Teraz jest 21 listopada 2024, o 10:35

Isabel Wolff

Ulubiona autorka/autor: nie sposób wymienić wszystkich ;)

Isabel Wolff

Post przez Kasiag » 18 grudnia 2011, o 20:33

Isabel Wolff

Obrazek

O Autorce

Isabel Wolff, absolwentka wydziału literatury angielskiej Cambridge, brytyjska dziennikarka, prezenterka radiowa i telewizyjna BBC.

Wybitnie utalentowana, uzbrojona w bezkresne poczucie humoru autorka romantycznych komedii o potyczkach nowoczesnych, atrakcyjnych kobiet z codziennością, z mężczyznami i z dręczącym problemem: czy on kogoś ma?

Isabel Wolff's ten bestselling novels are published worldwide. 'Ghostwritten', set in present day Cornwall and on wartime Java, was published in the UK in March 2014; 'The Very Picture of You' was published in the UK and the US in October 2011. 'A Vintage Affair', was an Amazon.co.uk 'Best of 2009' title and was shortlisted by the American Library Assocation for their Reading List awards (Women's Fiction).

Isabel lives in west London with her children, younger step-son and cocker spaniel puppy.

Twórczość

Wydane u nas:

Cel matrymonialny: Rok z dziennika Tiffany Trott
    Kolekcja
    Kwestia miłości
    Na ratunek Róży
    Niewybaczalne
    Niezapominajka
    Podstępnie i znienacka
    Wzloty i upadki: Rok z dziennika Minty Malone
    Złe zachowanie

W oryginale:

Novels

The Trials of Tiffany Trott (1998)
    The Making of Minty Malone (1999)
    Out of the Blue (2001)
    Rescuing Rose (2002)
    Behaving Badly (2003)
    A Question of Love (2005)
    Forget Me Not (2007)
    A Vintage Affair (2008)
    The Very Picture of You (2011)
    Ghostwritten (2014)

Omnibus
    Women's Fiction Boxed Set (2009)

Collections
    Great Escapes (2008)

Strona www:
isabelwolff.com

Matka Chrzestna: Janka

Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 18 grudnia 2011, o 21:19

czytałam Niezapominajkę i Kolekcję.. ;)
bardzo fajne historie... :)
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Post przez aralk » 18 grudnia 2011, o 21:34

chyba nie znam :mysli:

Ulubiona autorka/autor: nie sposób wymienić wszystkich ;)

Post przez Kasiag » 18 grudnia 2011, o 21:42

Jej książki to takie poprawiacze humoru dla mnie :D
Całe życie jest jak oglądanie migawki, pomyślał. Tylko zawsze wygląda tak, jakby człowiek przyszedł o dziesięć minut spóźniony i nikt nie chce mu opowiedzieć, o co chodzi, więc musi sam się wszystkiego domyślać. I nigdy, ale to nigdy nie zdarza się okazja, żeby zostać na drugi pokaz.
Ruchome obrazki Terry Pratchett

Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 19 grudnia 2011, o 17:14

zgadza się,sądząc po tej którą właśnie czytam(Na ratunek Róży)
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 20 grudnia 2011, o 02:39

Kupiłam wszystkie książki Isabel Wolff po polsku i po niemiecku, (i kilka po angielsku), a przeczytałam tylko jedną z nich, za to kilka razy. Złe zachowanie. Byłam nią zachwycona.
Wydaje mi się, ale pewna nie jestem, że to raczej autorka cziklitowa, a nie romansowa. Amber wydał kilka jej książek w serii My dwudziestolatki trzydziestolatki, co by to potwierdzało. W książce nie było szczegółowo opisanych scen seksu, nie było HEA, narracja była w pierwszej osobie. Inne książki trochę przeleciałam, ale już nie pamiętam, czy tam też tak było.
W Niemczech starsze mają raczej cziklitowe okładki, nowsze - typowe dla obyczajowych.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 9 listopada 2014, o 21:59

Obrazek
For readers of Kate Morton and Jamie Ford comes a captivating novel of two very different women, struggling to come to terms with the ghosts from their past - by the internationally bestselling author of A Vintage Affair and The Very Picture of You

Sometimes the only way forward is through the past.

Jenni Clark is a ghostwriter. She loves to immerse herself in other people's stories - a respite from her own life, and from a relationship that appears to be nearing its end. Jenni's latest assignment takes her to a coastal hamlet in England, where she's agreed to pen the memoir of an elderly farm owner named Klara. Jenni assumes the project will be easy: a quiet, ordinary tale of a life well lived.

But Klara's story is far from quiet. She recounts the tale of a family torn apart by World War II, and disgraceful acts committed against a community on the Pacific island paradise of Java. As harrowing details emerge and stunning truths come to light, Jenni is compelled to confront a secret she's spent a lifetime burying.

Weaving together the lives of two very different women, Isabel Wolff has created a captivating novel of love, loss, and hope that reaches across generations.

Premiera: 10.02.2015

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez Janka » 9 listopada 2014, o 22:03

O rany! Prawie zapomniałam, że ona istnieje na świecie.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 9 listopada 2014, o 22:12

wróciła tą książką ;)
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 9 listopada 2014, o 23:33

Chyba jeszcze nic jej nie czytałam, tylko autorki o podobnym nazwisku.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Post przez Janka » 14 listopada 2014, o 04:49

O podobnym nazwisku też czytałam: Thea Wolff. Bardzo mi się podobało. Niestety Thea napisała tylko jedną powieść. (Albo tylko jedną jej wydano.) Ciekawe, czy to rodzina, ale pewnie nie, Wolff nie brzmi jak jakieś rzadko spotykane nazwisko.
Obrazek

Post przez Księżycowa Kawa » 15 listopada 2014, o 00:30

Chyba raczej to zbieżność nazwisk, niektóre tak mają – tutaj już są dwie Wolf, druga to Joan.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*

Post przez Janka » 16 listopada 2014, o 14:30

Joan ma mniej F w nazwisku.
Obrazek

Post przez Księżycowa Kawa » 17 listopada 2014, o 23:23

Nie zwróciłam dotąd uwagi na ten drobny fakt.
Tak w ogóle jedną książkę mam gdzieś w domu, to znaczy nie ja, tylko mama – może jeszcze jej nie wyrzuciła.
Denis Diderot

*
*

Powrót do W