorka/autor: J.Ward, L.Howard, K.Ashley, Krentz/Quick, S.Brown
Cytuj
Post 
25 maja 2018, o 21:34
Sol zainteresowal mnie przepis na muffinki. Nigdy nie robiłam a ten wydaje sie idealny na sprobowanie. Mozesz podpowiedziec czy te banany to w kawalkach? Dodac po zmieszaniu skladnikow widelcem?


Zobacz profil
Szamanka od Umarlaków
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Posty: 54902
Pochwały: 127
Ulubiona autorka/autor: Andrews/SEP/Sparks i wiele, wiele innych.
Cytuj
Post 
25 maja 2018, o 21:42
jest banalny ;)
banany rozgniotłam widelcem na papkę. Można zmiksować, ale mnie się nie chciało miksera myć :hyhy:
A dodajesz je do mokrych i potem przelewasz ze wszystkim do suchych.
Mieszam najpierw osobno mokre i suche (mąki nie przesiewam do muffinek), potem mokre do suchych i widelcem zabełtać żeby się jako tako połączyło. I już ;)

_________________
Obrazek


Zobacz profil
Miss postów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16
Posty: 1958
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 127
Ulubiona autorka/autor: J.Ward, L.Howard, K.Ashley, Krentz/Quick, S.Brown
Cytuj
Post 
26 maja 2018, o 19:41
Dzięki Sol :smile:
pochwalę się jak już zrobię


Zobacz profil
Miss postów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16
Posty: 1958
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 127
Ulubiona autorka/autor: J.Ward, L.Howard, K.Ashley, Krentz/Quick, S.Brown
Cytuj
Post 
31 maja 2018, o 20:29
Sól muszę Ci podziękować za przepis jest banalnie prosty a babeczki wyszły przepyszne.
Zrobilam polowe porcji a i tak wyszlo 18 sztuk :evillaugh:
Czekolade dodałam gorzka, no i sypnelam trochę kakao, ale następnym razem zrobie bez.
Wstawię jeszcze zdjęcie, musze je tylko obrobic do odpowiedniego rozmiaru.


Zobacz profil
Szamanka od Umarlaków
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Posty: 54902
Pochwały: 127
Ulubiona autorka/autor: Andrews/SEP/Sparks i wiele, wiele innych.
Cytuj
Post 
31 maja 2018, o 20:34
Bardzo się ciesze ze smakują :smile:
i wcale nie trzeba żadnego kremu do nich prawda? ;)

_________________
Obrazek


Zobacz profil
Miss postów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16
Posty: 1958
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 127
Ulubiona autorka/autor: J.Ward, L.Howard, K.Ashley, Krentz/Quick, S.Brown
Cytuj
Post 
31 maja 2018, o 22:23
Nie trzeba :smile: na czubeczku ladnie popekaly i gdzieniedzie widac bylo slady czekolady.
Jeśli będziesz jeszcze miała jakiś przepis na babeczki to poproszę


Zobacz profil
Szamanka od Umarlaków
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Posty: 54902
Pochwały: 127
Ulubiona autorka/autor: Andrews/SEP/Sparks i wiele, wiele innych.
Cytuj
Post 
1 czerwca 2018, o 17:45
Aleqsiu, przerobiłam tego sporo, ale takie żeby utkwiły w pamięci na lata mam jeszcze dwa. Tu pamiętam skąd więc się mogę posiłkować netem:
z imbirem i gruszkami: https://www.mojewypieki.com/przepis/muf ... -i-imbirem
z orzechami laskowymi (ze świeżymi naprawdę wymiatają) czekoladą i śliwkami: http://www.chillibite.pl/2010/08/mniamu ... olada.html

robiłam jeszcze kiedyś z orzechami włoskimi i wiśniami z nalewki, też szał :P baza do ciasta z przepisu na muffinki z gruszką i imbirem.

_________________
Obrazek


Zobacz profil
Miss postów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16
Posty: 1958
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 127
Ulubiona autorka/autor: J.Ward, L.Howard, K.Ashley, Krentz/Quick, S.Brown
Cytuj
Post 
1 czerwca 2018, o 21:23
Zapisałam oba, prędzej czy później wypróbuję (poczekam na sliweczki :P ) są bardzo nietuzinkowe, wiesz :smile: rzadko spotykalam z gruszka albo śliwka w skladzie
Ten drugi przepis z kolei wydaje się dobra wypadową do innych dodatkow w muffinie.


Zobacz profil
Szamanka od Umarlaków
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Posty: 54902
Pochwały: 127
Ulubiona autorka/autor: Andrews/SEP/Sparks i wiele, wiele innych.
Cytuj
Post 
1 czerwca 2018, o 21:36
Super ;)
Mam nadzieje ze będą smakowały ;)

Z masłem w składzie są jeszcze smaczniejsze niż z olejem ;) i w sumie można kombinować na tych bazach a i tak coś zaskoczy.
gruszka imbir naprawdę się świetnie komponują :mrgreen:
a te orzechy czekolada śliwka to takie muffiny ekskluzywne :D

_________________
Obrazek


Zobacz profil
Miss postów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16
Posty: 1958
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 127
Ulubiona autorka/autor: J.Ward, L.Howard, K.Ashley, Krentz/Quick, S.Brown
Cytuj
Post 
1 czerwca 2018, o 22:03
Milo pogadac ze znawca babeczek :P Może w pracy zablysne czymś innym niz tylko wariacjami sernika. Dobrze napisałaś ekskluzywne :smile: bo nawet kupnych nie widać z gruszką albo śliwka, same kakaowe, orzechowe czy serowe - to taki standard
A imbir dawałas w proszku czy świeży np. starty?


