Teraz jest 29 marca 2024, o 06:37

Kulinarne smakołyki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 21173
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: z Doliny Muminków
Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 1 stycznia 1970, o 02:00

Pierogi z jablkami: Po prostu, bierzesz jabłka, obierasz, ścierasz na grubych oczkach na tarce, wyciskasz przy tym sok, mieszasz z cukrem i cynamonem i w ciasto. Ot i cała filozofia [img:56f83mki]http://picsrv.fora.pl/images/smiles/new_smile.gif[/img:56f83mki]

Avatar użytkownika
 
Posty: 361
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Olsztyn

Post przez aga1987 » 1 stycznia 1970, o 02:00

Kasiu to zrób mu "Czarcie jadło" Zrób farsz, taki jak do pizzy, tzn. wszystko co masz w lodówce z wędlin już nie najpierwszej świeżości, dodaj pieczarki i cebulę, może być trochę ketchupu. Zrób placek ziemniaczany na całą patelnię. Włóż farsz na placek i złóż go na pół.



Myślę, że mu posmakuje i będzie i wilk syty i owca cała.

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 1 stycznia 1970, o 02:00

Uwielbiam arbuz więc jak jest to robię sobie taką sałatkę [img:2fc7ituq]http://picsrv.fora.pl/images/smiles/new_naughty.gif[/img:2fc7ituq]



1/2 arbuza

3 banany

4 łyżki koniaku



Arbuza bez skóry pokroić na kawałki, banany obrać ze skóry i pokroić w plasterki. Arbuza wymieszać z bananami, całość polać koniakiem.

Avatar użytkownika
 
Posty: 14642
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Tychy

Post przez Lorelei » 1 stycznia 1970, o 02:00

Lucy, bardzo skomplikowana [img:1e9v667u]http://picsrv.fora.pl/images/smiles/new_lol.gif[/img:1e9v667u]

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 1 stycznia 1970, o 02:00

Prawda? [img:1ysell6l]http://picsrv.fora.pl/images/smiles/evil1.gif[/img:1ysell6l]

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 1 stycznia 1970, o 02:00

ktoś pytał o przepis na domowe lody:





autor: lothian, 2009-07-21 11:54:35



Podaję przepis na lody, których amak pamiętam z dzieciństwa. Choć po zmrożeniu ich konsystencja jest nieco "chropowata", ich naturalny smak rekompensuje z nawiązką piękny wygląd tych wszystkich syntetyków, które wabią nas na każdym kroku.



Składniki:



1/2 l mleka

1/2 l śmietany kremówki

5 jajek

4-5 łyżek cukru (Ilość cukru wedle indywidualnych potrzeb)

laska wnilii, ewentualnie cukier lub olejek waniliowy



Przygotwanie:



Zagotować mleko i śmietanę z dodatkiem wanilii. Żółtka ucieramy z cukrem tak jak na kogiel mogiel. Następnie, mieszając, zalewamy żółtka ugotowanym mlekiem. Płynną masę wstawiamy z powrotem na kuchenkę i gotujemy na małym ogniu przez kolejne 10-15 minut, ciągle mieszając, do jej zgęstnienia. Nie wolno dopuścić do wrzenia, by jajka się nie ścięły. Teraz odstawiamy płynne lody do wystudzenia, a gdy one stygną ubijamy z białek sztywną pianę. kiedy płyn jest zimny, dodajemy do niego pianę i delikatnie mieszjąc, dokłdnie rozprowadzamy w lodach. Przelewamy je następnie do odpowiedniego naczynia i wstawiamy do zamrażalnika. Co pewien czas mieszmy gęstniejącą masę, bo przecież zależy nam by lody jedynie były odpowiednio zmrożone, a nie zamarznięte.



Mamy więc już wersję śmietankowo-waniliową. Może ona jednak służyć jako baza do uzyskania różnych wariacji smakowych, w zależności o potrzeb i preferencji każdego z nas Łacząc lody z dowolnymi dodatkami, jak kakao, owoce, czy czkolada, możemy uzyskać pełną gamę smaków.





