Ja należę raczej do kategorii DIY, więc nie znam rynku zamienników 1:1.
Istotne tez jest, czy potrzebujesz zamienników smakowych/konstystencyjnych czy w ramach zbilansowanej diety (ogólnie nabiał jest bardzo prosty do zastąpienia, bo z natury go nie jemy jako gatunek, w odróżnieniu od mięsa
Ale:
Duzzz napisał(a):Potrzebuję jakiegoś sera, który będzie się topić, czyli takie raczej do zapiekania.
Płatki drożdżowe (jesli nie masz alergii!) załatwiają wiele kwestii smakowo w przypadku zapiekanek i sosów / zagęszczaczy, np. sosu beszamelowego (i są w składzie wielu seropodobnych produktów) - osobiście polecam, mega proste w użyciu (parmezanowość i okolice
Co do wartości odżywczych w różnych przepisach: mąka sezamowa / sezam, tofu, siemię lniane.
A taki high-end:
https://www.wegannerd.com/2015/09/cudow ... niaka.htmlWięc jak konkretnie potrzebujesz zapiekać?
PS
Ja jestem nie-fanką kokosowych produktów z paru powodów (znaczy: w naszym regionie
Olej rzepakowy głównie i ew. oliwa, lniany, sezamowy, z czarnuszki, dyni etc. - nierafinowane (!).
Ogólnie nie lubię udziwnień w kuchni - za trudne
(przyznam, że jak mam ochotę na eksperyment, to mogę zjeść "na mieście").
Ale to ja
Np. przepis na śmietanę (i na bazie tego można szukać produktów gotowych - tak jak pisze Karina - co powinno byc w składzie):
https://www.wegannerd.com/2016/08/prost ... -tofu.htmlhttps://wegebunia.pl/kwasna-smietana-weganska/I w sumie przyjmę wszystko ze znośnym składem i małą zawartością cukrów.
To wobec tego łatwiej o listę składników, których być nie powinno w produkcie...
Może rozejrzyj się tutaj
https://vegetest.pl/Całkiem rozsądne w wielu punktach, można się nauczyć, na co zwracać uwagę przy czytaniu składów.