Zobacz profil
Szamanka od Umarlaków
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Posty: 54902
Pochwały: 127
Ulubiona autorka/autor: Andrews/SEP/Sparks i wiele, wiele innych.
Cytuj
Post 
2 czerwca 2018, o 16:04
oj tam :P lubię piec :mrgreen:

jeszcze zaskakujące są te: http://www.chillibite.pl/2010/06/chilli ... ledne.html tylko urody to one nie mają :D

imbir w proszku dawałam ;)

_________________
Obrazek


Zobacz profil
Miss postów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16
Posty: 1958
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 127
Ulubiona autorka/autor: J.Ward, L.Howard, K.Ashley, Krentz/Quick, S.Brown
Cytuj
Post 
5 czerwca 2018, o 19:30
Nazwę powinny mieć po ang. brzydactwa :rotfl:
W cukierni po nie raczej bym się sięgnęła.
Ale skoro takie smaczne to tez zapisuje


Zobacz profil
Lady Butterfly
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Posty: 26917
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 127
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata
Cytuj
Post 
6 czerwca 2018, o 19:48
https://kobietamag.pl/biszkopt-na-bialk ... nny-olson/

Zrobiłam biszkopt z białek z tego przepisu i średnio... Zmniejszyłam ilość cukru o połowę, a i tak było strasznie słodkie. :zalamka: I jakieś piankowe, a nie biszkoptowe :wink:

_________________


“Women are not short. They’re petite. They also are never middle-aged. They’re mature.”
― Kristen Ashley, Soaring

“It’s never too late to reach for happiness and no matter what life has done to you, it’s never too late to find it.” ― Kristen Ashley, The Will

“Never give up. Never quit dreaming. Because dreams had a way of being. You just had to keep hold.” ― Kristen Ashley, Walk Through Fire


Zobacz profil
Srebrne Pióro
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Posty: 11821
Pochwały: 93
Cytuj
Post 
6 czerwca 2018, o 21:37
Ja tam zawsze korzystam z jednego sprawdzonego przepisu na biszkopt i nie ma takiej opcji, żeby nie wyszedł. I zawsze pięknie mi wyrasta i jest na tyle wysoki, że można go przekroić nawet na trzy blaty.

_________________
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek


Zobacz profil
Lady Butterfly
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Posty: 26917
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 127
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata
Cytuj
Post 
7 czerwca 2018, o 18:49
Ja do tej pory nie robiłam biszkoptu z samych białek ;)
Jak masz jakiś dobry sprawdzony przepis własnie na taki biszkopt to bardzo bym prosiła o podrzucenie :prosi:

_________________


“Women are not short. They’re petite. They also are never middle-aged. They’re mature.”
― Kristen Ashley, Soaring

“It’s never too late to reach for happiness and no matter what life has done to you, it’s never too late to find it.” ― Kristen Ashley, The Will

“Never give up. Never quit dreaming. Because dreams had a way of being. You just had to keep hold.” ― Kristen Ashley, Walk Through Fire


Zobacz profil
Srebrne Pióro
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Posty: 11821
Pochwały: 93
Cytuj
Post 
7 czerwca 2018, o 22:38
Miałam na myśli tradycyjny biszkopt, ale na białkach robiłam z tego przepisu:

Biszkopt na samych białkach -

7-8 białek (tak, żeby była ich pełna szklanka)
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny
aromat migdałowy, waniliowy lub cytrynowy

Białka ubić na sztywno, wciąż ubijając dodawać po trochu cukier, dodać przesianą mąkę z proszkiem, aromat i na końcu rozpuszczoną margarynę. Miksować chwilę, wylać do małej tortownicy (śr. 20 cm) i upiec.

Ale białka wykorzystuję też do takiego ciasta:

Szklankowe ciasto białkowe z makiem-

1 szkl. mąki
1 szkl. maku (suchego, nie mielonego)
1 szkl. białek
1 szkl. cukru
1/2 szkl. zimnego stopionego masła
1 łyżeczka proszku do piecz.
bakalie(orzechy, rodzynki, skórka)

Białka ubić na sztywno, dosypując stopniowo cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem i dosypywać powoli do białek, wsypać mak, wlać masło, dodać bakalie, wymieszać. Piec w formie keksówce ok 50 minut.
Zalecana temperatura - 160 -180 stopni, w zależności od piekarnika.

_________________
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek


Zobacz profil
Lady Butterfly
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Posty: 26917
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 127
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata
Cytuj
Post 
25 czerwca 2018, o 18:17
Dzięki kochana :padam:
Niestety jest masło i dla mnie one odpadają :(

_________________


“Women are not short. They’re petite. They also are never middle-aged. They’re mature.”
― Kristen Ashley, Soaring

“It’s never too late to reach for happiness and no matter what life has done to you, it’s never too late to find it.” ― Kristen Ashley, The Will

“Never give up. Never quit dreaming. Because dreams had a way of being. You just had to keep hold.” ― Kristen Ashley, Walk Through Fire


Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4745 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 185, 186, 187, 188, 189, 190  Następna strona

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL