Teraz jest 22 listopada 2024, o 01:03

O pielęgnacji i stylizacji włosów

Zdrowie, pielęgnacja, edukacja, zakupy, podróże

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 30 czerwca 2020, o 12:39

Kejti, na L'Orealu jest napisane "Spray", nie "Lack", więc będzie OK. Jak jest "spray", to lakiery nie niszczą włosów i nie zamieniają ich w beton.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez kejti » 30 czerwca 2020, o 12:40

oj, nawet nie doczytałam, zupełnie zapomniałam ale na szczęście dobrze wyszło :hihi: dzięki ;)

Edit:
Janka napisał(a):Od kilku dni mam znowu bardzo króciutkie włosy. Wyszło fantastycznie, to jest idealna długość do moich rysów twarzy, prawie na linii brody, trochę przecienione w dolnej partii.
Teraz dla odmiany zapuszczam grzywkę. Nie wiem, czy szybko nie zmienię zdania i znowu jej nie skrócę, ale na razie pozwalam jej rosnąć.

ja też od ponad tygodnia na krótko :wesoły: aż miło

.
.

Let's find some beautiful place to get lost.

Post przez Janka » 30 czerwca 2020, o 12:47

Jak kupuję miniaturki z L'Oreala na krótsze podróże lub do zabrania ze sobą na sylwestry itp., to wolę lakier do cienkich włosów, dodający objętości. Ale on nie zawsze jest w sklepie w miniaturce i kilka razy już musiałam kupić ten sam, który Ty kupiłaś. Między nimi nie ma wielkiej różnicy w działaniu. One trochę inaczej pachną, ale oba podobnie mocno trzymają włosy do kupy.
Obrazek

Post przez kejti » 30 czerwca 2020, o 13:00

super, myślę czy dzisiaj popsikać jak mam wolne, czy jednak jutro do pracy. Jak z prostowaniem na drugi dzień takich włosów z lakierem? Myje np w poniedziałek i już w środe po pracy ponownie

.
.

Post przez Janka » 30 czerwca 2020, o 14:36

Lepiej popsikaj dziś na próbę, bo jak coś Ci nie będzie pasowało, to zdążysz jakoś sobie poradzić z problemem.
Oba lakiery się łatwo dają wyczesać z włosów. L'Oreal łatwiej.
Na drugi dzień trzeba najpierw wyczesać lakier, potem użyć prostownicy lub w jakiś inny sposób ułożyć fryzurę i na koniec popsiukać na nowo.
Myślę, że nie będzie żadnego kłopotu z używaniem prostownicy następnego dnia. Na moich włosach układanie włosów drugiego dnia, gdy są na nich jeszcze jakieś resztki lakieru, jest nawet łatwiejsze niż świeżo po myciu. Nie wiem, jak byłoby z prostownicą, bo nie mam. Pierwszego dnia używam okrągłej szczotki i zwykłej suszarki, a drugiego używam okragłej suszarki (takiej wyglądającej jak lokówka zakończona okragłą szczotką i działąjąca ciepłym powietrzem jak suszarka).
Specjaliści mówią, że lakier wyczesuje się wieczorem przed snem, ale ja robię to dopiero następnego dnia rano lub nawet wcale, jeśli nie planuję nowego układania fryzury.
Obrazek

Post przez kejti » 30 czerwca 2020, o 14:40

ok, dzięki za info :)

.
.

Post przez kejti » 1 lipca 2020, o 08:50

L'Oreal - momentami mnie zaswędzi głowa ale wydaje mi się, że wcześniej też tak miałam (ostatnio alergie bardziej mi działają) ale po prostu nie zwracałam uwagi. Niestety zapach mi nie podchodzi. Nie lubię go na sobie. Zobaczymy jutro albo pojutrze jak z Taftem.

.
.

Post przez Janka » 1 lipca 2020, o 13:04

Mnie się bardzo podoba zapach lakierów, które często używane są w polskich salonach fryzjerskich. Dlatego często, jak jestem w Polsce, to staram się mieć okazję do ich wąchania.
W sklepach specjalnie nie szukałam tego zapachu, a przypadkowo nigdy mi się nie trafił.
Niestety wadą tych cudnie pachnących lakierów jest to, że zupełnie na mnie nie działają. Pięć minut po wyjściu od fryzjera już nie mam na głowie żadnych śladów ułożenia fryzury, a moje włosy same się prostują.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 1 lipca 2020, o 21:54

Ja wróciłam do blondu :lol: I ścięłam włosy do ramion :lol:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez kejti » 1 lipca 2020, o 22:27

szalejemy :cheer:

Janka napisał(a):Mnie się bardzo podoba zapach lakierów, które często używane są w polskich salonach fryzjerskich. Dlatego często, jak jestem w Polsce, to staram się mieć okazję do ich wąchania.
W sklepach specjalnie nie szukałam tego zapachu, a przypadkowo nigdy mi się nie trafił.
Niestety wadą tych cudnie pachnących lakierów jest to, że zupełnie na mnie nie działają. Pięć minut po wyjściu od fryzjera już nie mam na głowie żadnych śladów ułożenia fryzury, a moje włosy same się prostują.

ja też lubię ten zapach w salonach. Moja bratowa jest fryzjerką (mam za darmo ścinanie póki nie wyjadę) ale z nią nie dyskutuje o lakierach ani nic bo ona uważa że mycie włosów co dwa dni jest dziwne itd. Ona ma długie do pasa, mocne, czarne (takie szpakowate) i myje raz na 2-3 tygodnie bo jej się nie przetłuszczają ani nic :ohlala: nie potrafiłabym tak

.
.

Post przez Janka » 2 lipca 2020, o 22:24

Moja koleżanka miała tak suche włosy, że myła je maksymalnie raz na dwa tygodnie, a świeżo po myciu wcierała w nie opakowanie kremu Nivea.
duzzza22 napisał(a):Ja wróciłam do blondu :lol: I ścięłam włosy do ramion :lol:

Super!!!
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 3 lipca 2020, o 18:54

Pokaż Duzz..xD :P
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Post przez kejti » 3 lipca 2020, o 23:22

Janka napisał(a):Moja koleżanka miała tak suche włosy, że myła je maksymalnie raz na dwa tygodnie, a świeżo po myciu wcierała w nie opakowanie kremu Nivea.

wooooooo, nivea??? ja to używam nivea codziennie milion razy ale twarz i dłonie tylko :P

co do lakieru Taft, zapach bardziej mi przypasował, trochę włosy wydają się bardziej matowe ale zdecydowanie lepsze od L'Oreal i głowa nic nie swędziała. Co do wypadających włosów to chyba z czasem będę wiedzieć czy coś pomogło. Też nie zawsze będę używać bo jednak lubie ten połysk na mojej łepetynie :hihi:

.
.

Post przez Nocny Anioł » 29 stycznia 2021, o 08:00

Gio ja już testowałam kilka i tak
Używałam tego i powiem ze jest całkiem dobry
https://www.e-zikoapteka.pl/dermena-sza ... 00-ml.html
Potem kupiłam taki i jest do niczego, robi sieano na głowie
https://www.wapteka.pl/biotebal-szampon ... ml-15533,p
Teraz kupiłam ten(w rosmanie jest promocja po 15 zł) i jak na razie jest świetny, super się pieni, włosy są nawilżone
https://www.cefarm24.pl/skrzypovita-pro ... 00-ml.html
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 29 stycznia 2021, o 08:34

Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: Nie mam, czytam to co mi się spodoba;)

Post przez giovanna » 29 stycznia 2021, o 22:32

Dziękuję dziewczyny Obrazek

U mnie to problem z racji wieku, a że mam cienkie włosy to od razu widać :(

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 29 stycznia 2021, o 22:43

U mnie poważnie wypadły w ramach choroby i jakiś czas nie chciały odrastać oraz pojawiła się nadwrażliwość skóry głowy.
Bandi ma właśnie też ekstrakty na skórę głowy pomagające w różnych rzeczach, ja używam stymulującego (znaczy: przestałam, jak się trochę unormowało) a obecnie nawilżająco-regenerującego.

Z drugiej strony jesli to hormony, to wiadomo: inna trochę zasada...
Za to wtedy polecam szampon Orientany do włosów delikatnych, bo robi faktycznie fajny myk: nie tylko ładnie pielęgnuje, ale i faktycznie lekko podnosi to, co jest, i w ogóle sprawdza się właśnie przy cienkich z urody włosach ;)
https://www.orientana.pl/produkt/ajurwe ... dalecznik/
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: Nie mam, czytam to co mi się spodoba;)

Post przez giovanna » 31 stycznia 2021, o 00:00

Dziękuję bardzo :)

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 31 stycznia 2021, o 20:37

U mnie przejściowe było wypadanie i ogólne osłabienie włosów. :mysli: Z tym, że mi szampony nie pomagały :bezradny: , a jedynie zadziałały te tabletki brane systematycznie.
https://nutridome.pl/hairvity-halier?ma ... WJEALw_wcB

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Ulubiona autorka/autor: Jane Austen

Post przez Irka1987 » 31 stycznia 2021, o 21:53

duzzza22 napisał(a):U mnie przejściowe było wypadanie i ogólne osłabienie włosów. :mysli: Z tym, że mi szampony nie pomagały :bezradny: , a jedynie zadziałały te tabletki brane systematycznie.
https://nutridome.pl/hairvity-halier?ma ... WJEALw_wcB

Bo tak to jest, że trzeba działać od środka. Zewnętrzna pielęgnacja to tylko dodatek jak problemy sa większe. Ja np osłabiła,melisy codzienną stylizacją.

Ale jak ktoś ma problem z rozczesywaniem wlosow, ktore łatwo sie plączą to polecam Gliss Kurr ten różowy z odzywką.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 25 maja 2021, o 09:54

Wypadanie włosów.
Rety, temat rzeka. Pocovidowo dopadło i mnie, ale powoli, powoli dochodzę z nimi do ładu.
I tak:
Szampon Pharmaceris:
https://www.doz.pl/apteka/p109535-Pharm ... sow_250_ml
plus wcierki w ilości... dużo:
Ta jedzie okrutnie, ale działa cuda:
https://www.drogerienatura.pl/herbaria- ... lsrc=aw.ds
Klasyk, czyli Jantar, sam mam wrażenie, że nie za wiele daje, ale w moim combozestawie jest okej.
https://drogeriapigment.pl/wcierki/1508 ... dREALw_wcB
Super ukojenie dla skóry głowy i piękny miętowy zapach, nawilża jak dzika:
https://triny.pl/8534-nowa-kosmetyka-se ... gPEALw_wcB
I będę testować jeszcze to:
https://onlybio.life/hair-balance-by-on ... 00-ml.html

Plus oleje pod porowatość na długość i oleje do skalpu.
Dla mnie cuda robi o ten:
https://triny.pl/1704-sesa-olejek-do-wl ... jNEALw_wcB
też cudo, ale zawiera olej kokosowy, więc większość włosów może puszyć. Mnie puszy jak diabli, więc muszę uważać ;)

Po tym zestawie moje włosy nawet nie potrzebują zbyt częstego nakładania masek po myciu, ale zabezpieczam na długości bardzo delikatnie olejkiem z nasion baobabu.

Wkręciłam się mocno we włosing, nie ma dnia, żebym czegoś sobie nie wcierała :D
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Ulubiona autorka/autor: w zależności od nastroju

Post przez gosiurka » 25 maja 2021, o 16:44

u mnie pomógł selen, cynk + ADEK, przestały wypadać tja
Pewnego razu doszłam do wniosku, że czas sobie znaleźć faceta... , ale kupiłam martini i mi przeszło(ZabawneKartki)
Przejdź na mroczną stronę..... mamy czekoladę.

Post przez •Sol• » 25 maja 2021, o 17:24

Suplementuję ogromną ilością, włącznie z biotyną, wszystko do spółki coś daje, nie wiem, co najbardziej ;)

Ulubiona autorka/autor: w zależności od nastroju

Post przez gosiurka » 25 maja 2021, o 18:02

Sol, nie wiem co u ciebie jest powodem, mi pomogła dieta, bo mam nietolerancje i jak zaczęłam się stosować do diety to i witaminy zaczęły się przyswajać, a nie przelatywać , tak mi dietetyk powiedział :wink:
Pewnego razu doszłam do wniosku, że czas sobie znaleźć faceta... , ale kupiłam martini i mi przeszło(ZabawneKartki)
Przejdź na mroczną stronę..... mamy czekoladę.

Post przez •Sol• » 25 maja 2021, o 18:06

u mnie pocovidowo włosy się sypią, więc w zasadzie nie wiadomo, co może pomóc ;)

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kącik Porad Wszelakich