Jako że jestem samoukiem, w tym języków obcych, postanowiłam sobie pomóc i wgrałam na Kindle'a słownik angielsko-polski Bumato. Sprawdziłam, działa
Zauważyłam, że bateria jakoś szybciej mi znikła. Okazało się, że to problem stary jak istnieją Kindle, niestety po dziś dzień nie naprawiony - indeksowanie e-booków. Kindle się zawiesza (nawet kilka dni) podczas indeksowania ściągniętych książek i żre baterię aż miło. Ja miałam osiem książek niezaindeksowanych. Jak sprawdzić, czy jakieś booki nam nie "wiszą" (po kilku godzinach os ściągania - to też wymaga czasu)? W opcji search/szukaj (menu) wpiszcie byle jakie słowo lub znaki, np. sjsjjdj i szukaj. Gdy odda wam rezultat z brakiem niezaindeksowanych książek jest super. Jeżeli znajdzie książki macie wybór: albo poczekać aż to zrobi, ale będzie żreć baterię, albo te książki usunąć i wgrać/ściągnąć ponownie.
Indeksowanie działa także przy wyłączonym wi-fi. Osoby z Kindle 3G ciągle włączonym do sieci powinny częściej sprawdzać indeks, bo u nich bateria leci szybciej.
I jeszcze jedna sprawa. Wi-fi nie ciągnie dużo z baterii. Problemy zaczynają się, gdy oddalamy się od źródła sieci, czyli kreski spadają. Oznacza to, że Kindle będzie wyszukiwał nową sieć, silniejszą, a co za tym idzie bateria poleci na łeb, na szyję
I jeszcze jedno dla posiadaczy Kindle Paperwhite z magnetyczną okładką: zdarza się, że po uśpieniu Kindle on nadal świeci (i ciągnie baterię). To błąd w oprogramowaniu. Wystarczy zrestartować Kindle (przytrzymaj 20 sekund przycisk włączenia lub wybierz restart z Menu).
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”