Teraz jest 21 listopada 2024, o 12:10

A Promise of Fire - Amanda Bouchet (Liberty)

Alfabetyczny spis recenzji ROMANSÓW PARANORMALNYCH I FANTASTYCZNYCH)

A Promise of Fire - Amanda Bouchet (Liberty)

Post przez Liberty » 2 grudnia 2018, o 16:45

27015399.jpg

A Promise of Fire - seria Kingmaker Chronicles
Autorka: Amanda Bouchet
Romans fantastyczny

https://www.goodreads.com/book/show/270 ... se-of-fire

Fantastyczna lektura. Dosłownie. Czyta się ekspresowo, trudno się oderwać a rozrywka zapewniona jest do ostatniej strony. W tej książce jest wszystko, co zapewnia satysfakcjonującą lekturę: inteligentną, zabawną, pewną siebie bohaterkę z tendencjami psychopatycznymi, która nawet użala się nad sobą z humorem; seksownego, wojowniczego ale nie pozbawionego mózgu bohatera, który zrobi dla bohaterki wszystko; cudownie zabawną i zgraną grupę wojowników, przesympatyczną rodzinę głównego bohatera; kompletnie szurniętą, żądną krwi rodzinę bohaterki, z mamusią na czele; cudownie ożywioną mitologię starożytnej Grecji, dzięki czemu strony książki i przygody bohaterów wypełnione są starożytnymi bogami, stworzeniami, przepowiedniami i artefaktami. A to wszystko ujęte w ramy powieści przygodowej okraszonej zdrową dawką wielkiej historii miłosnej.

Powieść rozpoczyna się wielobarwną sceną w cyrku, w którym to główna bohaterka - Cat - pracuje jako wróżka przepowiadająca przyszłość. Szybciutko dowiadujemy się, że to tylko przykrywka pod którą główna bohaterka od lat chowa swoją prawdziwą tożsamość i umiejętności, w obawie że odnajdzie ją rodzina, od której uciekła jako 15-latka. Zamiast rodziny odnajduje ją Griffin, do niedawna zwykły watażka bez magii, któremu udało się obalić jedną z głównych magicznych rodzin królewskich, przejąć władzę i posadzić na tronie siostrę. A że głupi nie jest, szybko zorientował się, że nie uda mu się utrzymać władzy bez własnego maga i to nie byle jakiego, bo takiego, który mam moc powoływania królów (kingmaker). I tu na scenę wkracza, a właściwie zostaje wrzucona Cat, którą porywa i wywozi do swojej twierdzy. Oczywiście ani samo porwanie ani dalsza droga do twierdzy Griffina nie przebiegają w spokoju. Niemal natychmiast okazuje się, że nie tylko ktoś czyha na życie Cat ale i Griffina, a biorąc pod uwagę ile tajemnic skrywa bohatera z każdą stroną historia jest tylko co raz lepsza. Czytelnik nie ma chwili wytchnienia, bo akcja pędzi jak szalona, spisek goni spisek, napięcie narasta, również to pomiędzy Cat i Griffinem, a poczucie nadchodzącej katastrofy, sprawia że od razu sięgamy po kolejny tom.
"A Promise of Fire" to świetna lektura na zimowe dni i mam nadzieję, że kiedyś ta seria wyjdzie po polsku bo warto.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 2 grudnia 2018, o 17:11

Czyli muszę się zakręcić wokół tego cyklu :hyhy:
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Post przez Liberty » 2 grudnia 2018, o 21:38

Spróbuj a nuż Ci podejdzie. Jestem w połowie drugiego tomu i jest fajnie ;)

Post przez Alias » 3 grudnia 2018, o 11:07

Ta książka była u mnie w top 2016 :hyhy:
“I always knew I would fall in love with you, but you were never supposed to love me back"

Post przez Liberty » 3 grudnia 2018, o 22:11

Ja się dość długo zabierałam za tę książkę, bo to nie moje rewiry. Generalnie miła niespodzianka ;)

Powrót do Recenzje romansów paranormalnych i fantastycznych