źródło: [url:1h8cpiph]http://jalothian.blog.onet.pl/Lody-dziadka,2,ID385617773,n[/url:1h8cpiph]





mam wrażenie , że w "domowej kawiarence" też Z tego przepisu robił

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Kulinarne smakołyki

Post przez Kat » 29 sierpnia 2007, o 02:34

Tu możemy zamieszczać nasze przepisy na ulubione dania i roprawiać o tym, co lubimy jeść i pić Obrazek

 

Post przez Gość » 29 sierpnia 2007, o 09:39

hmmm ciekawy temat niestety jestem typem człowieka który nienawidzi gotować za to uwielbiam jeść Obrazek prawie wszystko (ale jak wiecie prawie robi wielką różnicę Obrazek ale jak znajde jakiś ciekawy przepis na coś słodkiego czy fajną sałatkę to się podzielę

Avatar użytkownika
 
Posty: 31458
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez pinksss » 29 sierpnia 2007, o 11:24

najsmaczniejsze to jest jak mąż zrobi :lol:

 

Post przez Gość » 29 sierpnia 2007, o 13:33

jak się ma męża to pewnie rzeczywiści tak jest Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 29 sierpnia 2007, o 13:40

a jak sie ie ma, to czeka sie, jak mama cos dobrego przyrzadzi Obrazek albo robi sie samemu Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 1672
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Hebe » 29 sierpnia 2007, o 14:47

Ja raczej nie gotuje robi to mój mężczyzna, ale od czasu do czasu przyrządzam jakieś przekąski i piekę jakieś ciasto, dlatego podam przepis na sałatkę z kurczakiem i brokułami. Chociaż nie jadam drobiu to jedna z moich ulubionych sałatek (z sałatki wybieram tylko warzywa Obrazek ), co prawda można by było zrobić ją bez kurczaka (próbowałam), ale smak nie jest ten sam



<span style="font-weight: bold">Sałatka z kurczakiem i brokułami</span>



Składniki:

kurczak – średnia podwójna pierś

duży brokuł

½ słoika marynowanej cebulki

kukurydza - mała puszka

cały słoik marynowanego w ziołach czosnku

majonez

sól

wegeta



Wykonanie:

1. Brokuł ugorować w wodzie z 1 łyżką octu

2. Kurczaka ugotować w wegecie w 2 kawałkach

3. Ugotowaną pierś pokroić na nieduże kawałki

4. Brokuł, kurczaka, kukurydzę i cebulkę wymieszać

5. Przed podaniem dodać czosnek razem z zalewą, doprawić do smaku solą

6. Dodać odrobinę majonezu, tak aby było wilgotne

7. Przełożyć do miski i podać na stół



SMACZNEGO

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 29 sierpnia 2007, o 14:48

dlaczego tu jest czosnek i cebula?? Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13067
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 29 sierpnia 2007, o 16:08

Bo czosnek i cebula to samo zdrowie. :wink:

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 29 sierpnia 2007, o 17:19

kochana moja, a powiedz Ty mi ile ma byc maki?? i kiedy proszek dorzucic?? wtedy kiedy sol?? i jakich owocow suszonych uzyc?? obojetnie?? a moge tez swiezych?? <wiem ciekawska jestem, ale moze byc dobre, wiec byc zrobila mojej familii <o dziwo nawet mam whiskey w domciu - jeszcze nie wypili Obrazek>

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 29 sierpnia 2007, o 17:20

Hebe, a mogę do tej sałatki uzyć jeszcze innych warzyw, żeby ominąć cebulę i czosnek?? bo ja niestety nie mogę ich jeść Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 1569
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Nettetal

Post przez Kamila W. » 29 sierpnia 2007, o 17:54

Dlaczego nie mozesz jesc Obrazek to jest najzdrowsze a czostek to juz w ogole ma lecznicze dzialanie Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 29 sierpnia 2007, o 18:25

bo jest mi po tym niedobrze i mam porblemy z zoladkiem... a poza tym sam zapach <zeby nie powiedziec gorzej> czosnku czy cebuli ma na mnie negatywne dzialanie Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 1672
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Hebe » 29 sierpnia 2007, o 18:51

obawiam się, że nie bo on nadaje cały smak sałatce. Zresztą czosnek i cebulka są marynowane i nie maja takiego zapachu Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 1672
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Hebe » 29 sierpnia 2007, o 18:54

Kat co za różnica ile tej mąki przy drugiej butelce Whisky to już bez różnicy ile jej dasz Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 1569
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Nettetal

Post przez Kamila W. » 29 sierpnia 2007, o 18:54

Ach czosnek zabija wszelnie niedobre bakterie i przeczyszcza delikatnie wiec poszukam jeden przepis ktory nazywa sie Rarytas i wygladem przypominaja placki ziemniaczane Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 1672
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Hebe » 29 sierpnia 2007, o 20:10

przepisy przepisami, ale należy pamiętać, że:

Kochanego ciałka nigdy nie za wiele?

A jednak pora na dietę bezsprzecznie nadchodzi, gdy...

...zamiast kazać ci ruszyć d... - dzwonią po dźwig;

...ty tańczysz, a orkiestra podskakuje,

...lekarz wykrywa u ciebie wirusa pożerającego tkanki... i daje ci 35 lat życia,

...aspiryna najlepiej smakuje ci z majonezem,

...kopiłeś talerzyk do zupy, a ponton i koło ratunkowe dorzucili gratis,

...słoń w zoo rzuca ci orzeszki,

...zdjęcie twojej klasy na zakończenie szkoły robili z lotu ptaka,

...w prawie jazdy masz adnotację: "ciąg dalszy zdjęcia na następnej stronie”,

...twój kark wygląda jak paczka bułek do hot-dogów,

...wszystkie restauracje w twoim mieście mają wywieszki: „Możemy przyjąć 240 gości lub [twoje nazwisko]”,

...wsiadasz do windy i ona jedzie w dół - nawet jeśli to parter,

...rzucane w ciebie snieżki wchodzą na twoją orbitę,

...w Kalifornii zarobiłbyś na luksusowe życie sprzedając cień,

...na przejściu dla pieszych to samochody uważają na ciebie,

...ktoś dwukrotnie obszedł cię dookola... i zabłądził,

...poleciały ci oczka w dżinsach,

...stwierdzono u ciebie unikalną grupę krwi: gulaszowa,

...kelner w restauracji nie podaje ci karty, lecz kosztorys,

...zmuszony jesteś uwierzyć na słowo sprzedawcy w sklepie obuwniczym, że wychodzisz w nowych butach,

...pasek zakładasz przy pomocy bumerangu,

...odwracasz się... a znajomi urządzają ci przyjęcie powitalne,

...ostatnio w kinie siedziałeś obok wszystkich,

...w pępku nie zbiera ci się "puszek”, lecz cały sweter.

Avatar użytkownika
 
Posty: 1569
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Nettetal

Post przez Kamila W. » 29 sierpnia 2007, o 23:05

Tak na dobra sprawe to jest moj ulubiony przepis i robie go na specjalne okazje Obrazek



<span style="font-weight: bold">Rarytas</span>



<span style="text-decoration: underline">Skladniki</span>

6 jaj

6 lyzek maki ziemniaczanej

3 duze cebule

0,5 kg fileta z kurczaka

200-300 g pieczarek

200g zoltego sera

pieprz i sol



<span style="text-decoration: underline">Sposob przygotowania</span>



Jajka z maka rozklepac (rozbeltac) i doprawic do smaku (pieprz i sol), pokroic w kostke cebule, pieczerki, ser zetrzec na tartce, filety pokroic w paseczki, wszystko razem wymieszac wlozyc do lodowki na 2 godz. Potem piec na patelni jak placki dziemniaczane. Najlepiej jesc jak jest cieple Obrazek





<span style="font-weight: bold">Sos do Rarytasa</span>



<span style="text-decoration: underline">Skladniki</span>



3 zabki czosnku (rozgniesc)

2/3 czubate lyzki majonezu (najlepiej Winiary) Obrazek

2/3 czubate lyzki jogurtu naturalnego

pol cytryny (wycisnac sok)

pieprz i sol



Czosnek zmieszac z majonezem i jogurtem oraz sokiem z cytryny doprawic sola i pieprzem do smaku i zostawic na 1 godz. w lodowce.



Sos mozna nalozyc na rarytasa ja tak robie :twisted:

Zycze smacznego



Ps. Najlepiej robic na weekend w tygodniu nie polecam gdyz (ja jem duzo tego) jak to czosnek ladnie pachnie :twisted:

Avatar użytkownika
 
Posty: 1569
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Nettetal

Post przez Kamila W. » 29 sierpnia 2007, o 23:28

Tylko nie myslcie ze jestem orlem w gotowaniu i ze znam sie jak nie wiem co ale wkazdym badz razie staram sie jak moge... jak ta pani :twisted:



Młodzi małżonkowie zasiadają do pierwszego obiadu który jest debiutem kulinarnym żony.

- A czym Kochanie nadziewałaś tego pieczonego kurczaka?

- Jak to nadziewałam. Przecież nie był w środku pusty...

Avatar użytkownika
 
Posty: 1672
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Hebe » 29 sierpnia 2007, o 23:30

Kamila zachęcasz nas czy zniechęcasz do korzystania z swoich przepisów? Obrazek

Następna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość