Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 18 sierpnia 2018, o 21:38



Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3597 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 144  Następna strona
 Kulinarne smakołyki 
Autor Wiadomość
Rozpisana Waćpanna
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Posty: 21173
Lokalizacja: z Doliny Muminków
Pochwały: 80
Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...
Cytuj
Post 
1 stycznia 1970, o 02:00
Pierogi z jablkami: Po prostu, bierzesz jabłka, obierasz, ścierasz na grubych oczkach na tarce, wyciskasz przy tym sok, mieszasz z cukrem i cynamonem i w ciasto. Ot i cała filozofia [img:56f83mki]http://picsrv.fora.pl/images/smiles/new_smile.gif[/img:56f83mki]


Zobacz profil WWW
Hobbystka
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Posty: 361
Lokalizacja: Olsztyn
Cytuj
Post 
1 stycznia 1970, o 02:00
Kasiu to zrób mu "Czarcie jadło" Zrób farsz, taki jak do pizzy, tzn. wszystko co masz w lodówce z wędlin już nie najpierwszej świeżości, dodaj pieczarki i cebulę, może być trochę ketchupu. Zrób placek ziemniaczany na całą patelnię. Włóż farsz na placek i złóż go na pół.



Myślę, że mu posmakuje i będzie i wilk syty i owca cała.


Zobacz profil
Namiętny wąchacz farby drukarskiej
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Posty: 25945
Lokalizacja: Ruda Śląska
Pochwały: 127
Ulubiona autorka/autor: Tiffany Snow, Joanna Szarańska, Małgorzata Rogala
Cytuj
Post 
1 stycznia 1970, o 02:00
Uwielbiam arbuz więc jak jest to robię sobie taką sałatkę [img:2fc7ituq]http://picsrv.fora.pl/images/smiles/new_naughty.gif[/img:2fc7ituq]



1/2 arbuza

3 banany

4 łyżki koniaku



Arbuza bez skóry pokroić na kawałki, banany obrać ze skóry i pokroić w plasterki. Arbuza wymieszać z bananami, całość polać koniakiem.


Zobacz profil
Forumowa baronowa
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Posty: 14604
Lokalizacja: Tychy
Pochwały: 1
Cytuj
Post 
1 stycznia 1970, o 02:00
Lucy, bardzo skomplikowana [img:1e9v667u]http://picsrv.fora.pl/images/smiles/new_lol.gif[/img:1e9v667u]


Zobacz profil
Namiętny wąchacz farby drukarskiej
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Posty: 25945
Lokalizacja: Ruda Śląska
Pochwały: 127
Ulubiona autorka/autor: Tiffany Snow, Joanna Szarańska, Małgorzata Rogala
Cytuj
Post 
1 stycznia 1970, o 02:00
Prawda? [img:1ysell6l]http://picsrv.fora.pl/images/smiles/evil1.gif[/img:1ysell6l]


Zobacz profil
Szafirowa Literatka
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Posty: 6798
Pochwały: 2
Cytuj
Post 
1 stycznia 1970, o 02:00
ktoś pytał o przepis na domowe lody:





autor: lothian, 2009-07-21 11:54:35



Podaję przepis na lody, których amak pamiętam z dzieciństwa. Choć po zmrożeniu ich konsystencja jest nieco "chropowata", ich naturalny smak rekompensuje z nawiązką piękny wygląd tych wszystkich syntetyków, które wabią nas na każdym kroku.



Składniki:



1/2 l mleka

1/2 l śmietany kremówki

5 jajek

4-5 łyżek cukru (Ilość cukru wedle indywidualnych potrzeb)

laska wnilii, ewentualnie cukier lub olejek waniliowy



Przygotwanie:



Zagotować mleko i śmietanę z dodatkiem wanilii. Żółtka ucieramy z cukrem tak jak na kogiel mogiel. Następnie, mieszając, zalewamy żółtka ugotowanym mlekiem. Płynną masę wstawiamy z powrotem na kuchenkę i gotujemy na małym ogniu przez kolejne 10-15 minut, ciągle mieszając, do jej zgęstnienia. Nie wolno dopuścić do wrzenia, by jajka się nie ścięły. Teraz odstawiamy płynne lody do wystudzenia, a gdy one stygną ubijamy z białek sztywną pianę. kiedy płyn jest zimny, dodajemy do niego pianę i delikatnie mieszjąc, dokłdnie rozprowadzamy w lodach. Przelewamy je następnie do odpowiedniego naczynia i wstawiamy do zamrażalnika. Co pewien czas mieszmy gęstniejącą masę, bo przecież zależy nam by lody jedynie były odpowiednio zmrożone, a nie zamarznięte.



Mamy więc już wersję śmietankowo-waniliową. Może ona jednak służyć jako baza do uzyskania różnych wariacji smakowych, w zależności o potrzeb i preferencji każdego z nas Łacząc lody z dowolnymi dodatkami, jak kakao, owoce, czy czkolada, możemy uzyskać pełną gamę smaków.





źródło: [url:1h8cpiph]http://jalothian.blog.onet.pl/Lody-dziadka,2,ID385617773,n[/url:1h8cpiph]





mam wrażenie , że w "domowej kawiarence" też Z tego przepisu robił


Zobacz profil
Angel of Darkness
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Posty: 11887
Lokalizacja: Hellfire
Pochwały: 1
Cytuj
Post Kulinarne smakołyki
29 sierpnia 2007, o 02:34
Tu możemy zamieszczać nasze przepisy na ulubione dania i roprawiać o tym, co lubimy jeść i pić Obrazek


Zobacz profil
Cytuj
Post 
29 sierpnia 2007, o 09:39
hmmm ciekawy temat niestety jestem typem człowieka który nienawidzi gotować za to uwielbiam jeść Obrazek prawie wszystko (ale jak wiecie prawie robi wielką różnicę Obrazek ale jak znajde jakiś ciekawy przepis na coś słodkiego czy fajną sałatkę to się podzielę


Wiedźma Ple Ple
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Posty: 31458
Cytuj
Post 
29 sierpnia 2007, o 11:24
najsmaczniejsze to jest jak mąż zrobi :lol:


Zobacz profil
Cytuj
Post 
29 sierpnia 2007, o 13:33
jak się ma męża to pewnie rzeczywiści tak jest Obrazek


Angel of Darkness
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Posty: 11887
Lokalizacja: Hellfire
Pochwały: 1
Cytuj
Post 
29 sierpnia 2007, o 13:40
a jak sie ie ma, to czeka sie, jak mama cos dobrego przyrzadzi Obrazek albo robi sie samemu Obrazek


Zobacz profil
Miss postów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Posty: 1672
Cytuj
Post 
29 sierpnia 2007, o 14:47
Ja raczej nie gotuje robi to mój mężczyzna, ale od czasu do czasu przyrządzam jakieś przekąski i piekę jakieś ciasto, dlatego podam przepis na sałatkę z kurczakiem i brokułami. Chociaż nie jadam drobiu to jedna z moich ulubionych sałatek (z sałatki wybieram tylko warzywa Obrazek ), co prawda można by było zrobić ją bez kurczaka (próbowałam), ale smak nie jest ten sam



<span style="font-weight: bold">Sałatka z kurczakiem i brokułami</span>



Składniki:

kurczak – średnia podwójna pierś

duży brokuł

½ słoika marynowanej cebulki

kukurydza - mała puszka

cały słoik marynowanego w ziołach czosnku

majonez

sól

wegeta



Wykonanie:

1. Brokuł ugorować w wodzie z 1 łyżką octu

2. Kurczaka ugotować w wegecie w 2 kawałkach

3. Ugotowaną pierś pokroić na nieduże kawałki

4. Brokuł, kurczaka, kukurydzę i cebulkę wymieszać

5. Przed podaniem dodać czosnek razem z zalewą, doprawić do smaku solą

6. Dodać odrobinę majonezu, tak aby było wilgotne

7. Przełożyć do miski i podać na stół



SMACZNEGO


Zobacz profil
Angel of Darkness
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Posty: 11887
Lokalizacja: Hellfire
Pochwały: 1
Cytuj
Post 
29 sierpnia 2007, o 14:48
dlaczego tu jest czosnek i cebula?? Obrazek


Zobacz profil
Srebrne Pióro
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Posty: 11769
Pochwały: 93
Cytuj
Post 
29 sierpnia 2007, o 16:08
Bo czosnek i cebula to samo zdrowie. :wink:


Zobacz profil
Angel of Darkness
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Posty: 11887
Lokalizacja: Hellfire
Pochwały: 1
Cytuj
Post 
29 sierpnia 2007, o 17:19
kochana moja, a powiedz Ty mi ile ma byc maki?? i kiedy proszek dorzucic?? wtedy kiedy sol?? i jakich owocow suszonych uzyc?? obojetnie?? a moge tez swiezych?? <wiem ciekawska jestem, ale moze byc dobre, wiec byc zrobila mojej familii <o dziwo nawet mam whiskey w domciu - jeszcze nie wypili Obrazek>


Zobacz profil
Angel of Darkness
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Posty: 11887
Lokalizacja: Hellfire
Pochwały: 1
Cytuj
Post 
29 sierpnia 2007, o 17:20
Hebe, a mogę do tej sałatki uzyć jeszcze innych warzyw, żeby ominąć cebulę i czosnek?? bo ja niestety nie mogę ich jeść Obrazek


Zobacz profil
Fanatyczka
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Posty: 1569
Lokalizacja: Nettetal
Cytuj
Post 
29 sierpnia 2007, o 17:54
Dlaczego nie mozesz jesc Obrazek to jest najzdrowsze a czostek to juz w ogole ma lecznicze dzialanie Obrazek


Zobacz profil WWW
Angel of Darkness
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Posty: 11887
Lokalizacja: Hellfire
Pochwały: 1
Cytuj
Post 
29 sierpnia 2007, o 18:25
bo jest mi po tym niedobrze i mam porblemy z zoladkiem... a poza tym sam zapach <zeby nie powiedziec gorzej> czosnku czy cebuli ma na mnie negatywne dzialanie Obrazek


Zobacz profil
Miss postów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Posty: 1672
Cytuj
Post 
29 sierpnia 2007, o 18:51
obawiam się, że nie bo on nadaje cały smak sałatce. Zresztą czosnek i cebulka są marynowane i nie maja takiego zapachu Obrazek


Zobacz profil
Miss postów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Posty: 1672
Cytuj
Post 
29 sierpnia 2007, o 18:54
Kat co za różnica ile tej mąki przy drugiej butelce Whisky to już bez różnicy ile jej dasz Obrazek


Zobacz profil
Fanatyczka
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Posty: 1569
Lokalizacja: Nettetal
Cytuj
Post 
29 sierpnia 2007, o 18:54
Ach czosnek zabija wszelnie niedobre bakterie i przeczyszcza delikatnie wiec poszukam jeden przepis ktory nazywa sie Rarytas i wygladem przypominaja placki ziemniaczane Obrazek


Zobacz profil WWW
Miss postów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Posty: 1672
Cytuj
Post 
29 sierpnia 2007, o 20:10
przepisy przepisami, ale należy pamiętać, że:

Kochanego ciałka nigdy nie za wiele?

A jednak pora na dietę bezsprzecznie nadchodzi, gdy...

...zamiast kazać ci ruszyć d... - dzwonią po dźwig;

...ty tańczysz, a orkiestra podskakuje,

...lekarz wykrywa u ciebie wirusa pożerającego tkanki... i daje ci 35 lat życia,

...aspiryna najlepiej smakuje ci z majonezem,

...kopiłeś talerzyk do zupy, a ponton i koło ratunkowe dorzucili gratis,

...słoń w zoo rzuca ci orzeszki,

...zdjęcie twojej klasy na zakończenie szkoły robili z lotu ptaka,

...w prawie jazdy masz adnotację: "ciąg dalszy zdjęcia na następnej stronie”,

...twój kark wygląda jak paczka bułek do hot-dogów,

...wszystkie restauracje w twoim mieście mają wywieszki: „Możemy przyjąć 240 gości lub [twoje nazwisko]”,

...wsiadasz do windy i ona jedzie w dół - nawet jeśli to parter,

...rzucane w ciebie snieżki wchodzą na twoją orbitę,

...w Kalifornii zarobiłbyś na luksusowe życie sprzedając cień,

...na przejściu dla pieszych to samochody uważają na ciebie,

...ktoś dwukrotnie obszedł cię dookola... i zabłądził,

...poleciały ci oczka w dżinsach,

...stwierdzono u ciebie unikalną grupę krwi: gulaszowa,

...kelner w restauracji nie podaje ci karty, lecz kosztorys,

...zmuszony jesteś uwierzyć na słowo sprzedawcy w sklepie obuwniczym, że wychodzisz w nowych butach,

...pasek zakładasz przy pomocy bumerangu,

...odwracasz się... a znajomi urządzają ci przyjęcie powitalne,

...ostatnio w kinie siedziałeś obok wszystkich,

...w pępku nie zbiera ci się "puszek”, lecz cały sweter.


Zobacz profil
Fanatyczka
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Posty: 1569
Lokalizacja: Nettetal
Cytuj
Post 
29 sierpnia 2007, o 23:05
Tak na dobra sprawe to jest moj ulubiony przepis i robie go na specjalne okazje Obrazek



<span style="font-weight: bold">Rarytas</span>



<span style="text-decoration: underline">Skladniki</span>

6 jaj

6 lyzek maki ziemniaczanej

3 duze cebule

0,5 kg fileta z kurczaka

200-300 g pieczarek

200g zoltego sera

pieprz i sol



<span style="text-decoration: underline">Sposob przygotowania</span>



Jajka z maka rozklepac (rozbeltac) i doprawic do smaku (pieprz i sol), pokroic w kostke cebule, pieczerki, ser zetrzec na tartce, filety pokroic w paseczki, wszystko razem wymieszac wlozyc do lodowki na 2 godz. Potem piec na patelni jak placki dziemniaczane. Najlepiej jesc jak jest cieple Obrazek





<span style="font-weight: bold">Sos do Rarytasa</span>



<span style="text-decoration: underline">Skladniki</span>



3 zabki czosnku (rozgniesc)

2/3 czubate lyzki majonezu (najlepiej Winiary) Obrazek

2/3 czubate lyzki jogurtu naturalnego

pol cytryny (wycisnac sok)

pieprz i sol



Czosnek zmieszac z majonezem i jogurtem oraz sokiem z cytryny doprawic sola i pieprzem do smaku i zostawic na 1 godz. w lodowce.



Sos mozna nalozyc na rarytasa ja tak robie :twisted:

Zycze smacznego



Ps. Najlepiej robic na weekend w tygodniu nie polecam gdyz (ja jem duzo tego) jak to czosnek ladnie pachnie :twisted:


Zobacz profil WWW
Fanatyczka
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Posty: 1569
Lokalizacja: Nettetal
Cytuj
Post 
29 sierpnia 2007, o 23:28
Tylko nie myslcie ze jestem orlem w gotowaniu i ze znam sie jak nie wiem co ale wkazdym badz razie staram sie jak moge... jak ta pani :twisted:



Młodzi małżonkowie zasiadają do pierwszego obiadu który jest debiutem kulinarnym żony.

- A czym Kochanie nadziewałaś tego pieczonego kurczaka?

- Jak to nadziewałam. Przecież nie był w środku pusty...


Zobacz profil WWW
Miss postów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Posty: 1672
Cytuj
Post 
29 sierpnia 2007, o 23:30
Kamila zachęcasz nas czy zniechęcasz do korzystania z swoich przepisów? Obrazek


Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3597 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 144  Następna strona

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL