Teraz jest 21 listopada 2024, o 10:42

Love in the Time of Scandal - Caroline Linden (Viperina)

Alfabetyczny spis recenzji ROMANSÓW HISTORYCZNYCH

Ulubiona autorka/autor: E. Hoyt, K. Byrne, R. Quasi, A. Giusti

Love in the Time of Scandal - Caroline Linden (Viperina)

Post przez Viperina » 7 lutego 2016, o 09:55

Caroline Linden - Love in the Time of Scandal - Skandale 3

Przeczytałam:
Obrazek

I mam nieco pomieszane uczucia. Po pierwsze dlatego, że nie lubiłam Benedykta i liczyłam, że Penelopa go przeczołga. Otóż nie przeczołgała go. Ale, ku mojemu zdziwieniu, w miarę czytania powieści, coraz mniej tego oczekiwałam. Chociaż, ku coraz większemu pomieszczaniu odczuć, nie polubiłam go również zbytnio. Benedykt nie jest typowym bohaterem romansu, podobnie zresztą jak i Sebastian, jego przyjaciel i bohater poprzedniej części.

Ale Benedykt jest nietypowy inaczej. Usilnie stara się ożenić z bogatą panną, żeby uwolnić się od wpływu toksycznego ojca, który wedle sobie tylko znanych kryteriów, regularnie odcina go od apanaży. Benedykt nie posiada zawodu, niby służy w armii, ale w zasadzie do tej służby dokłada. Jest dziedzicem ojca, hrabiego Stratforda, i wicehrabią Atherton, ale nie dysponuje satysfakcjonującymi go środkami materialnymi. Więc małżeństwo. Najpierw planuje poślubić Abigail, starszą siostrę Penelopy, ale tę sprzed nosa sprząta mu dawny przyjaciel, Sebastian. Potem namierza młodziutką Frances jakąś tam, ale tę z kolei zniechęca do niego Penelopa. W końcu, skutkiem nieszczęśliwego zbiegu okoliczności prowadzącego do nieuchronnego skandalu, żeni się z Penelopą. Nie będę opowiadała o fabule, bo same przeczytacie, ale muszę powiedzieć, że choć potoczyło się nieco inaczej, niż przypuszczałam, to ma to ręce i nogi. Fabularnie jest OK, w sumie lepiej, niż gdyby okazało się inaczej:

Spoiler:

Psychologicznie jest prawdopodobnie - tak, właśnie tak powinno być, żeby było sensownie, inercja Benedykta jest zrozumiała, trudno oczekiwać innych reakcji od kogoś, kto przeszedł to, co musiał przechodzić Benedykt. Linden ładnie pokazała rozjazd oczekiwań Penelopy wobec Benedykta z jego zachowaniami, wynikający ni mniej, ni więcej, tylko właśnie z różnicy doświadczeń rodzinnych Penelopy i Benedykta. Ot, ona miała inne dzieciństwo i nie może zrozumieć, dlaczego Benedykt zachowuje się w taki, a nie inny sposób. Co ciekawe, Benedykt w stosunku do Penelopy zachowuje się od początku do końca na piątkę, jest opiekuńczy, ufny, uczciwy, czuły, w odpowiedni sposób (czyli nie nadmiernie) zaborczy. Kiedy Penelopa go potrzebuje, jest zawsze obok niej, kiedy prosi go o pieniądze, daje jej, mimo że Penelopa odmawia wyjaśnienia, po co jej tak znaczna kwota. Benedykt nie staje na (ustalonej przez Penelopę) wysokości zadania tylko wówczas, gdy na scenę wkracza jego ojciec.

Spoiler:

Pod koniec jest trochę dramatozy, ale spójnie połączonej z psychologią wszystkich postaci. Bardzo się cieszę, że autorka rozegrała to fabularnie właśnie w taki sposób, bo inne zakończenie byłoby zbyt cukierkowe i zabiłoby logikę postaci Benedykta. To nie jest mój ulubiony typ bohatera, ale kupuję go i rozgrzeszam.

Reasumując, jest ciekawie, na pewno warto przeczytać, choćby dlatego, że jest nietypowo. Nie wiem, jaką postawić ocenę, skłaniam się ku 7/10.
Przeciętna kobieta zakochuje się siedem razy w roku, w tym sześć razy w butach.

All woman desire a Mr. Darcy.
Unfortunately, all man have no idea who that is.

Ulubiona autorka/autor: Garwood, SEP, McNaught i wiele innych...

Post przez rewela » 7 lutego 2016, o 20:21

aż nie mogę się doczekać :) ale poczekam jak już u nas wydadzą :)

Ulubiona autorka/autor: Montgomery, Palmer, Roberts

Post przez montgomerry » 7 lutego 2016, o 21:38

a wydadzą?

Ulubiona autorka/autor: Garwood, SEP, McNaught i wiele innych...

Post przez rewela » 7 lutego 2016, o 22:14

skoro dwie poprzednie części wydali, to na trójkę też liczę ;)

Ulubiona autorka/autor: Montgomery, Palmer, Roberts

Post przez montgomerry » 7 lutego 2016, o 22:30

Poszperałam na forum, znalazłam, dzięki, bo nie słyszałam :)

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 12 lutego 2016, o 19:26

Nietypowość zawsze mnie interesuje.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Powrót do Recenzje romansów historycznych