Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 21 lutego 2019, o 11:14



Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Przetwory i inne słoikowe potwory 
Autor Wiadomość
Crazy Angel
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 10:19
Posty: 2330
Pochwały: 5
Ulubiona autorka/autor: jeszcze nie wiem
Cytuj
Post Przetwory i inne słoikowe potwory
3 listopada 2018, o 14:47
Jakie przetwory (owocowe i warzywne) i inne "słoikowe potwory" typu mięska, grzybki, rybki i tak dalej powstają w zaciszu Waszych kuchni?
Ja dzisiaj zrobiłam (pierwszy raz) smażone jabłka z cynamonem, gałką muszkatołową i imbirem. Póki co całe dwa nieduże słoiki.


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

_________________
Sprzątamy szafę

Instagram


Zobacz profil WWW
Rozpisana cesarzowa
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 10:15
Posty: 29194
Lokalizacja: Kłyż
Pochwały: 127
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews
Cytuj
Post 
3 listopada 2018, o 18:42
u mnie sporo.Przede wszystkim dżemy,soki,różnego rodzaju sałatki warzywne i grzybowe,jakieś pikle,ogórki kiszone ,nalewki i wina.Całą spiżarke mam tym zastawioną,choć w ostatnich latach mam dużo mniejsze zapotrzebowanie niż wóczas,gdy dzieciaki były młodsze.Zdarzay mi sie też w niektórych latach mięsa duszone lub pieczone w słoikach,kiełbaśniki i inne tego typu przetwory.W ostatnich latach jednak dużo więcej mrożę niż przerabiam...

_________________
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.


Zobacz profil
Crazy Angel
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 10:19
Posty: 2330
Pochwały: 5
Ulubiona autorka/autor: jeszcze nie wiem
Cytuj
Post 
3 listopada 2018, o 18:45
A masz jakiś fajny przepis na pomidory do słoika ale takie bez skóry albo na pieczarki?

_________________
Sprzątamy szafę

Instagram


Zobacz profil WWW
Rozpisana cesarzowa
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 10:15
Posty: 29194
Lokalizacja: Kłyż
Pochwały: 127
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews
Cytuj
Post 
3 listopada 2018, o 19:12
pieczarki zwykle robię w normalnej zalewie.Znaczy takie jak kupne.Nie obieram(jak mam ich dużo i sa małe ),tylko namaczam w osolonej ciepłej wodzie,wtedy skórka sama schodzi,wystarczy je lekko potrzeć.Obrane blansuję w lekko osolonym wrzatku i przelewam zimna woda.Do słoików wrzucam ząbek czosnku,albo kilka plasterków cebuli,kawałek marchewki,licie laurowe,ziele angielskie,pieprz ziarnisty i gorczyce .Układam ciasno pieczarki i zalewam gorącą zalewą octową.Po ostudzeniu pasteryzuję ok 15 minut.
Zalewę sporządzam w takiej proporcji:5 szkl wody,szkl octu 10 %,1 i 1/2 szk cukru,2 łyżki soli.

Pomidorów nie robie samych,używam ich jako dodatku do sałatek(np do sałatki z czerwonej kapusty,albo siemioskładnikówki),ewentualnie robię przeciery pomidorowe albo ketchupy,choc to dość czasochłonne

_________________
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.


Zobacz profil
Szamanka od Umarlaków
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 16:55
Posty: 56099
Pochwały: 127
Ulubiona autorka/autor: Andrews/SEP/Sparks i wiele, wiele innych.
Cytuj
Post 
5 listopada 2018, o 18:50
na pieczarki owszem ale warunek że do zjedzenia w przeciągu max 2 tygodni ;)

Pieczarki umyć, osuszyć, włożyć do dużego słoja i zalać olejem doprawiając:
solą, cukrem (płaska łyżeczka wystarczy) dwa ząbki czosnku, rozmaryn, tymianek.

Jest szał ;) olej po wyjedzeniu pieczarek można zużyć np do smażenia lub zrobić drugą turę pieczarek ;)

_________________
Obrazek


Zobacz profil
Rozpisana cesarzowa
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 listopada 2012, o 21:17
Posty: 28149
Pochwały: 127
Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa
Cytuj
Post 
5 listopada 2018, o 20:51
Robiłam tylko brzoskwinie, bo nie było innego wyjścia. Wyszło, jak wyszło...

_________________
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot


"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.


Zobacz profil
Lady Butterfly
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 20:14
Posty: 27104
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 127
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata
Cytuj
Post 
12 listopada 2018, o 11:20
Ja w tym roku przerabiałam paprykę, ogórki, zielone pomidory, grzyby, brzoskwinie, śliwki, jabłka, wiśnie i maliny :) A i dynię ;)

_________________


“Women are not short. They’re petite. They also are never middle-aged. They’re mature.”
― Kristen Ashley, Soaring

“It’s never too late to reach for happiness and no matter what life has done to you, it’s never too late to find it.” ― Kristen Ashley, The Will

“Never give up. Never quit dreaming. Because dreams had a way of being. You just had to keep hold.” ― Kristen Ashley, Walk Through Fire


Zobacz profil
Pastelowa Królewna
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 maja 2011, o 14:02
Posty: 29962
Pochwały: 127
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich
Cytuj
Post 
28 listopada 2018, o 00:29
W tym roku zrobiłam kiszone kamienie.
Fantastycznie mi wyszły.
Wodę przygotowałam tak jak na małosolne.
Cała tajemnica udanych kiszonych kamieni polega na tym, by kamienie dobrać do siebie podobną barwą. Moje są białe lub zbliżone do białego.
Złapały się tak mocno, że nie ma szansy by je teraz otworzyć.

Obrazek

_________________
Obrazek


Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ] 

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL